2008 büyük ekonomik krizinin ardından, İspanya’daki ekonomik sıkıntılara ve işsizliğe isyan eden insanlar, sosyal medyada “Democracia Real Ya” (Gerçek Demokrasi... Şimdi) adlı bir grupta örgütlenerek, 15 Mayıs 2011’de büyük bir gösteri düzenlediler. Düzenlendiği tarihin adını alarak 15M hareketi diye anılan bu gösteriye katılanlar, Puerto del Sol Meydanı’nda haftalarca kamp kurdu; zamanla hareket İspanya'nın tümüne yayılarak "Indignados" (Öfkeliler) Hareketi adını aldı.

Podemos, bu hareketin ardından kurulan çok sayıda siyasi örgütlenmeden biriydi. Zamanla tabandan örgütlenen bir siyasi partiye dönüştü ve Mart 2014'te resmi olarak kuruldu. Kurulduktan kısa bir süre sonra, 25 Mayıs 2014 tarihli Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 8 oy alarak, 5 sandalye kazandı. Kısa sürede yakalanan bu büyük seçim başarısının ardından parti giderek büyüyerek, İspanya'nın iki geleneksel partisinin (merkez sağ Halk Partisi, PP ve İspanyol Sosyalist Partisi, PSOE) ardından üçüncü büyük siyasi güç haline geldi. 2015 genel seçimlerinde %20,7 oy olarak parlamentoda 42 sandalye kazanırken; 2016 erken seçimlerinde oyunu %21,2’ye, sandalye sayısını ise 47’ye yükseltti.

Kısa sürede gelen bu başarılı örgütlenmenin ardında, partinin karar alma süreçlerini şeffaf ve katılımcı bir şekilde çok sayıda vatandaşa yaymayı başaran yenilikçi teknoloji kullanımının büyük bir payı var. Katılımcı demokratik bir yapı kurmaya odaklanan parti, ihtiyaç duyduğu finansmanı da kitlesel fonlama ile sağlayarak çevrimiçi platformları etkin bir şekilde çevrimdışı katılımı teşvik etmek için kullanmayı başardı. Şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele Podemos’un temel ilkelerinden biri. Bu sebeple parti, şirket, kurumsal ve özel çıkarlardan mali olarak bağımsız kalabilmek için çevrimiçi kitle fonlamasından önemli ölçüde yarar sağlıyor. 2014 yılında, Mart ve Ağustos ayları arasında, Podemos online olarak 10.000'den fazla kişiden 200.000 dolardan fazla para toplamayı başardı.

Podemos dijital demokrasi araçlarını kullanarak katılımı arttırmak ve çeşitlendirmek için büyük çaba harcıyor. Kurulduğu ilk dönemde bir çevrimiçi tartışma forumu olan Reddit sitesinde, Plaza Podemos adlı tartışma sayfasını açarak, burada önerilen fikirlerden oldukça yararlandı. Benzer şekilde, kapsayıcı, katılımı teşvik edici karar süreçleri oluşturabilmek için Agora Voting, TitanPad, Appgree, Loomio ve kendi geliştirdiği Plaza Podemos gibi platformları kullandı ve politika geliştirme konusunda erişilebilir bir diyalog yarattı. Parti, 2014 yılındaki Avrupa Parlamentosu Seçimlerine katılacak adaylarını belirlemek için Agora Voting yazılımını kullandı ve tüm adaylarını sadece parti üyelerinin değil, tüm İspanyol vatandaşlarının katılımına açık bir çevrimiçi seçimle belirledi.

Podemos'un dijital demokrasi araçlarını başarılı bir şekilde kullanmasının anahtarlarından biri, yeni araçları denemeye yönelik geliştirdiği bir sistem. Seçilen dijital demokrasi araçları Parti tarafından kullanılmadan önce, Circulos (Çemberler) adını verdikleri yerel gruplar (konseyler) tarafından test ediliyor. Bu gruplar yaşadıkları tecrübeleri, karşılaştıkları olumsuz ve olumlu durumları, kullandıkları yazılımın artı ve eksilerini rapor ediyorlar. Bu raporlar doğrultusunda yazılımın kullanılıp kullanılmamasına karar veriliyor. Circulos bütün bu test süreçlerini de ortak bir şekilde sürdürebilmek için, notları veya tartışmaları paylaşmayı sağlayan ortak bir belge uygulaması olan TitanPad'i kullanıyor. Parti tarafından bugüne kadar kullanılan Agora Voting, TitanPad ve Loomio, Circulos tarafından bu şekilde test edildi.

Podemos dijital demokrasi araçlarını kullanan ilk ve tek parti değil, ancak en başarılı kullananların başında geliyor. Bu anlamda dijital araçları kullanarak insanların talepleri üzerinden şekillenen, katılımcı, şeffaf ve demokratik bir yapı olarak birçok kitle partisi için iyi bir örnek teşkil ediyor. Özetlersek Podemos dijital demokrasi araçları vasıtasıyla;

  1. Halkın eylemlerine doğrudan katılabilmesi için yerel örgütler oluşturdu. Bu örgütler çevrimiçi platformlarda faaliyet göstererek, Podemos’un vatandaşların istek ve ihtiyaçlarına cevap vermesine ve destekçi katılımı teşvik etmesi için politikalar geliştirmesine aracı oldular.
  2. Şeffaf bir şekilde faaliyet gösteren parti merkezi, taban hareketlerini teşvik ederek ve güçlendirerek demokratik değerleri destekledi.
  3. Pek çok parti fonksiyonu için farklı amaçlara yönelik farklı dijital platformlar kullanarak, katılımı teşvik eden, kullanışlı ve erişilebilir yapılar oluşturdu.
  4. Dijital araçlar kullanarak örgütlediği kampanyalarla, yüksek sayıda destekçiden düşük değerli bağışlar toplayarak kitle fonlaması yapmayı başardı. Böylece büyük şirketlere, kurum ve kuruluşlara bağımlılığını azalttı.
  5. Podemos kullanmayı planladığı dijital demokrasi araçlarını yerel düzeyde test etti. Böylece olası teknik hataları ve diğer uygulama sorunlarını tespit edip düzeltebildi.

Sonuç olarak, Podemos yeni iletişim teknolojilerini doğru bir şekilde kullanarak, sokak hareketlerinin birikimini parlamenter demokrasi içinde bir güce dönüştürmeyi başardı.