Bu hafta Almodovar’ın epeydir beklenen filminin, festivallerden salonlara gelme şansı bulan kaliteli yapımların ve farklı coğrafyaların, farklı tarzda hikayelerin keyfine varacağız.

BAHAR TATİLİ (SPRİNG BREAKERS)

İddialara göre yönetmen ve senarist Harmony Korine, bu filmi kendi tatil planı olarak yazdı. Bir başka iddiaya göre hikayedeki Alien karakteri rap sanatçısı Riff Raff’tan esinlenilerek yaratıldı.

Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson, Rachel Korine ve James Franco’nun başrollerindeki film bahar mevsimi tatile çıkan 4 gencin hikayesini anlatıyor.

Cannes’ta kısa bir bölüm gösterilen Venedik’te açılış filmi olduğu yazılan ‘Bahar Tatili’ Venedik’te altın aslan için yarışmak üzere seçildi. Olumlu eleştiriler aldığı gibi iyi bir Box Office performansı da sergiledi.

Kimilerine göre gece yarısı sinema gezginleri için kült B tipi yapımlar arasına girmeye aday olan ‘Bahar Tatili’ yönetmen Korine’nin 1990’lı yıllara ait tuhaf filmi ‘Gummo’dan sonraki yeni başarısı.

Selena Gomez’in daha küçük yaşlardaki hayranları için sakıncalı olabileceği konuşulan yapım, James Franco’nun üstün performansına verilen yüksek oyların yanı sıra toplumsal yorumlar, gerçekçi anlatımla öne çıkan bol bikinili sahneleriyle salonlarda olacak.

KOD ADI: OLYMPUS (OLYMPUS HAS FALLEN)

Bir Beyaz Saray filminin Beyaz Saray’da çekilmediğini tahmin edebiliyorsak bol görsel efektli bir aksiyon yapımı olan Kod Adı: Olympus’un (Olympus Has Fallen) tarzını da tahmin edebiliriz.

Antoine Fuqua tarafından yönetilen filmde Gerard Butler, Morgan Freeman ve Aaron Eckhart başrolleri paylaşıyor.

Boş bir arazide Beyaz Saray yaratma tekniğine yapılan yatırımı dikkate alıp rakamları konuşturursak Kod Adı: Olympus bu yatırımı şimdiye kadar 130 milyon dolar gişe hasılatıyla en azından amorti etmiştir herhalde diyebiliriz. Bu rakam yaklaşık 2 aylık gösterime denk düşüyor. Bu paranın 30 milyonu ise ilk hafta sonuna ait.

Hikayede imzası olan iki isim, Creighton Rothenberger ve Katrin Benedikt bu filmde ilk senaryo deneyimlerini yaşadılar.

Eleştirmenlerin ve izleyenlerin değerlendirmeleri ortalama bir puana işaret ediyor; beğenen de var beğenmeyen de. Yapımın orijinalindeki başarısına ulaşılamadığı yazılırken Gerard Butler’in çok iyi bir oyunculuk, Fuqua’nın ise çok iyi bir yönetmenlikle aksiyon-gerilim meraklıları için yabana atılamayacak bir iş çıkardığı da konuşuluyor.

ABD başkanı çevresinde gelişen yüksek tempolu bir Hollywood hikayesine hazır olun.

AŞKIN DİLE İHTİYACI YOKTUR (BARFİ)

Son zamanlarda klasik Bollywood sınırlarını aşan yapımlarla ilgi çeken Hindistan sinemasının vizyona giren son örneği ‘Barfi’. (Bazı kaynaklar 5 Nisan gösterim programına dahil ederken diğer kaynaklar son anda programdan çıkardı. Anlaşılan gösterime girip girmeyeceği 5 Nisan günü kesinleşecek.)

Geçen yıldan itibaren dünya sinemalarını dolaşan romantik komedi ve drama olarak türleştirilen yapımda hikaye 1970’lerden günümüze işitme ve konuşma engelli bir genç ile otistik iki kızın ilişkisi çevresinde gelişiyor.

2000’li yılların başından beri filmleriyle öne çıkan Anurag Basu senarist, yönetmen ve yapımcı olarak sırtladığı Barfi ile bir bakıma kendi yaşama umudunu perdeye yansıtıyor.

Bir filminin çekimleri sırasında kanser teşhisi konularak iki ay ömür biçilen yönetmen Basu hayatta kalmayı başarmış.

