Alevilerin Kemalizmle İmtihanı kitabını yazan Cafer Solgun...
Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ...
BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık ve AK Parti Adıyaman milletvekili Mehmet Metiner...
Birkaç ay önce nadide birer tehdit mektubu almışlardı. Mektup Samsun’dan geliyordu. İmzası KATASAMO diye bir şeydi.
Sakık, “KATASAMO diye bir örgüt kurulmuş ve bizi tehdit ediyor. Kamuoyunu da buradan uyarıyorum ve Allah adına diyorum ki ben ve arkadaşlarıma bir şey olursa ilk sorumlu sizsiniz” demişti.
Cafer Solgun’la konuştuğumda ciddi endişelerinden söz etmişti: “Sadece beni değil ailemi de tehdit ediyor mektubu yazan. Bir bilgisayar çıktısı ama hızını alamamış, sayfanın kenarlarına ayrıca tehdit notları düşmüş. Böyle şeylere pabuç bırakmam ama burası Türkiye... Kızımın büyüdüğünü görmek isterim.” 

***

Samsun Emniyeti harekete geçti, Solgun’dan mektubun kopyasını istedi. Samsun’daki PTT’lerin güvenlik kameraları incelendi. Sonuçta mektubu yazanın Müjgan K. adlı bir lise öğretmeni olduğu anlaşıldı.
KATASAMO neymiş derseniz... Kemal Atatürk Samsun Ondokuz Mayıs Gençliği kelimelerinin kısaltması.
Müjgan K. bu ismi kendi uydurmuş, böyle bir örgüt yokmuş. Efendim, gazete ve televizyonlardaki haberlerden etkilenmiş, milli duygularının kabardığı bir anda bu mektupları yazıvermiş. Polise verdiği ifade bu.
Ardından serbest bırakıldı Müjgan K. 

***

Gerçekten KATASAMO denilen bir örgüt var mı yok mu bilemiyorum. Yani bu birkaç kişinin hayatına büyük endişe bulutu salan tehdit mektupları sadece bu kadından mı çıktı emin değilim. Fakat polis emin olmuş olacak ki daha derin araştırma-soruşturmaya hacet görmeden Müjgan K.’yı kısa ifadesinin ardından bırakmış.
Asıl vahim olan şu:
Müjgan K. hâlâ öğretiyor. Yani öğretmenliğe devam ediyor. Samsun’da bir meslek lisesinde. Dün emin olmak için söz konusu liseyi arayıp kendisiyle görüşmek istedim; derste olduğunu, ardından da düzenlediği bir etkinlik nedeniyle okulun diğer binasına geçeceğini öğrendim. Faal bir öğretmen kendisi. Başka şehirlerden gelip Samsun’u ziyaret eden genç öğrencilere de mandolin eşliğinde Atatürk’ü filan anlatıyor zaman zaman. 

***

Şimdi bu nedir? Diyelim ki, KATASAMO bu öğretmenden ibaret ve hukuki olarak uygulanacak bir yaptırım da bulunmuyor. Fakat milli duyguları kabarmış diye ülkenin çeşitli yerlerindeki kimseleri ölümle tehdit eden metinler çiziktiren bir insanın Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir meslek lisesinde ergen yaştaki çocuklara ders vermeye devam etmesi kabul edilemez. Örneğin, Solgun haklı olarak soruyor: “Böyle bir insandan ne beklenir, yeni Ogün Samast’lar yetiştirmesi değil mi? Çok rahatsızım öğretmenlik yapmasından...”
Burası Türkiye. İnsanları ölümle tehdit edersin, sonra hayatına kaldığın yerden devam... Belki KATASAMO Teyze bu marifetleri nedeniyle taltif edilmiş, arkadaşları arasında alkış toplamış bile olabilir. Ne de olsa ölümle tehdit ettiği kimseler Kürtler ve Aleviler... Zaten onları ne yaparsın ki, ancak tehdit... Diyorum ya, burası Türkiye.
NOT: Cafer Solgun’un suç duyurusunda bulunduğu Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı da olayla o kadar ilgiliymiş ki KATASAMO Teyze’nin yakalandığını Solgun’un avukatından öğrenmiş. Tehdit edilmeye verilen ehemmiyeti buradan anlayın.