Kitle iletişim araçlarının özgürlüğü, niteliği, bilimselliği, düzeyi bir ülkenin gerçekliğinin aynasıdır.

Yöneticilerin neler söylediklerini bir kenara bırakıp kitle iletişim araçlarının işleyiş düzenine bakacaksınız. Bu araçlar özgür mü değil mi ona bakacaksınız. Kitle iletişim araçları, halkı bilgilendirme işlevini, engellere takılmadan yerine getirip getirmediğine bakacaksınız.

Dünya ülkelerinde neler, nasıl yaşanmakta, neler olup bilmekte olduğu bilgisinden yoksun bırakılan insanlar daha kolay yönetilir, daha iyi sömürülürler(!). Bu gerçeklik yönetilenler açısından çok olumsuz, acı sonuçlar doğururken, yönetici sınıfın ekmeğine yağ sürmekte.

Dünyanın en büyük dijital yayın platformu Netflix’e engel koyma tartışmalarının yoğunlaştığı günler yaşadık, yaşamaktayız.

RTÜK kitleleri temsil etmekten uzak

RTÜK, izleyiciyi, geniş halk yığınlarını temsil etmekten uzak bir kurum. Halkın değişik kesimlerinin bu kurumda, kurumun aldığı kararlarda söz hakkı yok. Sözgelimi, yükseköğrenim kurumlarının, bunların üyelerinin oluşturduğu değişik örgütlenmelerin, öğretmenlerin, öğretmen örgütlerinin, yargı organlarının oluşturdukları örgütlerin, 40 bin dolayında köy, köy muhtarlarının, işçilerin, tarım çalışanlarının, psikologların, sosyologların kısacası izleyicinin, dinleyicinin hiç temsilcisi yok RTÜK’te.

RTÜK üzerinden internetin denetlenmesi, Türkiye’yi kitle iletişim araçlarının yok edildiği geri ülkelerden biri durumuna getirecek.

2018 yılında, RTÜK’ün yetkilerini genişleterek interneti de denetim altına almasını sağlayacak bir yasa çıkarıldı.

Dünyanın gerilerinden daha gerilere gitmek

Türkiye kitle iletişim araçlarının sayısal ve nitelik yönünden, ayrıca küresel ölçekte bilgi akışı sağlayan araçlara, bilgiye ulaşma yönünden, Dünya ülkelerinin gerilerinde. Atılan adımlarla bu geriliği daha da gerilere taşıma peşinde koşulduğu anlaşılmakta.

“Türkiye, dünya internet hız sıralamasında 100. sırada yer aldı. Türkiye'nin ortalama genişbant indirme hızı ile 1 GB boyutundaki bir dosyayı indirmek 6 dakika 56 saniye sürüyor.

Genişbant internet bağlantısında en hızlı üç ülke sırasıyla Singapur (195,88 Mbps), Hong Kong (173,54 Mbps) ve Güney Kore (144,99 Mbps) oldu.

Türkiye 2018 yılında, 20,64 Mbps.

Singapur’un yaklaşık 10 kat gerisindeyiz.”(1)

İnternete erişim hızında Singapur’un 10 kat gerisinde olan Türkiye bir de Wikipedia, Netflix, YouTube gibi küresel iletişim ağlarını engellerse, bu ülke insanına en büyük kötülüklerden birisi yapılmış olur.

Büyük ülke olmanın, gelişmenin ölçütü, gelişmiş silahlar almaktan değil, bilimsel bilgi, iletişim alanında, yapay zeka konusunda yol almaktan geçmekte. Bu bile bir engelleme, bilgiye ulaşıma engel olmadır. S-400, F 35 alma yarışı yerine, internete, bilgiye ulaşımı artırma yollarını arasak daha iyi değil mi?

Geçmiş deneyler RTÜK’ün özgürlükçü davranamayacağını düşündürtüyor.

Bir ülkede basın susturuluyorsa, orada çirkinliklerin ortaya çıkmasından duyulan kaygı var demektir. Böyle bir ülkenin gelişmesi, özgürleşmesi düşünülemez.

Wikipedia 2 yıldır yasaklı

Wikipedia küresel ölçekte yayın yapan bir iletişim kanalı. Türkiye’yi yönetenlerin isteklerine, beğenilerine uygun yayın yapma, bilgi yayma gibi bir görevi, sorumluluğu yok.

“29 Nisan 2017 günü, sabah saatlerinde Türkiye'de Wikipedia'nın tüm dillerdeki versiyonlarına erişim yasağı getirildi. İlerleyen saatlerde yasağın nedenine ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) sayfasında Wikipedia'nın site bilgilerini sorgulayanlar ise, siteye "idari tedbir" uygulandığı bilgisine ulaştı. Yetkililer daha sonra, "Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan içerikleri" yasağa gerekçe gösterildi.

Türkiye'de Wikipedia internet sitesinde 300 binden fazla makale bulunuyor ve Türkçe konuşan binlerce kullanıcının da bu içeriklere katkıda bulunduğu biliniyor.”(2)

Bu ölçüsüz bir engelleme adımı. Türkiye’deki bilgi akışını denetim altına alanlar, Dünya ölçeğindeki bilgi akımını da denetim altına alma hevesine kapılmış durumdalar. Bu adımla Türkiye halkı, Dünya ölçeğinde bilgi akışını sağlayan araçlardan birinden yoksun bırakılarak, Dünya gerçekliğinden koparılmak istenmiş bulunmakta. Ülke insanını Yeryüzünden olup bitenlerden kopararak bilgisiz bırakma, kolay yönetme çabalarından biriyle karşı karşıya olduğumuz açık.

Sorun AİHM’ne taşınmış bulunmakta. Bunlar Türkiye’nin saygınlığını yükseltmekten uzak gelişmeler.

Kültürel soykırım

Kültürel soykırımlar, özgürlüklerin kısıtlanmasında tavan yapılan eşiklerdir. Bu eşikler aşıldığında, yeni sancıların doğmamasının olanağı olmaz.

“Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararında bianet ile birlikte 15 internet sitesi daha geçiyor.

Adı geçen internet siteleri Etha, Halkın Sesi TV, Özgür Gelecek, osp.org, geziyisavunuyoruz.org, Gazete Fersude, Yeni Demokratik Gençlik, Umut Gazetesi, Kızıl Bayrak, Marksist Teori, Direnişteyiz, Mücadele Birliği. Antakya Sokak.

Vekil Oya Ersoy'un Twitter hesabı da var

Mahkeme kararında Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Oya Ersoy'un Twitter hesabı da bulunuyor.

Kararda aralarında facebook, instagram hesaplarının bulunduğu toplam 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabı var.

Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği bianet'in 200 bini aşkın yazı ve haberden oluşan tüm içeriğinin engellenmesine karar verdi.(3)

Bianet’te yayımlanan bir haber ya da birkaç haber, yazı, yorumu beğenmediniz bunlara erişim engeli kararı verdiniz. 200 bini aşkın yazı ve habere ulaşımı hangi mantıkla engelleyebilirsiniz?

Bundan önce kapatılan gazete, dergiler için de bu kararlar alındı. Bu bir kültürel soykırımdır. Bu mantıkla bir yere varmanın, düşüncelerin yayılmasını engellemenin olanağı yok.

---------------------------------------------------

(1) Cumhuriyet Gazetesi, İnternet'te indirme hızı yüzde 28,5 arttı, 02.08.2019

(2) https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48380473

(3) İstanbul - BİA Haber Merkezi, bianet'in Tüm İçeriğine Engelleme Kararı, 06 Ağustos 2019