Geçmiş dönemlerde Emniyet Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, görevi yapan ve 1990’larda işlenen birçok faili meçhul cinayetle adı anılan, Susurluk Olayı’nın önemli kişilerinden, Türkiye’nin “Kara Kutu”larından birisi olan Mehmet Ağar, yeni partilere ilişkin yaptığı konuşmada "Yeni kurulacak partileri mutlaka vazgeçirmek lazım. Aksi takdirde çok ağır sonuçları olur”(1) dedi.

Karanlıklardan, demokrasi dışı yöntemlerden beslenenleri korku sarmış gibi.

Mehmet Ağar, bir süre tutuklu kaldı. Kolayca yırtıp çıktı. Bu süreç ve gerekçesi şöyle:

“Susurluk Davası’ndan yargılanan ve cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Mehmet Ağar, sabah saatlerinde sessizce cezasını çektiği Aydın’ın Yenipazar ilçesi cezaevinden tahliye oldu. Ağar, 5 yıllık cezanın 3 yılını infaz yasası nedeniyle yatmış gibi kabul edilmişti. Kalan iki yılını da yatmak üzere Aydın Yenipazar ilçesi cezaevine konulmuştu. Ağar, iki yıllık sürenin de son bir yılında 3. Yargı paketi içinde yer alan ‘denetimli serbestlik’ ilkesinden yararlanarak, cezasının bitimine 361 gün kala serbest bırakıldı. 25 Nisan 2012’de cezaevine giren Ağar, 25 Nisan 2014’de çıkması gerekirken denetimli serbestlik hakkından yararlanarak 29 Nisan 2013 tarihinde tahliye edilmiş oldu.”(2)

Susurluk Kazası, Türkiye’nin, belli ölçüde Ortadoğu’nun kirli oyunlarının ortaya çıkması için bir olanaktı. Meclis Araştırmalarına konu olmasına karşın gereği gibi aydınlatılamadı. Kıyısından köşesinden bu ağa takılan Mehmet Ağar, yaşam boyu yaptıklarının bedelini ödemesi gerekirken 369 günlük tutukluluk sonrası salıverildi. Bu Mehmet Ağar, yine Türkiye’nin demokratikleşmesini bir türlü içine sindiremediğinden olmalı, AKP ve Erdoğan yönetiminin sürmesinden yana açıklamalar yapmakta.

Emniyet genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi çok önemli görevlerde bulunmuş birinin, “suç işlemek için silahlı oluşumlar kurduğu” gerekçesiyle, yargı kararıyla 5 yıl tutuklanma cezası almasını, uygar dünyanın ölçüleriyle açıklama olanağı yok.

Mehmet Ağar, terör örgütlerinin ölüm listesinde olan biriydi. Terör örgütleriyle, bunların ölüm listelerine aldıklarını temizlemekle varılacak kalıcı çözümler yok.. Devletin Mehmet Ağar gibi karanlık yüzleri korumasıyla da diktatörlüklerden başka varılacak bir yer bulunmamakta.

Mehmet Ağar, İstanbul Siyasi Şube’de görev yaptığı sıralarda ortalığı titrettiği bilinen niteliklerinden biriydi.

Mehmet Ağar’ın “Ne yaptıksa devletimiz için yaptık” sözü, önemli açıklamaları arasında. Bir gün çıkıp da “Ne yaptıksa halkımız için, insanlık için yaptık” açıklamasını yapamadı. Gerekirse bunu da yapar. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Ne yaptığını bilenler, kendisinin insanlık için, sessin insan yığınları için değil devleti için her türlü işi yaptığını çok iyi bilmekteler.

Ağar’ın görevleri sırasında acı çektirdiği insanlar, söndürdüğü yaşam umutlarının tanıkları, kendisinin yine böylesine karanlıklar peşinde koştuğunu çok iyi anlamaktalar. Bunu göremeyenler de bu düşünceleri taşıyan insanlardan yeni umutlar beklemekteler. Belki de onlar da kendi çıkarlarını gerçekleşmesi için karanlık günler aramaktalar. Bunların tümünü zaman aydınlatacak.

Demokratik bir sistemin yeşerebilmesi için, siyasal oluşumların artması, çeşitlenmesi, her kesimden, her türlü görüşün siyasal sistem içinde yer alması gerekmekte. Şu parçalanacak, bu bölünecek diye bakmak, çıkarlarını buralarda görmekten başka bir anlam taşımamakta. Ülkenin geleceği, kendilerini karanlıklarda var etmeye çalışanlarla değil, insan hak ve özgürlüklerinin yaşama geçtiği, aydınlık, açıklık, ilkeleriyle biçimlendiği günlerle süslenirse anlamlı olur. Aydınlık, küresel hukuk kurallarının yaşama geçtiği, geniş sessiz yığınların insan olduklarının ayırdına vardıkları günlerin kavgasının verilmesi gerekmekte. Örgütlenmiş çıkar çetelerinin her türlü fırıldağı çevirdiği karanlık günlerle insanlığın mutluluğa ulaşma olanağı yok.

----------------------------------------------

(1) Cumhuriyet Gazetesi, Mehmet Ağar: Yeni kurulacak partileri mutlaka vazgeçirmek lazım, aksi takdirde sonuçları ağır olur, 23.12.2019

(2) Seven, Erhan, Mehmet Ağar'ın 369 günlük cezaevi macerası, Akşam Gazetesi, 29.04.2013