Önce ülkelerini yangın yerine çevir insanların, sonra aynı insanlar ülkesini bırakıp daha güvenli bir yere ulaşmak için çabalasın, sen de canlarını kurtarmak isteyenlere suçlu muamelesi yap. İşte Avrupa gerçeği bu, Yunanistan neden bekçilik görevi yapıyor. Avrupa göçmen/mülteci sorununun ana kaynağıdır, o zaman onlar elini taşın altına soksunlar. İnsanların yer altı zenginliklerini çalıp, bu yüzden ülkelerini yağmalayıp, yıkıp, sonra da bu yüzden Avrupa’ya sığınmak zorunda kalan insanlara suçlu muamelesi yapmak hiç ama hiç dürüstçe değil.

Yaklaşık bir haftadır Yunanistan’da yaşayan mültecilerde bir mobilize olma durumu yaşanıyor. Sosyal medyada uydurma bir haber yüzünden Yunanistan’ın birçok bölgesinde yaşayan mülteciler Diavata kamp bölgesine doğru yola çıktılar. Mültecilerin amacı Kuzey Makedonya üzerinden Avrupa'ya geçmek.

Yunanistan'daki kriz haliyle buraya gelmek zorunda kalan mültecileri de etkiledi. Devletin sosyal yardımları o kadar sınırlı ki neredeyse, ne halin varsa gör tarzında desek yalan olmaz. Aynı zamanda iş hani derler ya aslanın midesinde, hal böyle olunca her türlü yalan haber onlar için umut yolculuğunun başlangıcı olabiliyor. Bugünlerdeki hareketliliği başlatan da sosyal medya hesabından yayınlanan bir haber. Haber Yunan hükümetinin mültecilerin K. Makedonya bölgesinden Avrupa'ya geçmesine izin verdiği yönündeydi. Bu bilgiyi okuyan birçok mülteci denize düşen yılana sarılır misali kendini yollara attı. Maalesef binlerce insan çok çeşitli bölgelerden akın akın Selanik yakınındaki Diavada kampına doğru yola çıktılar.

Hükümet yetkilileri öncelikle mültecilere çeşitli yollarla bu durumun doğru olmadığını anlatan bildiriler yayınladı. BM mülteciler komiserliği de benzer bir uygulama ile mobilize olmuş mültecilere ulaşmaya ve bu durumun doğruluğu olmadığını anlatmaya çalıştılar. Aynı zamanda da bu Facebook haberini ilk ortaya atanı bulmak için polis harekete geçti. Hükûmet yetkililerinin açıklamasına göre bu bildiri insan kaçakçıları tarafından organize edilmiş olabilir. Televizyon ve sosyal medyadan izlediğimiz kadarıyla Yunan polisi ve jandarması yüzlerce küçük çocuğun da olduğu mobilize olmuş mültecileri durdurmak için aşırı güç kullandı. Allah aşkına bu insanlar öyle barbar bir savaşın içerisinden kaçıp Avrupa'ya gelmişler, şimdi bu yapılan şey onlara reva m? Hele hele büyükleri bir kenara koyun, çocuklar sizin gazınızı, jopunuzu hak edecek ne yaptı?

Kendi ülkelerini yangına onlar vermedi. Avrupa'nın da dâhil olduğu Rusya, Amerika, Türkiye, Suriye, İran gibi güçler çıkar savaşı yüzünden bu insanların vatanlarını yaşanmaz kıldılar. Şimdi orada yaşatılanlar az geldi de sürekli Avrupa değerlerinden bahseden bu devletler bu zulmü mü, açlığı mı, sefaleti mi onlara reva görüyorlar. Yunanistan hükümeti neden onların suçlarına ortak olmayı yeğliyor, ne uğruna bunu yapıyor, bunu anlamak mümkün değil, en korkuncu da sana sığınmak zorunda kalmış insanlara hiç hak etmedikleri suçlamaların basın yoluyla yapılması, ve sana sığınmak zorunda kalmış insanların birer basit suçlu gibi topluma gösterilmesi. Bu ülkede misafir olarak yaşayan mültecilere suçlu muamelesi yapmak, toplum önünde küçük düşürülmeleri asla kabul edilemez.

Umarım krize girmiş ve bir türlü krizini aşamayan Yunanistan IMF ve benzeri kuruluşlardan üç beş kuruş para koparabilmek için böylesi bir bekçilik görevi üstlenmemiştir. Bugün yaşadığımız her şeyi yarın tarih kitaplarından çocuklarınız okuyacak unutmayın. Her ne yapıyorsanız yapın ama çocukları utandıracak işlere imzanızı atmayın. Siz buraya sığınmış insanlara olumlu manada bir katkınız oluyor mu onu yapın, haa yok Avrupa bizi de batırdı diyorsanız, o zaman açın kapıları insanlar nereye gitmek istiyorsa gitsin. Avrupa'nın pisliğini temizlemek Yunanistan'a mı kaldı? Madem insanların evini barkını yakacak işlere imza attınız, madem ki binlerce insanın bu göç yolunda ölmesine neden oldunuz, o zaman biraz biraz daha elinizi taşın altına koyun. Altına imza koyduğunuz insan hakları belgeleri önünüze bunu görev diye koyuyor unutmayın.

#Diavata #Refluge #Mülteci