30 Eylül’de Kongre’ye hazırlanan AKP’de yeni dönemin taşları döşeniyor.  AKP lideri Tayyip Erdoğan, parti kurucularının görevini üç dönemle sınırlandıran tüzükte değişiklik yapmamaya kararlı. 2015 AKP’nin Erdoğan’la gireceği son seçim olacak. Tayyip Bey, 2014’te Çankaya’ya çıkmaya hazırlanıyor. Partide şimdiden “Post Erdoğan” döneminin ayak sesleri işitiliyor.
Erdoğan sonrası AKP’de bir “geçiş dönemi” yaşanacak.
Özal döneminde ANAP da benzer süreçten geçmişti.
Turgut Bey de, Erdoğan gibi “başkanlık modeli”yle Köşk’e çıkmayı amaçlamıştı. Yerine de hükümeti Köşk’ten yönetebileceği düşüncesiyle TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut’u atamıştı.
Özal 1989’da Cumhurbaşkanı seçildi ancak “geride bıraktığı” ANAP hızla eriyerek siyaset sahnesinden silindi. Kuşkusuz ANAP 12 Eylül askeri rejiminde hayat bulmuş bir “geçiş” partisiydi. AKP ise iktidarda on yılı aşkın süredir kökleşmeyi başaran “muhafazakar-demokrat” bir parti. Erdoğan, “545”e göre halk tarafından Cumhurbaşkanı seçilirse AKP’nin “2023 planı”nın önü açılacak.
Yerel seçimler 2013’e alınırsa “her sene” bir seçim olacak.
AKP’nin geleceği büyük ölçüde “geçiş dönemi”nin sağlam inşasına bağlı.
Parti içinde “Putin-Medvedev” benzeri Cumhurbaşkanı Gül’ün başbakanlığa geçişi de konuşuluyor.
Anayasa gereği başbakanın “milletvekili” olması zorunlu. Gül seçimden önce başbakan olamaz!
Arınç’ın geçiş döneminde partiye “ağabeylik” yapması formülünü aylar öncesinde Erdoğan’a yakın bir bakandan dinlemiştik. “Seçime kadar Bülent abi” formülü uygulanacaktı.
Milliyet’in Bursa toplantısında Arınç’a bunu sorduk.
Şimdiden kendisini bağlamıyor ancak 2007’de Gül’ün Çankaya atağı gibi zamanı gelince Arınç da AKP “troykası”nın güçlü ismi olarak Başbakan olmayı hedefleyecektir.
Bursa’da şehit cenazesi nedeniyle acı vardı.
Eskiden “açılış, temel atma” törenleri yapılırdı. Şimdi buna “cenaze törenleri” de eklendi. Anadolu’da cenaze kalkmayan gün yok, Afyon şehitleri uğurlanırken Bingöl’den 8 polis haberi geldi. Arınç’a göre PKK’nın eylemleri “çılgınlık” boyutunda ve adeta intihar niteliğinde. Bu tırmanışın ardında Suriye’nin rolü olduğunu düşünmekte. Demokratik açılımda Habur’un bir kırılma noktası olduğunu söylemekte.
Türkiye hızla 1990’ların “iç savaş” ortamına sürükleniyor.
Erdoğan sonrası Başbakan olan “ateşten gömlek” giyecek.
Arınç, Kürt sorununa duyarlı, dokunulmazlıkların Anayasa ile düzenlenmesinden yana.
Bakalım 2014 şartları, Arınç’a ülkeyi yönetecek cesareti verecek mi? Salt terör değil, ekonomideki yavaşlama da Bursa gibi otomotiv, tekstil, makine yan sanayi merkezi bir kentte geleceğin sorunları hakkında fikir veriyor.
Şartlar Erdoğan’ın Çankaya planını da bozabilir.
AKP, on yıllık iktidarının en zor dönemine giriyor.