Özgür Gündem kapatıldı! Bu gazetenin ve Kürtlerin sesini duyuran gazete ve haber ajanslarının 1990’larda başına gelenler anımsandığında, 2010’ların Türkiye’sinde basın özgürlüğü açısından “değişen bir şey yok!” Şimdilerde “medya” diyoruz. Diyarbakır’da, İstanbul’da Güneydoğu’nun pek çok il ve ilçesinde 30’u muhabir 76 çalışanının öldürüldüğü, büroların basılıp, matbaaların bombalandığı zamanların acı olayları “Press” adlı filme konu olmuştu.
Özgür Gündem, 1992’de yayıma başlamıştı. O baskılara ve kanlı sürece dayanmaya çalışırken defalarca kapatıldı. Özgür Ülke yayımlandı. 17 yıl sonra 2011’de yeniden çıkmaya başladı Özgür Gündem.
24 Mart’ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “örgüt propagandası” suçlamasıyla bir ay süreyle kapatıldı.
Gazetenin kapatıldığı günkü manşeti, “Çözüm de belli muhatap da” şeklindeydi.
Türkiye geçen hafta hükümetin “yeni Kürt stratejisi”ni tartışıyordu.
Hükümet BDP üzerinden Kürt sorununun demokratik çözümüne ilişkin yeni bir yol haritası çizmişti. Milliyet, Taraf ve Habertürk’te çıkan bilgiler, “Terörle mücadele, siyasetle müzakere” ekseni üzerine oturuyordu. Aslında bildik bir “gündem”di. Türkiye’de bütün gazeteler Ankara’nın kamuoyuna yansıtmak istediği bu “gündem”i siyasi ve akademik çevrenin tartışmasına açtılar.
Bu defa “Oslo süreci” işlemeyecek, İmralı ve Kandil’le temas kurulmayacak ancak “BDP muhatap alınacaktı.”
BDP’liler Diyarbakır’da toplandılar, “müzakerelere açık olduklarını” bildirdiler.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve BDP eşbaşkanları Türk, Tuğluk, Demirtaş ve Kışanak bunu söylerken İmralı’yı da işaret ettiler, “Öcalan’sız çözüm olmaz” dediler.
Ortada bir “çatışma” olduğuna göre amaç PKK’ya silah bıraktırmak ise müzakereler kaçınılmaz şekilde İmralı ve Kandil’i de içerecekti.
Bu gündem BDP’den, Kürtlerden ve mahkemece “kapatılma” nedeni sayılan Yeni Gündem’in “Çözüm de belli muhatap” da manşetinden bağımsız olarak oluşmuştu.
Gazetenin “suçu” bu haberi vermekti.
O günkü basın toplantısı pek çok gazete ve televizyon kanalınca verildi.
Yeni Gündem de haberi fotoğraflı kullanmıştı.
Mahkeme kapatma gerekçesinde gazetenin 1, 8, 9, 10 ve 11. sayfalarındaki haber, yorum, resim ve başlıklarda “örgüt propagandası” yapıldığını öne sürüyor.
Sansür de yeterli görülmüyor ki, gazete kapatılıyor.
Adalet Bakanı, yeni yasada gazete kapatmaya son vereceklerini açıklasa da çok geç. Mahkeme 12 Eylül askeri darbesinde uygulanan “kapatma” yaptırımını, 32 yıl sonra tam da “Evren-Şahinkaya davası” başlarken güncelliyor!
Medya çağında memleketten “Press” manzaraları böyle mi olacaktı?
Gazeteciler, “Özgür Basın Susmayacak. Gündem, DİHA, Fırat Dağıtım, Azadiya Welat” pankartıyla yürüyor.
Özgür Gündem’in 12 çalışanı KCK’dan cezaevinde.
Ve Kürt sorununu “siyaseten çözecek” yeni bir plan masada!
İnandırıcı mı? Hayır.