Uzun zamandır tedavi gördüğü kanser hastalığı yüzünden Sorun yayınlarının sahibi Sırrı Öztürk’ü kaybettik. Ömrünün nerede ise tümünü sınıf mücadelesine adamış olan Sırrı Öztürk çalışkanlığı ve azmi ile tanınmış bir devrimciydi. İlerlemiş yaşına ve senelerdir gördüğü kanser tedavisine rağmen Sultanahmet’te bulunan sorun yayınlarının merkezini sabahın erken saatlerinde açar ve tam bir büro işçisi gibi her şey ile tek tek ilgilendiğini Sırrı Öztürk’ü tanıyan arkadaşları ifade ederdi.

Ben kişisel olarak Sırrı Öztürk arkadaşı yazılarının dışında çok fazla tanımazdım. Ta ki MKP propagandası nedeni ile hapishaneye girinceye kadar, hapishane sürecinin öncesinde aynı kollektif emekçisi şair Nevzat Oğuz aracılı ile Sorun Yayın Kollektifi ile tanıştım. ’Yoldaşlara mermi gerek’ şiarı ile Sırrı Öztürk’ün de içerisinde bulunduğu yayın kollektifi hapishaneler ile ellerinden geldiğince dayanışırdı. Sorun polemik degisi ve sosyalist gerçekci sanat cephesi dergisi düzenli şekilde elime ulaşır, bende düzenli okur ve elimden geldiğince şiir yazmaya çalışan biri olarak desteklemeye çalışırdım. Hapishaneden çıktıktan sonra özellikle kitap fuarlarında Sırrı öztürk’ün de içerisinde bulunduğu Sorun yayınlarını takip ettim. Sırrı Öztürk’ün titizlik ile çalışma disiplinini bire bir şahidi idim. Stant da duracak kitabın sıralanmasına kadar her türlü şey ile ilgilenir, eğer yanlış bir şey yapılmışsa ve düzeltilebilme imkanı var olup da o yapılmamışsa dünyayı ayağa kaldırırdı. Gazi mezarlığında oğlu Mutlu Öztürk’ün işaret ettiği çalışma disiplini onun ilkesiydi. ben de şahit olduğum kadarı ile söylemem gerekirse, 24 saatlik bir devrimci nasıl olunur sorusunun cevabı gibi olduğunu net söyleyebilirim. Diğer şeylere geçmeden şunun düşünmeden edemedim, Sırrı abi kendi cenaze törenindeki eksikleri yaşarken görmüş olsa dünyaları ayağa kaldırırdı diye tebessümlü bir içe çekişi sizinle de paylaşmak istedim.

‘Sırrı yoldaş kavgamızda yaşıyor’

Uzun süre tedavi gördüğü kanser hastalığı yüzünden Yaşamını yitiren Sırrı Öztürk, 28 Ocak 2015 çarşamba günü Gazi mahallesi cemevinden alınarak, sorun yayınları kollektifi’nin açılan pankartı arkasında toplanan yüzlerce kişinin katılımı ile gazi mezarlığına kadar yürünerek götürüldü. Gazi mezarlığında ailesinin, yoldaşlarının, arkadaşlarının ve sevenlerinin yaptığı törenin ardından toprağa verildi.

Gazi mahellesinden mezarlığa yapılan yürüyüşe bir çok devrimci-sosyalist parti ve dergi çevreleri de destek verdi. Kitle mezarlığa ulaşıncaya kadar sık sık ‘ Sırrı yoldaş kavgamızda yaşıyor ‘ sloganları attı. Sırrı Öztürk için yapılan törende, Yoldaşı ve aynı zamanda oğlu olan Mutlu Öztürk bir konuşma yaptı. Babası ve yoldaşı olan sırrı Öztürk’ün kısa yaşam mücadelesine değinen Mutlu Öztürk babasının özellikle Gazi mahallesinde bulunan bu mezarlığa gömülmek istediğini şöyle aktardı. ”Bugün burada türkiye sosyalist hareketinin emektar mücadele insanlarından Sırrı öztürk’i doğaya teslim ediyoruz. Vasiyeti üzerine onu burada toprağa veriyoruz. Sırrı Öztürk daha çok önceden burada Gazi mahallesinde yatmak istediğini [beni bedel ödeyen bizim insanlarımızın yanına gömeceksiniz] diyerek ifade etmişti. Evet bu mahallede ilk kazma vurulduğundan beri çok bedeller ödenmiştir. Canlarımız, insanlarımız yaşarken de ölürlerken de hep bedel ödemişlerdir. Bir ömür boyu inanç ile mücadele eden, dik ve onurlu duran Sırrı Öztürk’ün bu dileğinin yerine getirilmesinde bizlere yardımcı olan tüm dostlara çok teşekkür ediyoruz. Mutlu Öztürk’ün konuşmasın ardından mezar üstüne karanfiller bırakıldıktan sonra kitle dağıldı.

