Bin yıl sürecek denilen 28 Şubat; Başbakan Erdoğan’ın ifadesiyle on beş yılda tarih sahnesinden silindi.
Aslında Erdoğan’ın verdiği süre de uzun!
AKP, 2002’de iktidara geldiğinde 28 Şubat’ın üzerinden sadece 5 yıl geçmişti.
Refah Partisi’ne yönelik “Postmodern darbe” AKP’ye iktidar yolunu açtı.
Sisteme müdahale olmasa süreç başka türlü gelişir miydi bilinmez ama 1960’tan bu yana gerçekleşen darbelerin askerlerin amaçladıklarının tam tersine sonuçlar verdiği ortadadır.
1960’ta devrilen Menderes ve Demokrat Parti’nin devamı olarak kurulan Adalet Partisi Demirel ile 1965 seçimlerinde tek başına iktidara geldi.
12 Mart 1971 muhtırası “sol”a karşı yapıldı.
1973 seçimlerinden Ecevit’in CHP’si birinci parti çıktı.
12 Eylül 1980 askeri darbesi merkez sağ ve soldaki AP, CHP’yi kapattı. MDP ile yeni bir “merkez” inşa etme çalışırken, Evren’in “oy vermeyin” çağrısı yaptığı Özal’ın ANAP’ı seçimi kazandı.
28 Şubat “Postmodern darbesi” ise AKP’yi işbaşına getirdi.
Kılıçdaroğlu CHP grubunda Erdoğan’ı eleştirirken, “Sen Erbakan’ı arkadan hançerledin. 28 Şubat seni başbakan yapmak için yapılan bir manevraydı” diye konuştu.
Kemal Bey’e göre 28 Şubat’ın asıl mağduru Erbakan’dı.
Doğrudur.
Mehmet Ali Birand’ın 28 Şubat Belgeseli, Refah Partisi lideri Erbakan’ın “bir başbakan olarak nasıl hırpalandığını” gözler önüne serdi. Ancak o baskılar, Erbakan’ın şahsında hükümeti düşürmeye, partiyi kapatmaya yönelikti. Refah kadrosu, topluca hedef alındı. Tayyip Erdoğan da 1994’te seçimle geldiği İstanbul Belediye Başkanlığı’ndan uzaklaştırıldı, cezaevine girdi. 2002 seçimleri öncesinde yasaklandı, “muhtar bile olamaz” dendi.
1997-2002 arasında nasıl bir “manevra” planlandı da; 28 Şubatçılar 5 yıl sonra Erdoğan’ı başbakan yapmayı başardılar.
Kılıçdaroğlu’nun öne sürdüğü gibi bir “manevra” yapıldıysa bile onun arka planında 2003’te Irak savaşı patlarken Erdoğan bir an önce Meclis’e girsin diye Anayasayı değiştiren eski CHP lideri Baykal’ın iradesini aramak daha gerçekçi olmaz mı?
Kemal Bey bunu hep yapıyor!
“27 Nisan e-muhtırası”nın da AKP’ye seçim kazandırmak için verildiğini öne sürmüştü.
Oysa Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na karşı çıkan, eşi “başörtülü” diye Abdullah Gül’ün Çankaya adaylığına “hayır” diyen CHP, TBMM’nin 367 ile toplanması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş, parlamentoyu seçime zorlamıştı.
AKP 2007’de oylarını yüzde 47’ye çıkarttıysa bu sonuç askerlerle CHP’nin ortak başarısıdır!
CHP kurultaydan yeni çıktı. Tüzük Kemal Bey’e 17 genel başkan yardımcı atama yetkisi veriyor.
Bu isimlerden hiç olmazsa birisi Kılıçdaroğlu’nun “metin yazarı” olmalıdır.
Elindeki notlara ve kürsüye uzatılan pusulaya  bakarak -Tansu Çiller yakalandı örneği!- konuşma alışkanlığını bırakmalıdır.