Sosyalistler 2008’de Sarkozy’ye karşı kaybettikleri seçimin rövanşını alabilecekler mi?
Fransa’daki seçimlerin ilk turunda Sosyalist Parti adayı François Hollande, Nicolas Sarkozy’yi az farkla da olsa geçmeyi başardı. Hollande oyların yüzde 28.8’ini, Sarkozy yüzde 26.1’ini alabildi.
Aşırı sağcı Ulusalcı Cephe’nin adayı Marine Le Pen sürpriz bir çıkışla yüzde 18.5 oy aldı.
Komünist ve sol blok adayı Jean-Luc Melenchon’un oyları da yüzde 11.7’ye ulaştı.
6 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur seçimler Hollande ile Sarkozy arasında geçeceği için Le Pen’in Ulusal Cephesi ile Sol Blok’a oy veren seçmen kitlesinden kaymalar sonucu tayin edecek.
Avrupa’daki ekonomik kriz İtalya, İspanya, Yunanistan’dan sonra Fransa’da da “değişim”e işaret ediyor.
Tepki oyları Sarkozy’ye seçimi kaybettirebilir.
Sarkozy’nin Almanya Başbakanı Merkel’le birlikte uyguladığı politikalar işsizliğe çözüm olmadı. Ekonomi daralırken, emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi kısıtlamalar güveni sarstı. Göç dalgası, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi gibi eğilimler de merkezi aşındırıyor. Aşırı sağ yükseliyor.
Ulusal Cephe’nin adayı Le Pen, seçimden sonra “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Fransa savaşı daha yeni başlıyor. İki parti tekelini kırdık ve milliyetçi fikirleri en yüksek tepelere taşıdık” diye konuşmuş.
Fransa’da şimdi ikinci tur hesapları yapılıyor.
Kamuoyu Sarkozy’nin aşırı sağın oylarını alıp alamayacağını sorguluyor.
L’Express’in Yayın Yönetmeni Cristophe Barbier, bu olasılığı değerlendirirken, “2007’de Sarkozy aşırı sağın oylarını ilk turda kazanmayı başarmıştı. Ancak bu oyları ikinci turda almak çok daha zor olacak. Marine Le Pen ile bir araya mı gelecek? Eğer Sarkozy sağa kayarsa, bu sefer merkezi kaybeder” diyor.
Öte yandan merkezdeki Demokrat Hareket’in adayı François Bayrou’nun aldığı yüzde 8 oyla Sarkozy’yi “Le Pen’den uzak durmaya çağırması” da Fransa solu adına büyük şans.
Bu durumda Hollande ikinci turda sol blok ve yeşillerle “değişim” cephesini genişletirken Sarkozy’nin aşırı sağdan beklediği destek merkez oyları kaçırabilir.
Kuşkusuz Fransa gibi güçlü bir siyasi geleneğe sahip ülkede salt aritmetiksel sonuçlara bakarak 6 Mayıs’ta kimin cumhurbaşkanı seçileceğini öngörmek kolay değildir.
Yine de Batı demokrasileri kriz zamanlarında sağlıklı tepki veriyor.
Son olarak İspanya’da Franco rejiminden demokrasiye geçişte tarihi bir rol oynayan, darbeye karşı koyan Kral Carlos’un Afrika’da “fil avına çıkması” hem canlıların öldürülmesi hem de kriz dönemindeki sefahat açısından kıyamet kopardı.
Kral, halktan özür diledi.
Parlamento basıldığında Kral Carlos’la birlikte demokrasiye sahip çıkan El Pais, Afrika’daki av partisi üzerine “monarşinin gereksizliğini” yazdı.
Otuz yıldır tepki oylarını sandığa yöneltemeyen tek örnek Türkiye solu olsa gerek!