Yok İran, yok Suriye, yok darbe sanıkları derken dizi film seyircileri gibi yemeği içmeyi, kendimizle ilgilenmeyi en aza indirdik.

Oysa hayat akıyor ve bizi de önüne katıp götürüyor. Ne olup bittiğini ve toplumun bu olaylara nasıl tepki verdiğini araştıran kurumlar var Allah'tan. Bunlardan biri MetroPoll. Sağ olsunlar araştırmalarının hazırlık ve analiz aşamalarına katılmamı sağlıyorlar, bu sayede toplumdaki eğilimleri herkesten önce ve birinci elden öğrenebiliyorum.

Sizinle bu kurumun Türkiye genelinde 27 ilde 23 Mart-4 Nisan 2012 tarihleri arasında 1204 kişi üzerinde gerçekleştirdiği araştırmanın verilerini paylaşacağım.

Durumdan memnuniyet

Mülakat yapılan seçmenlerin %44'ü Türkiye'nin iyiye gittiğini, %35'i ise kötüye gittiğini düşünmektedir. Kişisel hayatlarının daha iyiye gittiğini düşünen seçmen sayısı daha fazladır: %49. Türkiye genelinde halkın %58'i hayatından memnun olduğunu belirtmiştir.

Bu veriler hem ülkelerinin hem de kişisel hayatlarının iyi olduğunu veya iyiye gittiği düşünenlerin oranının aksini düşünenlerden daha fazla olduğunu göstermektedir. Aradaki farkın büyük olmaması, hükümet için dikkate alınması gereken bir gerçek, muhalefet için "felaket tellallığı" yapmanın fazla prim getirmeyeceğine dair bir kanıttır.

Siyasi tercihlerde istikrar

Son seçimlerden bu yana acaba siyasi tercihlerde önemli bir değişiklik oldu mu sorusuna verilen yanıtlardan seçmenlerin %21'inin önceki seçimlerde kendi partisinin liderini yetersiz bulduğu için bir başka partiye oy verdiğini ortaya koymuştur.

Liderini yetersiz bulup başka partiye oy verdiğini söyleyen seçmenlerin en çok MHP (%28) ve CHP (%20) yandaşları olduğu anlaşılmaktadır.

Ama bugün bir seçim olsa seçmenlerin büyük çoğunluğunun (%71) eski tercihlerine sadık kalacakları belirlenmiştir. Sadece %17'si başka bir partiyi tercih edeceklerini söylemiştir. Bu konuda kararsız ve cevap vermeyen seçmenler de gözetilirse bu oranın %25'lere çıkması olasıdır. Başka partiye oy vereceğini söyleyen seçmenler içerisinde çoğunluğun MHP'li (%22) ve CHP'li (%18) olduğu anlaşılmaktadır.

Seçmenlerin %82'si, önceki seçimde attıkları oyun (parti tercihinin) isabetli; yaklaşık %14'ü ise isabetli olmadığı düşüncesindedirler. Seçmenlerin %12'sinin önceki seçimlerde, partisi ve/veya liderini beğenmediği veya oy vermeyi önemsemediği için sandığa gitmediği anlaşılmıştır.

Bugün bir seçim olsa tüm seçmenlerinin (parti farkı olmadan) yaklaşık %20-25'inin bir başka partiye oy verebileceği belirlenmiştir.

Yeni bir parti beklentisi

Tüm seçmenlerin %54'ü, CHP'li seçmenlerin %42'si, CHP yerine onun temsil ettiği değerleri ve siyasal ilkeleri benimseyen ama daha dinamik ve toplumca benimsenen yeni bir partiye ihtiyaç olduğunu düşünmektedir.

Yeni bir partiye ihtiyaç duyanların %29'u bu partinin CHP'ye oranla daha demokrat, %28'i halkın geleneklerine daha saygılı olmasını istemektedir. Daha milliyetçi ve daha Atatürkçü olmasını isteyenler yaklaşık %17 iken daha solda olmasını isteyenler sadece %4 kadardır.

Araştırmaya katılanların yarısından fazlası (%58), AK Parti karşısında muhalefet boşluğu olduğunu düşünmektedir. Bu görüşe, muhalefet parti seçmenlerinin yüksek oranlarda katılıyor olması (CHP: %64, MHP:%70, BDP:%77) dikkat çekicidir. Çünkü hem muhalefette olup hem muhalefet boşluğu olduğunu itiraf etmek bir özeleştiridir.

Seçmenlerin yaklaşık %54'ü AK Parti'ye ciddi muhalefet yapacak yeni bir parti veya lidere ihtiyaç olduğunu belirtmiştir. Muhalefet partilerini destekleyenlerin yarıdan fazlası bu görüştedir.
Bu bulgular, AK Parti iktidarı karşısında bir muhalefet boşluğunun olduğunu sergilerken, bu eksikliğin hükümetin denetlenmesi, demokrasinin gelişmesi ve dengeye kavuşması önündeki bir soruna da işaret etmektedir.