Sırrı Öztürk’ü kısaca tanıyalım

Sırrı Öztürk işçi sınıfı mücadelesinden geliyordu. Unutulmaz işçi sınıfı direnişi olan 15-16 haziranın da tabanda örgütleyicilerinden biriydi. geçmişinde bir çok örgütlenmenin içerisinde yer aldı. Bunların başında sendikalar geliyordu. Maden-iş temsilciliğinden, Maden-iş ‘in yöneticiliğine varan bir serüvene sahiptir. Sadece sendikal mücadele ile uğraşmadı. Marksist Leninist olan Sırrı Öztürk hep parti arayışı içerisinde yer aldı. Sırrı Öztürk 60’lı yıllarda TİP (Türkiye İşçi partisi) içerisinde yer aldı. yöneticilik de yaptı. Kanlı pazar’da ölümden döndü. Sırrı Öztürk örgütlü mücadelenin bir bedeli olacağını en iyi bilenlerdendi. 15-16 haziran işçi sınıfı çıkışının ardından tutuklamalar geldi.

Partisizliğe inanmadığı için hep bir parti arayışın içerisinde yer aldı.

Bir gurup arkadaşı işe Sırı Öztürk Kocaeli devrimci işçi köylü birliğini kurdu. Bu birlik içerisinde öğrenciler ve devrimci öğretmenler de yer aldı. Bu birlik faaliyetleri yüzünden daha sonra tutuklanmıştır. Parti arayışları içerisinde Ankara’da toplanan proleter devrimci kurultay’da divan başkanlığı yaptı. THKP/C nin kurulmasından önce oluşturulan 10 kişilik komite de işçi sınıfını temsilen katıldı.

Mahir Çayan ve arkadaşlarının Kartal-Maltepe askeri hapishanesinden kaçmasının örgütleyicilerindendir.

12 mart faşizmi 1971 nisan ayında Kocaeli devrimci işçi köylü birliği faaliyetlerinden dolayı sırrı Öztürk’ü tutukladı. 12 mart faşizminin 71 senesinde içeriye aldığı Sırrı Öztürk 1975 eylülüne kadar içeride kaldı. O dönem de Kartal-Maltepe zırhlı askeri tugayına bağlı 2. sınıf askeri hapishane de daha sonra Denizler’in asılmaması için . Kızıldere’de yaptıkları eylemle de gündeme gelecek THKP/C ve THKO savaşçıları olan Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı, Ziya Yılmaz, Cihan Alptekin ve Ömer Ayna vardı. Kartal-Maltepe askeri hapishanesini iyi bilen Sırrı Öztürk’ de daha sonra haklı anılacak bu hapishane firarı için THKP/C ve THKO savaşçılarına destek oldu.

Kolombiya Kominist Partisi-FARC’ın Sırrı Öztürk mesajını da unutmadan paylaşmak gerekiyor

Hasta La Victoria Siempre Yoldaş

”Yaşamın işiçisi olan, rüyaları inşaa eden sen aramızdan ayrıldın, ama proleterce çaban çok sevdiğin işçi sınıfının içerisinde yaşamaya devam edecek, Hasta La Victoria Siempre Yoldaş”

Sorun Yayınları emekçilerinin Kolektif bir çaba ile “İşçi Sınıfının Siyasal ve Sendikal Birliği Davasına Adanmış Proleter Devrimci Bir Yaşam” adı ile Sırrı Öztürk biyografisi yayınladı

Sırrı Öztürk 1975 yılından beri yayıncılık yapmaktadır. Bu yüzden bir çok kez tutuklanır. Yayın evi polisler tarafından defalarca basılır. Binlerce kitabı yakılır. Sosyalizmin sorunlarına dönük yazdığı 30 kitap bulunmaktadır. Sorun Birleşik Sosyalist Dergi, Sorun Polemik Dergisi, Sanat Cephesi Dergisi, İşçi Birliği Gazetesi ve Kırmanciya Belekê dergilerini yayınladı. Sırrı Öztürk’ün Sorun yayınları kolektifi tarafından “İşçi Sınıfının Siyasal ve Sendikal Birliği Davasına Adanmış Proleter Devrimci Bir Yaşam” başlığı ile hazırlanmış olan Sırrı Öztürk biyografi çalışmasını bu adresten bulabilirler: www. sorunyayinlari. net