Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’le yaptığımız söyleşide geçen öğretmen atamalarındaki “eş durumu” uygulamasının hayli mağduriyete yol açtığı anlaşılıyor. Bugün söz sırası öğretmenlerde:
“On binlerce sınıf öğretmeni mağdur olmuş yeni sistem yüzünden eş durumu kalktı; örneğin ne ben Ağrı’daki eşimin yanına gidebiliyorum ne de o benim yanıma İstanbul’a gelebiliyor. Günlerdir mücadele veriyoruz aile bütünlüğünün bozulmasından bahsediyoruz ama uçakta sanki Angola’daki halkın sorunlarını konuşmuş gibisiniz. (Eyüp Sultan Kutlu)”
“Özel bir dershanede rehber öğretmen olarak çalışıyorum. Psikoloji mezunuyum, yüksek lisansımı da yaptım. Son dönemde dershanelerin kapatılması gündemde. Bu konuşmalar yapılırken bu sektörde çalışanların durumu ne yazık ki sorgulanmıyor. Daha da sıkıntılı olan durum MEB öğretmen atamalarında, 40 yaş üstü öğretmenler başvuramıyor. Bizim durumumuz ne olacak? (Süleyman Çokay)”
“Öğretmenim ben öğretmen... 1,5 yıldır eşimden ayrı yaşayan öğretmen. Ağustosta bir daha ayrılmamak üzere kavuşacağımın hayalini kurarken MEB’in yapmış olduğu daha doğrusu yapmadığı uygulamadan dolayı bir yıl daha eşimden ayrı kalacak öğretmen. Ayrılık zor çeken bilir. Bakan Dinçer ayrılığı yaşamamış olsa gerek ki binlerce öğretmeni ailesinden çocuğundan bu kadar kolay ayırabildi.
Başbakan 3 çocuk yapın diyor, yapalım da hangi ara? Eşimle kavuşabildik mi, bir düzen kurabildik mi? Eşim Zonguldak Ereğli’de öğretim üyesi ben Muş Bulanık’ta sınıf öğretmeni.
Feryatlarımızı duyun, eşlerimizden ayırmayın. (Esra Sarıçay Birinci)”
“Bugün, terör şehitlerimizle parçalanan ailelere MEB’in parçaladığı binlerce aile eklenmiştir. Anayasanın güvencesi altındaki aile bütünlüğü yerle bir edilmektedir. Kaldırılan il emri bir vahşettir, katliamdır. (Eş durumu mağduru bir öğretmen)”
“Yasa çıkalı beri hep İmam Hatipler empoze ediliyor, parlatılıyor; Kuran, Peygamber’in hayatı konuşuluyor. Diğer meslek, sanat okulları nerede? (Bünyamin Yüksel)”
“Yazınızda 5. sınıfı okutmuş öğretmenler 4. sınıfı okutacak diye geçiyor. Peki 3. sınıfı okutmuş olan öğretmenler hangi sınıfı okutacak? Çünkü bu yıl onlar da 4’ü okutacaklardı. Geçen yıl 5. sınıfı okutanlar şimdi ‘norm fazlası’ durumundalar. (Hakan Takaz)”
“Fransızca öğretmenliği mezunu öğretmenlere geçen 20 yıllık süreçte 29 kadro açılarak vahim bir tablo oluşturulmuştur. Anadolu liselerinde çok fazla sayıda Fransızca öğretmen açığı olmasına karşın bu açık ücretli öğretmenlerle ve İngilizce öğretmenlere ek ders sağlama yolları ile giderilmeye çalışılmaktadır. Sayıları 10 bini geçen Fransızca öğretmenliği mezunları her yıl 8, 1, 0 gibi komik kadrolara maruz bırakılmaktadır. Yeni sistemde 5. sınıflarda Fransızca öğretmenliğe ihtiyacın artacağı gerçeğinin göz önünde tutulmasını bekliyoruz. (Özhan Tanrıverdi)”