Başbakan Erdoğan CHP’nin de katıldığı Güney Afrika’daki Sosyalist Enternasyonal toplantısında Kürt sorununun Filistin’le eş tutulmasına yönelik bir karara imza attığı gerekçesiyle Kemal Kılıçdaroğlu’nu ağır şekilde eleştirdi.
Sorunun CHP içinde de tartışma yarattığı anlaşılıyor.
Doğrusu bildiri metninden tam olarak haberdar değildik.
Eski CHP milletvekili, hukukçu Şahin Mengü, “liberal-sol aydınlarla CHP arasındaki buzları eriten toplantı” haberi üzerine Cape Town toplantısına da değinen bir eleştiri yazısı geçmiş. “Niçin Sosyalist Enternasyonal’in Cape Town toplantısında, CHP’nin, Türkiye’nin iç sorunu olan terör/Kürt sorununun  uluslararası bir soruna dönüştürülmesine yönelik bir karara imza attığına hiç yer vermediniz. Bunun haber değeri yok muydu?” diye soruyor.
Haklı bir soru. CHP’nin aydınlarla “Kürt sorunu”nu tartıştığı bir toplantıda Cape Town Bildirisi’nin gündeme gelip gelmediğini araştırmalıydık.
Şahin Mengü, tutumumuzu eleştirirken, bilgilendiriyor da:
“Sözünü ettiğim karar ‘Barışa istikrara ve işbirliğine ortak bir yol: Çok taraflılığın korunmasına ilişkin ihtiyaç’ başlıklı karar metninde: ‘Kürt sorunu, İsrail ve Filistin gibi çok taraflı çözüm bulunulması gereken bir sorundur. Irak, İran, Türkiye ve Suriye’yi temsil eden partiler ve Kürt halkı, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslarüstü kuruluşların yardımıyla çok taraflı bir çerçeve içinde çalışılmalıdırlar. Sosyalist Enternasyonal Kongresi, Kürt Sorunu üzerine Özel Çalışma Grubunun, uluslararası hukuka uygun olarak Kürt halkının haklarını ve güvenliğini korumak, ilerletmek ve yaşam koşullarını geliştirmek amacıyla tekrar kurma kararı almıştır” ifadeleri yer almıştır.
Bu metnin altına imza koyan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Parti okulunda İl Kadın Kolları başkanlarına yaptığı konuşmada da ‘terör olayı uluslararası sorun haline gelirse sorun daha da büyür dedik...’ dediğine yer vererek aradaki büyük çelişkiyi ortaya koymaktan niye kaçındınız.”
CHP yönetimi, partinin “ulusalcı” kanadından ve hükümetten gelen eleştiriler üzerine herhalde bir açıklama yapacaktır.
Şahin Mengü, CHP liderini, Kürt sorununu Filistin gibi “çok taraflı” çözüm bulunması gereken, “uluslararası bir soruna” dönüştürmekle eleştiriyor.
Kemal Kılıçdaroğlu o toplantıda Sosyalist Enternasyonal’in başkan yardımcılıklarından birine seçildi.
Sosyalist Enternasyonal, Kürt sorunu üzerine “özel çalışma grubu” kurulmasını istiyor. Bu öneri de CHP’nin Meclis’te kurulmasını istediği “akil insanlar” grubuyla örtüşüyor. Türkiye AB ile üyelik müzakeresi yürütüyor; yeni Anayasa hazırlığı içerisinde sorun şiddetten arınamazsa elbette demokratik-siyasi zeminde çözülecek? Başka nasıl olacak?