"İstatistik mini eteğe benzer; çok şey gösterir ama asıl görünmesi gerekeni göstermez." 

ALEX FERGUSON

Manchester United’ın yaşayan efsanesi Ferguson binbeşyüzüncükü maçının ardından emekli oluyor. Dünya futbolunda çok ender rastlanan örneklerden birini oluşturan Fergie, tabi ki United'ın dışında kalmayacak. Sir "Bobby" Charlton'nun hala United'da yönetimde olduğunu düşünürsek takım planlamasında Fergie her zaman birincil kişi olacak.

Birçok kulüpte bir ya da birkaç futbolcu kulübün efsanesidir. Başarıların ardından genelde ilk akla gelen, efsane takımlar ya da efsane oyunculardır. Bu genel tablonun belki de en büyük istisnası Manchester United’da yaşanıyor. Kulüplerin tarihinde bir antrenörün bu kadar iz bıraktığı başka bir örnek bulmak oldukça zor. Govan'dan United'a uzanan bir yaşam öyküsü başka biçimde devam ediyor. Fergie'yi tanımak adına sözü ona bırakalım:

"Benim zamanımda Govan gerçek bir çekim merkeziydi. Harland & Wolff'un karşısında, tüm gece işçilerin çıkardığı çekiç sesleriyle büyüdüm ama buna alışkındım. Çok şeyimiz yoktu ama buna yoksulluk diyemeyiz çünkü her zaman karnımız doyardı, okulu kaçırmazdık, temiz ve düzenliydik. Banyomuz yoktu ancak içinde haftada bir gün iyice ovalanarak yıkandığımız, büyük çinko kaplama bir küvetimiz vardı. Herkes eşitti.(...)"İyi terbiye almıştık. Zamanımız futbol oynamak ve kavga etmekle geçiyordu. Hep bir arada yaşadığımız için birbirimize çok bağlıydık. Sanki, 'Kapımızı hiç bir zaman kilitlemezdik' lafı bizim için söylenmişti. Bir gün kapında şöyle bir not bulabilirdin: "Lizzie, bir fincan şeker ödünç aldım." İnsanlar her şeyi paylaşırdı. Birbirimize yardım etmek için ortak sebeplerimiz vardı çünkü hep bir arada yaşar ve de çalışırdık. Bu durum hayat boyunca sağlıklı ilişkiler kurmama yardımcı oldu. Hampten Old Boys Club'tan arkadaşlarım her sene bir hafta sonu Manchester'a gelir. Çoğu 40 yılı aşkın süredir evli. Beraber top koşturduğumuz 10'lu yaşlardan beri, arkadaşlıklarımız devam ediyor.(...) "Çoğu zaman, özellikle benim durumumda, siyasi görüşler aile tarafından belirleniyor. Babam sıkı bir işçi sınıfı üyesi, annem de sendika temsilcisiydi. Böylece benim görüşlerim de içgüdüsel olarak sosyalizm ve işçi hakları etrafında birleşti. Ne kadar para kazanırsam kazanayım bu görüşlerim hiç bir zaman değişmeyecek. Ben de bir çırak olarak sendika temsilciliği yaptım ve 1961 grevinde diğer çıraklara öncülük ettim. 21 yaşımdayken marangozların sendika temsilcisi olmuştum." (..) Glasgow'lular mütevazı insanlardır. Govan'dan çıkan, halkın hakları adına yaptıkları mücadelelerle tanınan pek çok başarılı insan var. Bu gurur duyulacak bir şey" (1)

Ferguson, Aberdeen’de kazandığı başarılarla bir anlamda İskoçya’da Celtic ve G.Rangers’in hegemonyasına son veren kişi olmuştu. Aberdeen mucizesini yaratan Ferguson, genç yaşında tüm meziyetlerini sergiliyordu. 1980, 1984, 1985 yıllarında İskoçya Ligi’nde Aberdeen’i şampiyonluğa taşıyan Ferguson, 1983 Kupa Galipleri Kupası’nı da takımına kazandırmayı başardı. 1984’te de Super Kupa’yı kazandı. Bunun yanında 1986 yılında İskoçya kupasını takımına kazandırdı.

