Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Ak Parti, CHP, MHP ve BDP Mısır'da alınan idam kararlarına karşı ortak bildiri yayınladı.

Meclis'in Mısır bildirisi ders niteliğinde olup katliamlara nasıl çifte standartla bakılır iyi özetliyor.

Geçenlerde Mısırda muhalifler toplu idam kararı çıktı. Ben de doğal olarak buna karşı imza verdim. Bu coğrafyada ne kadar çifte standart uygulanırsa uygulansın bu benim idamlara bakış açımı asla değiştiremeyecektir. 

Fakat el insaf dememek de mümkün değil, yanı başımızda İran nerede ise her gün Kürt halkının bireylerini herkese göstere göstere idam ediyor. Mısır metninin imzacıları (BDP hariç) ve takipçileri siz bu katliamlara neden hiç tepki göstermediniz ve göstermiyorsunuz?

Başbakan nerede ise son dönem tüm seçim çalışmalarını Rabia işareti ile gerçekleştirdi. Biraz hatırlatmak gerekir ise Mısır’da müslüman kardeşlerin liderlerinden birinin kızı olan Esma suikast sonucu Rabia meydanında öldürülmüştü. Peki Gezi ve Roboski'de öldürülen çocukların adını ağzına aldı mı? Alsa dahi nasıl aldığını Roboski ve Berkin’den herkes çok iyi anımsar.

Katliamlara çifte standardı ortadan kaldıracak çalışmalar ortaya konulmalı.

Katliamların karşısında takım tutar gibi tavır belirlemek insanlık suçudur.

Ben eğer kontak oluşturabilirsem bu seneki Bosna Srebrenitsa’da düzenlenecek ölüm yolu yürüyüşüne katılmayı düşünüyorum. 95 yılında 10 bine yakın Bosnalı BM gözetiminde Sırp ırkçıları tarafından katledildi.

Her sene bu yüzden Bosna'da anma yapılıyor. Aslında katliamların dini-dili-rengi olmayacağını ve asla hiçbir katliamla uzlaşmamamız gerekliliği anlamında empati oluşturmak amacı ile bu sene umarım Kürt halkının aktivistleri de bize eşlik ederler. Bu anlamı ile çağrım aynı zamanda Türkiye kesimi içinde yaşayan barış aktivistleri içinde geçerli.

Bu çağrıyı yapmamın nedeni katliamlara karşı bir empati kültürünü bir nebze de olsa oluşturabilir miyiz düşüncesidir.

***

Bu arada Cumhurbaşkanı Denetleme Kurulu’nu Roboski için devreye soksun diye Abdullah Gül'e gönderilmek üzere Avaaz imza sitesinde kampanya başlattık. Katliamlara çifte standartlar ile bakmayan herkesi göreve çağırıyoruz: avaaz.org