Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2 yılda bir üye ülke hükümetlerinin karnesini çıkarıyor.

'Goverment at a Glance 2021' adlı raporuna göre Türkiye 36 ülke arasında adalete ve eğitime güven en hızlı azalan ülke olurken yoksullukta ise diğer ülkeleri geride bıraktı. Türkiye Cumhuriyeti adalet ve eğitim hizmetlerinden halkın duyduğu memnuniyette son sıralarda yer aldı.(1)

OECD'nin 279 sayfalık raporunda üye ülke hükümetlerinin çevreden kadına, kamu iletişimine kadar çok farklı alanlarda performansları(2) irdelendi.

“Gallup(3) verileri ile hazırlanan rapora göre OECD genelinde vatandaşların yüzde 68'i eğitim hizmetlerinden tatmin olduğunu söylerken, Türkiye 36 ülke içinde yüzde 27 memnuniyet oranı ile son sırada yer aldı. Yunanistan yüzde 36 ile sondan ikinci, Şili yüzde 43 ile sonran üçüncü oldu. Türkiye 2010 yılına göre 35 puanlık azalma ile en büyük düşüşü gösteren ülke olarak dikkat çekti”.(4)

Bu sayılar, Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitimin kötüye gittiğini, verilen eğitimin insanları mutlu etmediğini gösteriyor.

Eğitim hizmetinden vatandaşların tatmininde ilk üç ülke Norveç Krallığı (%92), Finlandiya Cumhuriyeti (% 87) ve Slovenya Cumhuriyeti (%86) olarak sıralandı.

Sağlık sistemi yeterli düzeyde değil

Türkiye'de sağlık hizmetlerinden duyulan memnuniyet ise yüzde 70 olan OECD ortalamasının altında, yüzde 60 olarak gerçekleşti ve son 10 yılda değişim göstermedi.

Eğitime yatırım yapmayan, hukuka güven sağlayamayan bir ülkenin geleceği karanlıklarda demektir.

Rapora göre Türkiye 2013-2019 döneminde kamu çalışanlarının en fazla arttığı ülke (yıllık %3.3) olarak da öne çıktı”.(3)

Kamu çalışanları olarak polis, bekçi, güvenlik birimlerinde gerçekleşen artışın olduğu rapora göre” Türkiye Cumhuriyeti, Kolombiya Cumhuriyeti ve Birleşik Meksika Devletleri, ile birlikte kişi başına düşen hükümet gelirlerinin en düşük olduğu üç ülkeden biri. Bu üç ülke aynı zamanda en düşük kişi başına nominal gelire sahip ülkeler olarak sıralanıyor”.(4)

Hukuka güven yok

“Rapora göre Türkiye OECD ülkeleri arasında adalete güven en fazla azaldığı ülkeler arasında. Son 10 yıl içinde 22 puan düşüşle Türkiye’de adalete güven yüzde 38’e geriledi.

“Raporda Türkiye'nin diğer tüm ülkelerden ayrıştığı diğer bir kamu hizmeti ise adalet. Adalete güvende OECD genelinde ortalama yüzde 57. Adalete güven üye ülke vatandaşlarında son 10 yılda 6 puanlık artış göstermiş ama Türkiye bu alanda net biçimde negatif ayrışıyor. Türkiye adalete güvenin son 10 yılda en keskin azaldığı ülke. Rapora göre Türkiye'de vatandaşların adalete güveni 2010'dan 2020'ye kadar geçen sürede 22 puan birden gerileyerek yüzde 38'e düştü. Türkiye'yi 19 puanlık düşüşle Şili takip etti.

Medeni hukukun etkin bir şekilde uygulanması ve hükümet baskısı altında kalmaması başlıklarında da sınıfta kalan Türkiye, ‘suçun etkin kontrolü’nde de OECD sınırının altında kalarak 0,8’den daha düşük bir puan aldı”.(5)

Küresel hukuk olmazsa, demokrasi, insan hak ve özgürlükleri, kalkınma olamaz.

Bu ülkede yaşayan bir birey olarak, gönlümüz ülkemizin En yaşamsal konularda bile OECD, Dünya ülkelerinin gerilerinde olmasını istemiyor. Ülkeyi bu duruma getirip her şeyin tozpembe gösterilerek uyutulmasına da ister istemez canımız sıkılıyor.

İnsanımız Dünya ülkeleri arasında en çok çalışanlar arasında ilk sırada. Yoksullukta birinci sırada. En çok çalışanların, en yoksul olduğu bir ülkede, gelir aktarımında, gelir bölüşümünde, kazanılan değerlerin, elde edilen üretimin gerekli yerlere değil gereksiz yerlere harcandığı konusunda sorunlar var demektir. Herkesten çok çalışıp herkesten kötü yaşamak, yönetim sisteminin bozukluğuyla ilgili bir sonuçtur.

-----------------------------

1. Bilgiler Sözcü Gazetesi editörü, Özlem Ermiş Beyhan’dan alıntılanmış.

2. Bir şeyin değerini belirleyen nitelikleri. Oxford Languages Sözlük

3. Gallup, Inc. Washington, D.C. merkezli bir Amerikan analitik ve danışmanlık şirketidir.

4. Artıgerçek.com.tr İnternet Gazetesi, OECD raporu yayımlandı: Türkiye eğitim ve adalette dibi gördü, 25.07.2021

5. Diken.com.tr İnternet Gazetesi, Türkiye’nin OECD notları dökülüyor, 25.07.2021