Celtic ve Rangers’in egemen olduğu İskoç liginde Aberdeen mucizesini yaratan Ferguson, Manchester United kulübünün dikkatini çekmeyi başardı. Başarılı teknik adamı 1986 yılında Manchester United, takımın başına getirdi. Manchester United’ın başında Ferguson, ilk Avrupa kupasını yine Kupa Galipleri Kupası’nı 1991’de kazanarak elde etti. Aynı yıl Super Kupa şampiyonluğunu da takımına kazandırdı.

1993’de kurulan Premier Lig’de ilk yıl takımı şampiyonluğa taşıdı. Başarılar kazandıkça Ferguson meziyetlerini daha da rahat sergilemeye başladı ve dünya futboluna yıldızlar kazandırma konusunda ne kadar becerikli olduğunu kanıtladı. Beckham, Scholes, Giggs gibi o dönemin genç oyuncularına şans vererek birer yıldız olmalarını sağladı.

Hücum futbolunun prensiplerini iyi uygulayan ve yıldızlardan maksimum verim alabilen Ferguson’un takımı, sırasıyla 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2008, 2009, 2011, 2013 yıllarında Premier Lig’de mutlu sona ulaştı. Premier Lig’de kazanılan şampiyonlukların yanında 1990, 1994, 1996, 1999, 2004 yıllarında da İngiltere Kupası’nda takımını mutlu sona ulaştırdı. Ferguson’un Manchester United’ı aynı sezonda Premier Lig Şampiyonluğu ve FA Cup Şampiyonluğu ve Avrupa Şampiyonluğu alan tek takımdır. Kupa Galipleri Kupası’nı kazandıktan sonra, 1999 yılında Şampiyonlar Lig’inde şampiyon oldu. Aynı yıl kıtalararası kupayı da müzesini götürdü.

Manchester United, 2008 yılında Şampiyonlar Ligi’nde hemen her maçta mükemmel bir futbol oynayarak kupayı kazandı. Aynı zamanda hiç mağlubiyet almadan kupayı müzesine götüren ender takımlar arasına katıldı.

Günümüzde çağdaş futbolun tüm gereklerini yerine getiren Ferguson’un takımı karşısında durmak neredeyse imkansız. Her dönem sistemin en uygun oyuncuları yetiştiren ve her fırsatta takımının öncelikle öz kaynaklarından kurduğunu ve transferin sadece bir süs olduğunu belirten Ferguson, transferde de genç oyunculara yönelen bir teknik adam. Giggs ve Scholes'un başı çektiği altyapıdan yetişen oyunculardan yedi üzerinde oyuncu kadroda bulunuyor.Her yönden dünyanın en büyük kulüplerinden biri olan Manchester United’ın tarihine adını altın harflerle kazıyan Ferguson, dünya futbolunda istikrarın başarıya eşdeğer olduğunu kanıtladı. Kazandığı kupalardan müze yapılsa bile az gelir. Dünya futboluna kazandırdığı yıldızları ya da yardımcılığından menajerliğe geçenleri sıralasak epeyce uzun bir liste yapmak zorunda kalırız.

Ferguson’a hangi açıdan bakarsak bakalım dünya futbolunun en başka teknik adamı. Sır Alex Ferguson, zaman zaman konuşmaktan başka fazla bir şey yapmayan kişilerle kıyaslansa da bu durumun komik ve geçici olduğu zamanla görülüyor. Bu açıdan dünyadaki teknik adamları değerlendirirken Sır Alex Ferguson’u ayrı tutmak gerekiyor.

(1)    http://www.emekdunyasi.net/spor/yorum-analiz/9135-yasli-kurtun-dunya-gorusu-sir-alex-ferguson erişim tarihi: 07.05.2013