Orman yangınları doğanın bir gerçeği. Bir dış etki olmadan da orman yangınları çıkabilir. Doğa kendisini yenilemek ister. Sıcaklıkların çok yükseldiği bir mevsimde, Dünya’nın değişik yerlerinde çıkan yangınların tümü insanlar tarafından çıkarılmış olamaz. Doğanın işleyişi içinde, kendiliğinden yangınların çıkması olasıdır. Konut, işyeri, tarla, bahçe yangınları gibi yangın türleri de benzer bir yorumla değerlendirilebilir.

Orman yangınlarının, başka yangınların insanın doğayı bilinçsizce kullanması sonunda çıktığı düşünülebilir. Bunun doğruluk payı çok yüksek.

İnsanlar bilerek ya da bilmeyerek yangınların çıkmasına neden olurlar. Bu nedenleri tartışarak, yangınların çıkışına neden olan yanlış davranışların yinelenmemesi için elden gelen çabalar harcanmalı.

Ormanlarla birlikte milyonlarca canlı yanıp yok oldu. Doğa kıraçlaştı. Ormanların kapladığı yeşil güzelliği, temiz havayı, oksijeni yıllarca çabalasak yangından önceki düzeyine getirmemiz çok güç, dahası olanaksız gibi.

Türkiye Cumhuriyeti 8 gündür orman yangınlarıyla boğuşuyor. 9 insanımız öldü, parasal kayıpların boyutları henüz belli değil.

Orman yangınları çalışmalarında, bu tür yıkımlara karşı yeterli önlemleri almadığımız, yangın söndürme sürecini gerektiği gibi yönetemediğimiz ortaya çıktı.

Önlemler, yıkımlar gelmeden önce alınır. Yıkımlar yaşanmaması için önlemlerin olması zorunludur. Yıkımlar olduktan, ormanlar yandıktan sonra önlem almanın anlamsızlığı ortadadır.

Hiçbir sorun olmadığı zaman dilimlerinde, her an her şey olabilecek gibi hazırlıklı olmak gerekir.

Orman Genel Müdürlüğü, "Son 7 gün içinde 38 ilde toplam 163 orman yangını ile mücadele ettik. Tam 152 yangını kontrol altına aldık 6 ilde devam eden 11 orman yangınını kontrol altına almak için havada ve karada var gücümüzle çalışıyoruz."(1) açıklamasını yaptı. Bugün 8 ilde yangınların sürdüğüne ilişkin bilgiler var.

Yangınların niçin çıktığı, kimlerin çıkardıklarından, söndürülmesinde yeterli çabaların gösterilemediği

“CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Orman Genel Müdürlüğünün 4.2 milyar TL'lik bütçeden 26 helikopter alımı için yalnızca bin TL kaynak ayırdığını belirterek, “Uçak ve helikopter hangarı için 40 milyon TL, yangında iletişim amaçlı kullanılan telsizler için 10 milyon TL bütçe ayrılmış ancak bu bütçeler hiç kullanılmamış" dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle TBMM'ye yazılı soru önergesi sunan Emir, "OGM bütçesi hiç yangın olmayacakmış gibi planlanmış" ifadesini kullandı”.(2)

Nerede olduğu kamuoyu tarafından bilinmeyen 128 milyar dolar, Saray’ın milyonlarca giderleri karşısında ülkeye orman yangınlarını söndürmek için helikopter alınmasına 1 000 TL. ayrılması gülünç değil mi?

Yunanistan, İtalya gibi topraklar bizden daha küçük ülkelerde, yangın söndürme araçları bizden çok.

Önlemler her zaman için alınmalı

Bir savaş durumunda, savaşılan ülke ya da ülkeler ormanları yakmaya başlasalar, bu yangınları söndürmek için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uçakları, yangın söndürme bombaları gibi araç gereçleri, böyle bir durumla başa çıkma hazırlığı yok mu? Bunlar yoksa büyük eksiklik. Varsa ülkemizde çıkan yangınlar neden söndürülmedi? Yoksa bunları ülke insanını yangınlardan korumak için değil, düşmana karşı kullanmak için mi yedekte tutmaktalar?

AB Türkiye Cumhuriyeti’ne 3 uçak gönderdi. Libya, Azerbaycan Cumhuriyeti, 400 milyon dolarlık uçak bağışlayan, İstanbul Boğazı’nı, Kanal İstanbul geçiş yerlerini, Karadeniz Bölgesi yaylalarını sattığımız Katar Devleti yangınları söndürmek için ne gönderdi, ne yaptı?

Yerinden yönetimin önemi

Yangınlar, yerinden yönetimi, yerel yönetimlerin önemini ortaya koydu. Yerel yönetimler, yangınları söndürmek için uçak kiralıyor, uçağı söndürme işlemine başlaması için Bakanlıktan onay alınması gerekiyor gerekçesiyle, iş göremiyorlar.

Merkezileşme bürokratik hantallıktan dolayı yangınla savaşımda gibi saniyelerin önemli olduğu bir iş büyük ölçüde aksar.

Yerel yönetimler, yalnızca yerel sorunların çözümü için değil, ülkenin ortak sorunlarının çözümü için de önemli bir aygıt. Güçlendirilmeleri geniş halk yığınlarının, ülkenin yararına olacak işlerin yapılmasının önünü açmayı güçlendirir.

-------------------------------------------

(1) T24.com.tr Bağımsız İnternet Gazetesi, Türkiye, orman yangınlarıyla mücadelesinde 7'nci günde: Antalya, Muğla ve Isparta'da yangınlar sürüyor, 03.08.2021

(2) Evrensel Gazetesi, Orman Genel Müdürlüğü, 4,2 milyar TL'lik bütçeden 26 helikopter için bin TL ayırmış! 04.08.2021