Birkaç kez yazdım ama yinelenmesi gerekiyor. Çünkü cumhurbaşkanı (CB) seçiminin 2012 yerine 2014 yılında yapılmasının doğru olacağını söyleyen iktidar mensupları var! İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Muharrem Sarıkaya’ya, “Gül, 7 yıl için seçildi, 2014’te Çankaya ve yerel seçimleri aynı anda yapacağız” demiş. (HaberTürk, 14.06) 

Yerel seçimler
Yerel seçimleri 2014 yılı mart ayından, haziran ayına ertelemek için anayasa değişikliği gerekir. Yeni anayasanın yönetim yapımızda bir değişikliğe gitmesi beklenirken, bir de yerel seçimlerin zamanıyla vakit harcamanın ne anlamı var bilemiyorum!
Böyle işlere önem vermediği anlaşılan Sayın Bağış’ın, CB seçim yılı iddiası da bana hafif geliyor. Sayın Gül’ün ‘yedi yıl için seçilmesi’ gerçeğinin, CB seçiminden sonra yürürlüğe giren Anayasa Değişikliği Kanunu’nu değiştireceğini sanıyor. 

2007 seçimleri öncesi
Yasal durumu bir kez daha anlatmak ihtiyacındayım:
2007 seçimleri öncesinde karmaşık olaylara tanık olduk. 27 Nisan muhtırası bir garabetti. Onu geçtik, o günlerden önce Meclis’in CB seçmek için ancak üçte iki çoğunlukla toplantıya başlayabileceği iddia edildi, bu saçma sapan iddiayı CHP Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. AYM 1 Mayıs 2007’de, üçte iki çoğunlukla toplanmayan Meclis’in CB seçimine geçmesinin anayasaya aykırı bir ‘içtüzük kararı’ olduğunu kabul etti. O günlerdeki süreci askerlerin etkilediğini geçen hafta öğrendik ama karar veren mahkemenin başkanı ‘herhangi bir etkinin’ olduğunu tabii ki kabul etmedi. 

CB seçimi için
CB seçimini tıkayan bu karar, aynı zamanda da genel seçimi zorunlu kılıyordu. Bunun üzerine Meclis, AYM’den iki gün sonra toplanarak 23’üncü dönem oy verme günü olarak 22 Temmuz 2007 gününü kararlaştırdı. Ertesi gün, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bir seri karar vererek seçimi başlattı.
Aynı zamanda, AYM kararından iki gün sonra AK Parti, CB’nin halk tarafından seçilmesini ve süresinin beş yıla indirilmesini öngören 354 imzalı kanun tasarısını Meclis Başkanlığı’na verdi. Tasarıda TBMM süresini 5’ten 4 yıla indiren madde de vardı. Tasarı Meclis’te 10 Mayıs günü kabul edildi ve 5660 sayı verilerek CB’ye gönderildi.
CB Sayın Sezer’in 25 Mayıs’ta Meclis’e geri gönderdiği kanun hemen genel kurula indirilerek 31 Mayıs’ta ‘aynen kabul edildi’. CB Sayın Sezer, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra halkoyuna sunulacak kanunu, inceleme süresinin sonuna kadar beklettikten sonra, 16 Haziran’da yayımlattı. Yasalara göre Anayasa Değişikliği Kanunu 21 Ekim’deki halkoylamasında yüzde 64 oyla kabul edildi. 

Sayın Gül’ün seçimi
Seçimden sonra, Meclis’e yeni giren MHP’nin katılımıyla toplanan oturumda CB seçimi yapılabildi ve Sayın Abdullah Gül 28 Ağustos 2007’de CB seçildi.
Meclis’in süresini 5 yıldan 4 yıla; CB süresini 7 yıldan 5 yıla indiren ve anayasanın beş maddesini değiştirip 2 geçici madde ekleyen, seçimden önceki Meclis’te kabul edilen Anayasa Değişikliği Kanunu, henüz tarafından halkoyunda kabul edilmemiş ve yürürlüğe girmemişti.
Söz konusu anayasa değişikliği yürürlüğe girmeden milletvekili seçimleri ve CB seçimi yapılmıştı. Kanun 21 Ekim 2007’deki halkoylamasıyla kabul edildi ve yürürlüğe girdi.
O tarihten sonra bu anayasada değişiklik yapılmadı. 

2011 seçimleri
AK Parti Genel Başkanı Erdoğan 2009 yılı sonlarından sonraki pek çok konuşmasında, milletvekili genel seçimlerinin 2011’de yapılmasının doğal olduğunu, halkın beş yıl yerine dört yılda bir seçim yapmasını öngören kanunun doğruluğunu ve hemen uygulanması gereğini savundu.
Geçen mart ayında da, anayasaya göre en geç 18 Temmuz 2011’de yapılması gereken milletvekili seçiminin, mevsim koşulları göz önüne alınarak 12 Haziran’da yapılmak üzere yenilenmesine karar verildi.
Yenilenme önerisi görüşülürken, Meclis süresinin anayasaya göre dörtten beşe indiği, yapılacak seçimin erken seçim değil normal süresinde seçim olduğu, AK Parti’nin iki başkan yardımcısı tarafından da görüşmeler sırasında belirtilmiştir.
Açıkçası, Meclis 31 Mayıs 2007’de çıkarılan Anayasa Değişikliği Kanunu’nun 1’inci maddesini uygulamıştır. 

Cumhurbaşkanı’nın durumu
Şimdi diğer maddelerini uygulamaya sıra geldiğinde, nasıl olup da CB’nin 7 yıl için seçildiği, dolayısıyla süresinin kanunla değil yorumla belirleneceği iddia edilebiliyor, anlayamıyorum!
CB’nin süresini uzatmak için anayasada değişiklik yapılabilir mi? Bu husus tartışılabilir bir konu sayılabilir. Ancak yürürlükte bulunan 5678 sayılı kanuna göre, CB görev süresi 7 yıl değil 5 yıldır. Hukuki olur ya da olmaz, ancak 2012’de CB seçimi yapılmaması için önce anayasanın değiştirilmesi zorunludur.
YSK hiçbir kanuna ihtiyaç duymadan CB seçimini düzenleyecek kararlar alabilir, seçimi sonuçlandırabilir. Tabii Meclis isterse CB seçimiyle ilgili yeni düzenlemeler getirebilir. Meclis’in ve CB’nin dönem süresini belirlemek Meclis’in hakkıdır ancak belirlenmiş bir süre varken, yeniden o süreyi belirlemek için Meclis’in karar vermesi âdetten de değildir, hukuki de değildir.
28 Ağustos 2012’de CB Sayın Gül’ün görev süresi bitecektir. Sayın Gül’ün bu tarihten sonra CB görevini sürdürüp gayri hukuki tasarruflara imkân vereceğini sanmıyorum.