CHP’nin İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nu çatı aday olarak önermesi, MHP’nin de buna destek vermesi hem CHP içindeki, hem CHP dışındaki sol, sosyalist, demokrat, Alevi kesimlerden tepki gördü, açıklamalar yapıldı.

Çünkü sağcı-muhafazakar-milliyetçi Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına sağcı-muhafazakar-milliyetçi bir başka aday çıkarılmış oldu.

Parti içinde statükocu-ulusalcı kesimlerle solcu-yenilikçi kesimlerin gerilimini yaşayan CHP’nin bu tercihi Halkların Demokratik Partisi’ne çok önemli bir alan açtı aslında.

Bakalım HDP, CHP’den gelen bu gollük pası değerlendirip, Cumhurbaşkanı seçimlerinde güçlü bir çıkış yakalayabilecek mi?

HDP’nin amacı Kürtlerin dışındaki tüm mağdur kesimlerin partisi olabilmekti. Özellikle sol, sosyalist, demokrat, Alevi kesimleri kazanabilmeyi hedefliyordu. HDP, hem Kürtlerin, hem sol, sosyalist, demokrat, Alevi kesimlerin destekleyebileceği bir aday çıkarabilirse hem başarılı bir sonuca ulaşabilir, hem toplumsal muhalefeti birleştirmeyi becerebilir.

Gezi eylemlerinde biraraya gelen, daha fazla özgürlük ve demokrasi isteyen kesimlerin kesişme kümesinde yer alan, hepsinin ortak adayı olabilecek bir isim Cumhurbaşkanı seçimini önemli bir özgürlük mücadelesi sürecine çevirebilir.

Devlet Bahçeli’nin üçgen çizimleri gibi ben de faklı kümelerin kesişme kümesinde yer alacak ortak adayı çizerek anlatayım. Aşağıdaki görselde yer alan X kişisi tüm muhalif güçleri birleştirip, başka bir Türkiye’nin mümkün olduğu mesajını güçlü bir şekilde verebilir.

BİR ÇAĞRI DA ÖDP’DEN

Bu arada, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik bir açıklama yaparak AKP’ye teslim olmayan tüm kesim ve bireyleri ortak bir aday etrafında buluşarak alternatif yaratmaya çağırdı.

ÖDP Eş Genel Başkanları Alper Taş ve Bilge Seçkin Çetinkaya tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Kamucu, bağımsızlıkçı, gerçek bir laiklikten yana, emeğin haklarını savunan, ülkede ve bölgede barışı ve Kürt sorununda demokratik çözümü savunan, ekolojist, cinsiyetçi olmayan bir Türkiye programı ve aday etrafında bir araya gelelim.”

HDP DE ÇALIŞIYOR

Cumhurbaşkanı adayını hafta sonu yapılacak olağanüstü kongresinde açıklamayı planlayan HDP'nin de, son gelişmeler üzerine yeni bir görüşme trafiği başlattığı için aday açıklamasını kongre sonrasına bıraktığı konuşuluyor.

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü de, "Diğer sol partilerin, demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların onayını alabilecek, daha geniş bir ortaklığa hitap edebilecek bir yeni aday etrafında da yeniden görüşmeler yapılabileceği"ni belirtti.

Kürkçü, “Eş Başkanımız Demirtaş’ı tabi ki potaya koyuyoruz ama bir adım fazlası olacak mı bunu da değerlendiriyoruz” diye konuştu.

MÜZAKEREDE KERAMET VAR

HDP açısından Selahattin Demirtaş oldukça güçlü ve sevilen bir aday. Ayrıca Kürtler dışındaki kesimlerden, soldan ve Müslüman demokratlardan da oy alabilecek bir isim. Çünkü, İmralı görüşmelerinden çıkarılmayı göze alarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın otoriter politikalarını eleştirmekten hiç vaz geçmedi. Bu sayede Başbakan tarafından çok hakarete uğradı ancak halkın gözünde değeri yükseldi.

Toplumsal muhalefeti biraya getirecek aday pekala Selahattin Demirtaş olabilir. Ancak bu noktada HDP aceleyle hareket etmezse çok daha iyi olur. Belki çok daha kapsayıcı bir isim önerisi ortaya çıkabilir. Bunun için de DİSK’ten KESK’e, Alevi örgütlerinden Anti-Kapitalist Müslümanlara, HDP içinde yer almayan sol-sosyalist parti ve çevrelere kadar tüm kesimlerle görüşüp, aday önerilerini almasında fayda var.

HDP, artık bu süreçten sonra sadece kendi adayını belirleme çalışması yapmamalı. Ortak bir aday için tüm kesimlerle müzakere yürütmeli. Özellikle tüm Alevi kesimlerin görüşlerinin, önerilerinin alınması çok önemli.

HDP, oluşturduğu çeşitli heyetlerle bu kesimlerle görüşmeler yürütmüştü aslında. Ancak CHP’nin gösterdiği aday yeni bir durum yarattığı için, daha önce görüştüğü kesimlerle de tekrar görüşmesinde yarar olabilir.

HDP’nin destekleyeceği aday ne kadar çok farklı kümenin kesişen kümesinde yer alabilirse başarısı da o kadar büyük olacak çünkü.

Tabii Selahattin Demirtaş da yukarıda bahsettiğimiz geniş kesimlerin desteğini alabilecek bir aday. Belki de en doğru aday.

Bakalım HDP, CHP’nin boşalttığı bu alanı doldurabilecek mi?