Türkiye günlerdir “4+4+4” olarak tanımlanan 12 yıllık kademeli eğitim sistemine geçişi tartışıyor.
8 yıllık zorunlu eğitimi kaldırmayı planlayan, 28 Şubat sürecinde kapatılan imam hatiplerin orta kısmını yeniden açan AKP’nin yasa teklifi üzerinde Meclis Komisyonu’nda hayli sert tartışmalar yaşanıyor.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer bugün TRT 1’de yayınlanacak “Politik Açılım”ın konuğu olacak.
Bakan Dinçer’den getirilen düzenlemelerin gerçekte neler içerdiğini dinleme fırsatı bulacağız.
Bu tartışmalar arasında çok sayıda öğretmeni ilgilendiren “Eş Durumu Özür Grubu atamalarında il ve ilçe emrinin kaldırılması” sonucu yeni bir mağduriyet ortaya çıktığını öğrendik.
Öğretmenler bu sıkıntılı durumu Milli Eğitim Bakanı’na iletmemiz konusunda bir haftadır e-mail gönderiyorlar:
“Sınıf öğretmeniyim, Milli Eğitim Bakanımızın 5 Aralık tarihinde diğer bakanlıklara gönderdiği yazıda eş özrü atamalarında il ve ilçe emrinin kalktığı yazmaktadır. Bu karar aile bütünlüğünü olumsuz yönde etkilemektedir. Eşi öğretmen olmayan öğretmenler de mağdur olmaktadır. Örneğin benim nişanlım şu anda özel sektörde çalışmakta ve benim görev yaptığım ilçede evleneceğim kişinin iş bulma imkânı yok, bu yaz evlenip tayin almayı düşünüyorken sayın bakanımızın yayımladığı yazıyla bu düşünce imkânsız hale geliyor. Diğer bir hususta hizmet puanı yetersiz ve kadro fazlası olması durumunda tayin isteyen öğretmenin 3 yıl süreyle aylıksız izine ayrılacağı yazmaktadır. Bu da ayrı bir mağduriyet doğurmaktadır.’’
Bir başka örnek şöyle:
‘’Sayın bakanın ifade ettiği gibi eğitimin devamlılığı için 1 yıl eşlerimizden ayrı kalmayı makul karşılıyorken, artık 3-4 seneden önce (o da şanslıysak mümkün olacak) birleşmemiz mümkün gözükmemektedir. Sayın bakan düşündüğü bunca yeniliği motivasyonu çökmüş öğretmenlerle hayata geçirebilecek midir? Ailesinden, eşinden yıllarca ayrı kalmış öğretmenler nasıl ve ne kadar verimli olabilecektir?’’
Kimi öğretmenler de “5 gün” ile eşlerinin bulunduğu yere atanma haklarını kaçırmış olacakları endişesini taşıyor:
“Bizler 5-15 Eylül 2011’de göreve başlayabilen öğretmenleriz. Eşimizin bulunduğu yere atamamızı isteyebilmemiz için 1 yılı doldurmamız gerekmekte. Bu tarih 5-15 Eylül. Fakat sayın Milli Eğitim Bakanımız Ömer Dinçer atanmaya hak kazanan kişileri 31 Ağustos’ta işe başlayanlarla sınırlamayı planlamakta. Bu geçekleşirse sadece 5 gün ile atanma hakkını kaçırmış olacaklar.”
Eşi öğretmen olan bir inşaat mühendisi uygulamayı istismar edenlerden söz ediyor:
“Ne yazık ki bazı öğretmenler eşlerinin sigortasını ceplerinden yaptırıp eşlerini tayin isteyecekleri ilde çalışıyor gösteriyorlardı. Bundan bıkan MEB il, ilçe emrini kaldırarak bizim gibi eşi öğretmen olan binlerce aileyi mağdur etmektedir.”
Sayın Ömer Dinçer’in uygulamayı gözden geçireceğini umuyoruz.