Maalesef durum öyle. Maalesef sonuç öyle olacak.

HDP'ye selam vermenin dahi bir ötekileştirme sebebi olduğu bu günlerde demokratik ittifak olan 3. seçenek büyük yara alacaktır. Birçok bedel ve çaba zayi olacaktır.

Neden öyle olacak? Nasıl böyle olacak?

Anlatayım...

HDP Türkiye'de demokrasi mücadelesi veren ve bunun bedelini kriminalize edilerek ödeyen en büyük güçtür. Artık yüzde 10 barajı bu parti için bir sorun değildir, çünkü demokrasiye inanan birçok grup veya insan bu partiye oy vermektedir. Mithat Sancar eşbaşkanlığı ile beraber ayrıca parti ufkunu bu ülkeyi yönetmeye çevirmiştir. Bu ufuk kendine bir yol arayışındadır. Mutlaka niyetteki kararlılık yolu da kuracaktır. Önemli olan perspektiftir.

Partilerin her sendikada seçmeni vardır. HDP’nin de Eğitim Sen’de seçmeni vardır. Parti seçmeninden ısrarla demokrasi birliğini savunması konusunda istekte bulunabilir, bulunmalıdır. Zira seçmen sendikacıların yanlışları partiye ciro edilir.

Eğitim Sen malumunuz önce Hatay şubesine kayyum atamıştır. Sonra da kamuoyunda KHK karşıtı direnişlerden bilinen önemli isimleri ihraç etmiştir.

İhraç gerekçesini okuyan her makul insan burada duygusal bir tepkinin olduğunu görür. Bu duygusal tepkiler politik argümanlar, tüzük ve çoğunluk oyu ile buluşunca sonuç kayyum ve ihraç oldu...

Hayır, hayır sonuç kayyum ve ihraç olmadı... Sonuç demokratik zeminin yara alıp ayrışması ve insanlar arasına mesafe girmesi oldu. Şimdiye dek yapılan birlikte hareket etme niyet ve çalışmalarını önemli ölçüde gerileterek etkileyebilir bu kararlar.

HDP’nin kendi seçmeni olan sendikacılardan şunu istemesi gerekirdi:

"Bizim bütün belediyelere kayyum atandı, kayyum ne demek iyi biliriz. Siz bu karara lütfen yüksek sesle karsı çıkın kayyum ve ihraç kararının bir parçası olmayın. Zira biz ülkede demokrasi birliği ve mücadelesi veriyoruz. Bu tür şeyler partimize zarar verir.”

İşte bunu kendi seçmeni sendikacılara yüksek sesle diyemedi. Dolayısıyla inancıma göre son derece duygusal verilmiş bu kararların faturası HDP’ye kesilecek. Gerçekten HDP’ye haksızlık yapılıyor. Kim mi yapıyor bu haksızlığı? Süreci yönetemeyen HDP kadroları, duygusal karar veren seçmen sendikacılar.

Kayyum, ihraç yolu yol değildir. Kimse bu ülkede bir seçenek ve umut haline gelen birlikte hareket etme fikrine köstek olmamalıdır. Hele hele üç beş duygusu incinen sendikacı lütfen olmasın. Bu ihraçlar konusunda HDP ufkuna uygun davranmalıdır. Geç olmadan HDP seçmeni sendikacılarından bu kararları durdurma yönünde tavır almasını istemelidir.