24 Haziran seçimlerini değerlendirirken ilk görünen durum “Erdoğan ve Cumhur İttifakı kazandı, muhalefet kaybetti” şeklinde.

Ancak, oluşan rakamlara daha dikkatli baktığımızda seçimin çok farklı başka sonuçları olduğu da görülüyor.

1 Kasım 2015 seçimlerinde AKP (%49,50) + MHP (%11,90) + (BBP %0,54) = %61,94 oy almış toplamda.

24 Haziran 2018 seçimlerinde ise AKP+BBP (%42,56) + MHP (%11,10)=% 53,66 oy alabilmişler.

(AKP+BBP)+MHP toplam oyları %8,28 oranında erimiş.

Erdoğan MHP, BBP ve Hüda Par desteğiyle ilk turda kazandı diye muhalefette yenilgi havası var.

Erdoğan kazandı ama (AKP+BBP)+(MHP) oyları %8,28 oranında eridi.

Bu seçimde milletvekili toplamı 550’den 600’e çıktığı halde, AKP’nin 1 Kasım’da 317 olan milletvekili sayısı 24 Haziran’da 295’e düştü. Tek başına meclis çoğunluğunu oluşturamaz, MHP’ye muhtaç bir duruma geldi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi Erdoğan “topal ördek” oldu.

Bu nedenle 24 Haziran seçimlerinde muhalefet de genel olarak başarılı diyebiliriz.

Bu kadar baskıya, OHAL koşullarında baskın seçim yapılmasına, medyanın tek elde toplanmasına rağmen oluşan bu sonuç muhalefet açısından çok önemli.

Belki Erdoğan bir şekilde %50’nin üzerinde oy almayı bu defa başardı ve tam olarak yıkılmadı. Ancak muhalefetin bu başarılı grafiği devam ederse bir dahaki seçimlerde tablo çok daha farklı olabilir.

Ayrıca, Muharrem İnce’nin farklı kesimleri kucaklayan mesajları, bu mesajların hem miting meydanlarında, hem seçim sonuçlarında karşılık bulması da muhalefet açısından başarılı bir durumdur. Oy sayım işlemleri sırasında Milletvekili seçimlerinde HDP, SP, İyi Parti, Vatan Partisi ve MHP’ye oy veren bazı seçmenlerin Cumhurbaşkanlığı seçiminde Muharrem İnce’ye oy verdiğine tanık olunmuş, İnce CHP’den yüzde 8 oranında daha fazla oy almayı başarmıştır.

TABLO DAHA DA DEĞİŞEBİLİR

HDP’nin 1 Kasım seçimlerinde %10,76 olan oyunu eşbaşkanları, milletvekilleri, belediye başkanları dahil binlerce üyesi tutuklanmış olmasına rağmen 24 Haziran’da %11,70’e yükseltebilmesi önemlidir. Üstelik 1 Kasım’da 59 olan milletvekili sayısını ittifakların yarattığı dezavantaja rağmen 67’ye çıkarmıştır.

Beklentilerin altında bir sonuç alan Saadet Partisi’nin de 1 Kasım’da sadece %0,68 oy alabildiği, 24 Haziran’da ise oyunu % 1,34’e çıkardığı unutulmamalı.

İYİ Parti’nin ise hem MHP’liler, hem medya, hem iktidar tarafından üzerine gelinmesine, defalarca saldırılara uğramalarına rağmen ilk kez katılığı seçimde %9,96 oy oranına ulaşması, kendi hedeflerinin altında olsa da oldukça yüksek bir orandır.

O nedenle, tüm eşitsizliklere, haksızlıklara, saldırılara ve her şeye rağmen başarılı bir seçim süreci yürüten muhalefetin beklentilerine hemen ulaşamadı diye kendini dövmesi çok doğru değil.

Muhalefet 24 Haziran’daki yükselişini devam ettirebilirse önümüzdeki seçimlerde tablo muhalefet lehine çok daha fazla değişebilir.