Japonya Rugby Milli Takımı'nın teknik direktörü Eddie Jones'ın Pep Guardiola'dan randevu alıp taktikleri konusunda bilgi alışverişinde bulunmasıyla Pep'in teknik direktörlükteki pozisyonu yeniden gündeme gelirken Barcelona'da teknik direktör Luis Enrique ile Messi arasındaki sorunlarla gündemde yer alıyor.

Barcelona'da kulüp kaynamaya devam ederken aslında kazanın ateşi Pep Guardiola gittiğinde yakılmıştı. Tiki-Taka olarak adlandırdıkları sabırlı, dikine boşluğu üreten oyun Barcelona'da Pep'den sonra değişmeye başladı. Gelen teknik adamlar takımın yaratıcılığının ve kazanma yüzdesinin yüksekliği nedeniyle oyundaki düşüşü fark etmekte zorlandılar, zorlanıyorlar da. Oyunu üreten oyuncuların yaşlanması da etkenler arasında ama Pep'le oynadıkları pasa dayalı oyunda oyuncular zaten daha az enerji sarf ediyordu. Zaman zaman 25-30 metrede topa sabırla sahip olarak aslında oyun içinde bir nevi aktif  dinlenmede kalıyorlar ve topu kaybettiklerinde de kısa sürede (ortalama 6-8 saniye) kazanıyorlardı. Barcelona oyunu ile sahanın hakimi olmaktan yavaşça çıkarken, yetenekleriyle kazanmaya devam ediyor, edecek de. Ama artık oyun yıkma konsepti olarak adlandıracağımız topun nerede oynanacağına karar veren takım olma özelliğinde kayıp söz konusu.

Oyun yıkma konsepti pozisyon alma ve yeni alan’ın (pas yoluyla) gönderilmesi kavramlarıyla ilişkili. Oyunun akışı içinde pozisyonların yeniden üretilmesi ve topa sahip olan takımın sürekli kayarak yer değiştirmesi temel unsurlar arasında yer alıyor. Hücum hattında oyuncuların rakip defans ile orta sahası arasındaki hatta sürekli boşa çıkmaları ve orta sahadan gelen paslarla bire iki yapmaları, üçgenleri kurmaları yoluyla rakibin alan savunması etkisiz kılınabiliyor. Bu oyun için de hızın üretilebilmesi gerekiyor. Bu oyunu en mükemmel şekilde sistematize eden Pep, bugünlerde başka oyunculara uygun, biraz daha hızlanabilen oyununu Bayern'e oynattırıyor.

Öncelikle oyun imkanı oldukça 30 metreye sıkıştırıyorlar. Böylelikle pas döngüsünde forvetler markajdan kaçarak boşluklara girip-çıkıyorlar (Müller-Lewandowski). Özellikle Ribery ve Robben'in driplinglerinde de aralara koşu yapıyorlar. Böylece Ribery ve Robben'e yapılacak kademeyi engelliyorlar. Dar alanda oynandığı için presle top kazanmak daha kolay hale geliyor. Özellikle Xabi Alonso trasnferi sonrası bu oyunun oynanabilirliği daha da belirginleştiğini belirtelim. Pas önemli fakat, Pep'in Barca'da oynattığı gibi uzun ters toplar da oldukça etken. Bunun için de kritik transferleri Xabi Alonso.

Tabi ki Pep'in Bayern de Xavi-İniesta ve Messi'si yok. Bu açıdan oyunun başkalaşması çok da normal. Topa hakim olan pas oyununu kullanmakla beraber dikine ters toplar, Ribery-Robben Driplingleriyle rakip defansın dengesinin bozulması öne çıkıyor.  Pas Alman Ligi'ndeki Bayern'e göre de daha çabuk rsik alınan bir oyunla oluyor ve dar alanda oynamada Pep'e en büyük artılardan birini de Neuer sunuyor. Libero-Kaleci olarak Neuer oyunu daraltmada önemli bir role sahip.

Pep bugünün futbolunda Lobanovski'nin mirasçısı. Futbolun yaratıcılığında teknik adamlar arasında başka bir futbolun temsilcisi. Daha önce Old Trafford'da izlediği bir maç sonrası atmosferden çok hoşlandığını biliyoruz. Sezon sonunda olası bir Manchester United yolculuğu Pep'i başkalaştırabilir. Alex Ferguson'la birlikte yapılanma ve transfer sonrası başka bir Tiki-Taka oyunun büyüsünü izleyebiliriz Rüyalar Tiyatrosunda...