Yaklaşık 5.5 milyon dolarlık bütçeyle tamamlanan yapım 30 milyon dolardan fazla hasılat elde ederek Box Office’de iyi bir yer edindi.

Yabancı film Oskar aday adayı olan film birçok festivalden de ödüller kazandı.

BERNİE’NİN SUÇU NE? (BERNİE)

Kim iyi kim kötüdür, kim nereye kadar iyidir, kötülük nerede başlar ya da biter, hiç ummadığımız insanlar da cinayet işleyebilir mi veya çevremizde cinayet işlemesi muhtemel diye düşündüğümüz birileri oldu mu hiç, insan öldürmek her durumda müeyyide gerektirir mi? Öyle ‘Bernie’nin Suçu Ne?’

2011 yapımı bir kara komedi olan Bernie’nin Suçu Ne? (Bernie) bir cinayetin çevresinde kuruyor komedisini. Yönetmen Richard Linklater, yönetmenle birlikte senaryoyu yazan Skip Hollandsworth, 1996’da ABD’de meydana gelen bir cinayet olayı üzerine kaleme alınan dergi makalesinden yararlandı.

Jack Black, Shirley MacLaine ve Matthew McConaughey’in canlandırdığı rollerde Bernie’yi canlandıran Black oyunculuğuyla Altın Küre’de en iyi oyuncu adaylığı kazandı.

Yönetmen Linklater’in ‘fevkalade sıkıcı’ bulduğu hikayeye hayat veren gerçek olayın meydana geldiği mahallede yaşayanlarla yapılan röportajlar olmuş. Film kurgu-belgesel denen ‘mocumantary’ türü özelliklerini bu röportajlarda performans sergileyen profesyonel oyuncular ve gerçek tanıklarla kazanmış.

Hikayeye gelirsek, IF filmlerinden biri olarak izleme şansı bulduğum Bernie gerçekten olağandışı bir insan ve ortada bir cinayet varken katilin kurtulması için gösterilen çabaya heyecanla destek veriyorsunuz. Hem oyuncu Jack Black hem canlandırdığı Bernie karakterine dair çok şey yazıldı, yazılıyor. Gerçekten Bernie karakterinin dünyaya tuhaf bir provokatör olarak gönderildiğini düşünebilirsiniz.

Black ve yönetmene odaklanan eleştiriler yüksek beğeni ifadeleriyle dile getirilirken yönetmenin Bernie karakteri için Black’i seçmesinin bir deha göstergesi olduğunu söyleyenlerden filmin bütününe yüzde 90 oranında 7.5 puanı değer gören izleyici sitelerine kadar, filmi izlemek için birçok nedeniniz var.

AKLIMI OYNATACAĞIM (LOS AMANTES PASAJEROS)

Usta yönetmen Pedro Almodovar’ın festivalleri dolaştıktan sonra gösterime giren ‘Aklımı Oynatacağım’ (I am so Excited) uzun zamandır beklenen filmlerden.

Yönetmen Almodovar’ın light komedi olarak tanımladığı yapım düşme tehlikesi geçiren bir uçağın yolcularının hikayesi.

Javier Cámara, Cecilia Roth, Lola Dueñas’ın başrollerinde yer aldığı ‘Aklımı Oynatacağım’ Almodovar hayranları ve komedi severler için ideal olabilir.

SON AYİN 2 (THE LAST EXORCİSM PART 2)

Hemen söylemek gerekirse film ilki gibi bir buluntu video üzerine değil. Aslında geçtiğimiz aylarda izlediğim ‘Lanet’teki gibi buluntu videolar etkileyici olabiliyor ama genelde daral geldiğini de kabul etmek lazım. Sözü uzatmadan filmin izleyici ve eleştirmenlerden çok iyi not alamadığını, ilki kadar etkileyici bulunmadığını belirtelim.

KİMLİK HIRSIZI (IDENTİTY THİEF)

Suç-komedi türü yapım bir kadın tarafından kimliği çalınan adamın başına gelenleri anlatıyor. Seth Gordon tarafından yönetilen Kimlik Hırsızı için eleştirmenler ve izleyenler sadece başrol oyuncular Jason Bateman ve Melissa McCarthy’in performansını onaylarken puanlar genelde düşük. Ancak filmin çok iyi bir Box Office grafiği çizdiğini ekleyelim ve son yılların en iyi gişe yapan (ABD’de) filmlerinden biri olarak kayıtlara geçtiğini de söyleyelim.