14 Ocak 2011’den bu yana yayında olan Demokrat Haber 1 Haziran 2023 gününden itibaren yayınını durdurma kararı aldı.

Bu zamana kadar 3 kere erişim engeli ile karşılaştık, alan adımızı değiştirip yayına devam ettik. Yazar, muhabir ve editörlerimize çeşitli davalar açıldı, cezalar verildi, hala süren davalarımız var.

Yaşadığımız zorluklar ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle gerilemeye başladık. En son “Mayıs’taki seçimin sonuna kadar dayanalım, elimizden geleni yapalım” dedik ve 1 Haziran 2023’ten itibaren yayınımızı durdurma kararı aldık.

"Kendine demokrat olmayan haberler” iddiasıyla bir “yurttaş haberciliği” ve “alternatif medya” deneyimi olarak yayına başlamıştık. Bu zamana kadar gönüllü yazar ve muhabirlerimizin katkılarını esas alarak yayın yaptık. Ancak içeriklerin girilmesi ve sitenin güncel tutulması için profesyonel çalışan editör arkadaşlarımıza da ihtiyacımız vardı ve onlara yeterli kaynak yaratmayı beceremeyince 12 yıl 4,5 aydır yayında olan Demokrat Haber’in yayınını durdurmak zorunda kaldık.

NE DEMİŞTİK?

Yayına başlarken şöyle demiştik:
“Türkiye'de çok kapsamlı sorunlar var. Derin çelişkiler, kutuplaşmalar. Ülke bir türlü yerine oturmayan taşlarla dolu. Her şey sürekli değişiyor. Zemin kaygan. Bunları anlamaya çalışmak için yola çıkıyor Demokrat Haber. Anlamaya ve yorumlamaya çalışacağız. Hep birlikte doğru bilginin peşinde koşacağız. Okurlarımız hem muhabirimiz olacak, hem yazarımız. Birlikte bir tavır oluşturacağız. Bir duruş. Bir tarz. Demokrat. Ama kendine demokrat değil. Herkes için ve her yerde demokrasiyi savunacağız. Özgürlükleri savunacağız. Eşitlik isteyeceğiz. Adaleti arayacağız. Hatırlayacak, hatırlatacağız. Yaşama dair her yerde olacak, yaşam savunucusu olacağız. İnsanın, doğanın, hayvanların, nehirlerin, yaylaların, vadilerin, balıkların, kuşların yanında olacağız. Kadınların, gençlerin, yaşlıların, engellilerin, mağdurun, mazlumun, ötekinin, berikinin, herkesin sesi soluğu olmaya çalışacağız. Gösterilene, öğretilene, dayatılana, sızdırılana, verilene, istenilene göre hareket etmeyeceğiz. Herkesin boynuna bir yafta asmaya çalışmayacağız. O nedenle yalnız kalmayacağımızı biliyoruz. Bu sesi, bu duruşu birlikte oluşturacağız.”

NE YAPTIK?

Temel hedefimiz ezilenlerin, sömürülenlerin, Kürtlerin, Alevilerin, Ermenilerin, kadınların, LGBTİ’lerin, tüm dezavantajlı kesimlerin sorunlarına eşit oranda eğilmekti. Tüm dezavantajlı kesimler birbirilerinin sorunlarından haberdar olsun, birbirlerine empati yapsın, birlikte mücadele etsin istiyorduk.

Daha iyi, daha motive, daha başarılı olduğumuz zamanlar da oldu, daha fazla zorlandığımız, gerilediğimiz zamanlar da.

Niyetimiz iyi, çabalarımız samimiydi ancak bunlar yetmedi, siteyi geliştirecek, ilerletecek bir formül üretemedik. Ekonomik kaynak yaratmak, yeni ilişkiler kurmak bir beceri gerektiriyor ve biz bunu yapamadık, çekingen kaldık.

TEŞEKKÜRLER

Bu zamana kadar yazı ve haberleriyle Demokrat Haber’e gönüllü katkı sunan, çeşitli kanallardan yaptıkları bağışlarla ekonomik destek veren tüm dostlarımıza çok çok teşekkür ediyoruz, onlara sımsıkı sarılıyoruz. Onlar bizim için çok kıymetli. 12 yıldan uzun süren bağımsız bir yayıncılığı onlar olmasaydı sürdüremezdik.

Ve Demokrat Haber’de düşük ücretlerle profesyonel olarak çalışan editör arkadaşlarımızın emeklerine, sabırlarına sağlık diyoruz.

BİLANÇO

Demokrat Haber’in 12 yılı aşan yayın sürecinin rakamlarla bilançosu şöyle oldu:
Bir kısmı özgün çoğu derleme 200.000’in üzerinde haber yaptık. 200’ün üzerinde gönüllü yazarımızın 12.000’in üzerinde özgün köşe yazısı ile editör ve gönüllü muhabirlerimizin yaptığı 250’den fazla özgün söyleşi yayınladık.

Google News üyesi olan Demokrat Haber’in mobil uygulamalarını kullanan on binlerce takipçisi oldu.

Bundle haber uygulamasında 80 bin, Nabız haber uygulamasında 86 bin, Facebook sayfasında 69 bin, Twitter’da 98 bin takipçisi oluştu.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Bundan sonra sitemizin arşivi internet ortamında açık olacak, eski içerikler her zaman okunabilecek. Ama site artık güncellenmeyecek. (Sadece sitenin internet değerlerinin düşmemesi için az sayıda otomatik sıradan ajans içerikleri girilecek)

Bayrağı devralmak, ekonomik destek sağlamak isteyen ya da başka makul teklifler, öneriler getiren dostlarımız olursa belki yeni bir maceraya yelken açabiliriz.

Daha adil, daha özgür, daha eşit bir Dünya ve ülke özlemiyle kalın sağlıcakla…