Ankara’da 17 yaşındaki genç kız çalıştığı iş yerinin patronu 32 yaşındaki adam tarafından tecavüze uğramış. Genç kız uğradığı şiddeti ailesine anlattığında halası, babası, annesi, amcası tarafından tekrar şiddete uğramış neden tecavüze uğradın diye dövülmüş genç kız ve fare zehiri içirilerek öldürülmek istenmiş. 17 yaşındaki çocuk polise sığınarak yardım istemiş, şimdi Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde kalıyor.

Toplumun zihninde tecavüze uğrayan kişi mağdurdur, acınası bir durumu vardır. Hayatı değişmiştir. Oysa yasalar böyle düşünmez onlar için tecavüz sadece bir eylem belki de bilmiyorum ama onlar tecavüz olaylarına daha pratik bakarlar. Önce kadının suçu olup olmadığını iyi bir incelemek isterler. Duygusala bağlamak isterler. Kadın giysisi ya da karakteri ile erkeğin cinsel duygularını havalandırmış olabilir, teşvik etmiştir bunu iyice bir öğrenmek isterler. Gerekirse konuyu kapatmak için evlenmelerini isterler ve konu kapanır.

Tecavüz eden genelde ya serbest kalır ya da ödül almasa da hafif bir cezayla toplumun arasına yeniden karışır.

Erk bir yapı olması yüzünden belki cinsel potansiyeli her an ayarmaya müsait erkeğin ayarları ile oynanmaması gerektiğine inanır.

Erkek bir arıdır ve çiçek arar onlara göre.

Biz toplumun yapması gereken ise kafamızda şu tabuları yıkmaktır. Tecavüze uğrayan kadın zavallı ezik dünyanın en bedbaht insanı değildir. Bunu öncelikle bir kafamıza çakmamız gerekir. O şiddete maruz kalmıştır. Razı göstermediği bir eylemin paçası olmuştur. Önce bunu kafamıza yerleştirmemiz gerekiyor.

Değerli evimizde değerli çocuklarımızın babası bir gün başımız ağrıdığında istemediğimiz halde zorla cinsel ilişkiye girerse bu da şiddettir. Aramızda aşk çocukları kadar babalarının annesine tecavüz etmesi sonucu dünyaya gelmiş çocuklarda var.

Kelimelerimiz ve davranışlarımızda ince çizgiyi geçmemeye dikkat etmemiz gerek.

19 yaşındaki genç kız sokakta yürürken geçen akşam Bostancı’da şiddete maruz kaldı. Kadıköy eski belediye başkanı hemen bir twit attı, ağır olun arkadaşlar dedi kız Bostancı da tecavüze uğradı, Bağdat Caddesinde değil lütfen Bağdat Caddesini bu işe katmayın.

Böyle bir şiddet olayından semtin itibarını korumak istemesi toplumun her kesiminde olaya nasıl bakıldığına ciddi bir örnek. Ve bu örneğin üzerine konuşacak bir kelimem yok benim. Henüz hissettiğim duyguları anlatacak kelimelerin gücüne sahip bir yazar değilim. Üzgünüm.

Güzel günlerde görüşelim.