Solcu şeflerin emeklilik meselesi yazı dizisini asla okumayacaksınız. Dün o yazıların hepsini geri kurtarılamayacak şekilde sildim.

Hayat bir zamanlama meselesidir ve o zamanlamayı yapamadım.

Metin Çulhaoğlu kalp krizi sebebi ile ölmüş. Allah rahmet eylesin. Şahsen bildiğim tanıdığım biri değildi ama bir bağlam sebebi ile çok iyi okuduğum biriydi. Hayatını da iyi okumuş ve dinlemiştim.

Niye?

Solcu şeflerin emeklilik meselesi hakkında dizi yazısı sayılacak yazılar yazmıştım. Solcu şefleri bazı kategorilere ayırmış ve incelemiştim. Bu okuma sürecinde Metin Çulhaoğlu'nun 75 yıllık ömründe 14 parti ve dergi çevresinde yer aldığını görmüştüm, bu sebeple onu daha ayrıntılı incelemiştim. 

Solcu şeflerin emeklilik meselesi adında dizi yazısı sayılacak yazılarda bir sonuca ulaştım. Bugün kurulan birçok parti ve örgüt bir kişinin (şefin) duygu, düşünce, istek, hırs, talebi ve ihtiyacı üstüne kurulmuştur.

Türkiye solunda "Gelenek" tabir edilen çevre neden bu kadar bölünüyor?

Türkiye solunda eskiden "Kıvılcımlı" tabir edilen çevre neden bu kadar bölündü/ bölünüyor?

Türkiye solunda eskiden "Dev-Yol" tabir edilen çevre neden bu kadar bölündü/ bölünüyor?

Başka çevreler de var. Mesela "Fatihler" diye tabir ettiğim, Mehmet Fatih Öktülmüş geleneği...

Bu yazı dizisinde ayrıca çok küçük bir çevre olarak yoluna devam eden grupların motivasyon sebeplerine bakmıştım. Liderlerinin eğer rütbeleri alınırsa gündelik hayata nasıl adapte olacaklarını/olamayacaklarını anlamaya çalıştım.

Birçok kategoride birçok çevre bağlamında lider/şef olgusunu inceledim.

Bir dönem aktif siyasetin içinde yer almış, uzun süre cezaevlerinde yatmış ve şimdi aktif siyasetin dışında sayılabilecek ileri düzey kadrolar ile yazıştım. Bu kadroları belirlerken geçmişe ve sola hürmet ile yaklaşanları seçtim. Öyle topyekûn geçmiş reddiyesi içinde olanlara itibar etmedim. 

Cevaplarını yayınlama izni dahi almıştım. 

Apolitik psikiyatrlar, apolitik sosyal bilimciler, apolitik siyaset bilimciler ile dahi görüştüm. “Buradan meselenin tekniğine dair öğreneceğim bir şey var mı?” diye baktım.

Velhasıl dün bu yazıların hepsini kurtarılmayacak şekilde sildim. Çünkü bu yazıların göbeğine Metin Çulhaoğlu'nu koymuştum. Onun üzerinden meseleyi bir yere vardırmaya çalışmıştım. Dün rahmetli oldu. Artık cevap verecek durumda değil. Geç kaldım.

Solcu şeflerin emeklilik meselesi yazı dizisini artık okuyamayacaksınız. Hepsini sildim. Yeniden yazabilecek enerji, istek ve zamanım yok. Fakat birileri bu meseleler üzerine yazacak elbet. Öfkesiz, tarihe hürmet ederek. Gönül ister ki bu yazıların yazımına meselenin farkına varmış şefler yazmaya başlasın. Belki daha iyi bir şey ortaya çıkar. Biz de okurduk.