Doludizgin seçime gidiyoruz. İttifaklar, adaylıklar, seçim sistemi gibi hararetli bir tartışma sürecindeyiz. Her seçim öncesinde iktidarı yeniden kazandırabilecek önlemler, sistem olarak kitlelere yedirilmeye çalışılıyor.
 
14 Mayıs seçimlerinde sorunlu alan, ağırlıkla Parlamento seçimleri olmaktadır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise %51 zorunluluğu yüzünden fazla tartışılacak bir şey yok. Ne ki İttifak unsurlarının her biri, ittifakın toplam oyu üzerinden, baraja takılmama hakkına sahip. Büyük partinin daha çok kazanma ve küçük partileri kendine bağımlı yapma kurnazlığıyla bu sistemi oluşturdu.
 
Cumhur İttifakında MHP'nin yakalayabileceği bir orana çekilen baraj bu kez MHP'yi kendi logosu ve adaylarıyla seçime girmeye yönlendirdi. Bu arada, büyük partiye kaybettirecek bir dezavantaja dönüştü. Bir anlamda Emek ve Özgürlük İttifakı içinden TİP'in de kendi adaylarıyla seçime bağımsız iştirak etme ısrarı İttifaka kaybettiren bir sonuca yol açacak. İttifakın partilerinin aldığı oyların toplamı vekil için kullanılmıyor. Bu zarar TİP'in nasıl dengeli bir oy alma sonucunda, ''İttifakın kazancına dönüşeceği!'' açıklamasını ne biz anlayabildik, ne de anlatanlar anladı.
 
Örneklersek, diyelim bir seçim çevresinde ittifakın 2 partisi de seçime iştirak ediyor. Birinci parti 70.000 ikinci parti de 90.000 oy almış olsunlar. Bir vekil çıkarabilmek için alandaki matematik gereği 110.000 oy gerekiyorsa, toplamda 160.000 oy alan ittifak bir vekil bile alamıyor. Böyle 10 seçim bölgesinde durum yinelenirse, 10 vekil karşı takıma gitmiş oluyor. Barajı geçmiş olmanın ve bir vekilliği de böylece kaybetmiş olmanın vaat edilen ''İttifaka daha fazla kazandırma!'' gerçekliği nedir?
 
Yeni bir iktidara hazırlandığını deklere eden Millet İttifakının da kısmen bağımsız seçime girme kararları yüzünden kaç vekili karşı tarafa hediye edeceği belli değildir. Cumhur İttifakının böyle bir derdi yok. AKP güçlü oy desteğini sürdürdüğünde, her iki ittifakın da kaybettiği vekiller, ağırlıkla Cumhur İttifakına yazılacaktır.
 
İttifakların hangi akılla bu bilmeceyi çözecekleri açıklığa kavuşturulmamıştır. 20 yıllık iktidarın miadını doldurduğu bu koşullarda, seçim sisteminden azami yararlanmayı akıl edemeyen muhalefetin, sonuçta AKP'ye yaraması karşısında oturup kına yakması, bir özür olmayacaktır her halde! Ne ki toplumun ezici bir üstünlükle fark atmasıyla ancak bu seçimleri alma şansı olacağı da açıktır. Hiç olmazsa bu umudu haykırmak, toplumu böyle bir güven etrafında buluşturmak görevi, gereği gibi yapılsın artık.
 
Kimi yazarların, kendinden menkul dijital yorumcuların ve medya kompetanlarının moral bozucu, akıl hocalığı yapmak gibi bir yayıncılık retoriğinde durduklarını görüyoruz. Antiemperyalist, sol, sosyalist hatta komünist pencereden ahkam kesenler de var. Aday beğenmezler. Ülkenin yeniden demokratik yapılanmasının ne merhalelerine vakıftırlar, ne de temel sorunların çözümünde asgari ölçüt tutturabilmektedirler. Bunların genelinin, devletçi kodlardan yakalarını kurtaramadığı, açık demekten sakındıkları HDP alerjisini demogojilere gizleyerek konuştuklarını izliyoruz.
 
Kadın katılımı düşük evet. Adayların seçimi ve sıralamasında eksiklikler var. Bu da tamam. Binbir çeşit etütlerden geçerek, demokratik gelişmenin en gerçekçi programını oluşturma süreci elbette hatalarla mağlûldur. Ayda yaşayanların sıfır hata yapma şansı vardır ancak! Eldeki verilerden en gerçekçi, en sonuç alıcı rota oluşturmak gerekmektedir. Muhalefetin totalde iktidara kesin kaybettirecek bir sonuç alması çok önem arz ediyor. Emek ve Özgürlük İttifakının ama en fazla vekille meclise girmesi de bambaşka bir öneme sahiptir. Siyasetin üstüne düşen iktidar gölgesi ve tazyiğinden kurtulmanın, meşruluk noktasını daha bir zorlamanın da yolu buradan geçmektedir.
 
Sorunları tartışma süreçlerine ve çözüm önerilerine muhatap olabilecek akademisyen ve bilirkişilerin meclise taşınması bir hareketin zayıflığı değil, tersine sorun ve yöntem diyalektiğine önem vermenin akılcı bir yöntemidir. Emek ve Özgürlük İttifakı 14 Mayıs seçimlerinin en başarılı, geleceğe dönük de en çok umut vaat eden bir alternatifi olduğunu gösterebilmelidir. Bu yüzden oylar Yeşil Sola!
 
Umudumuz budur.