Roboskili ailelerden Ferhat Encü’nün dediğine göre devlet bir kere daha Roboskili'leri cezalandırmak için start vermiş, askeri birlikler sınırda toplanmaya başlamışlar.

Roboski katliamı döneminde sorumluluğu bulunan Abdullah Paşa Tümen komutanı olarak tekrar Gülyazı’da bulunan birliğin başına geri dönmüş.

Bu Abdullah paşa katliam sonrası bir gün görevine gitmeyen korucuları toplayıp “görevinize geri dönün neden görevinizin başında değilsiniz” diyor. Aileler Roboski’nin failleri ortaya çıkarılmadığı sürece hiçbir şey yapmayacaklarını ve silah bırakacaklarını ifade ediyor. Abdullah paşa kızıp konuşuyor, konuşuyor ve konuşmasının bir bölümünde 'Sizi bir kere öldürdük. Bir kere daha öldürürüz ' diye köylüleri tehdit ediyor.

Bu komutanı böylesi bir dönemde buraya tekrar atamak ne anlama geliyor. Aldığımız bilgilere göre yine köylüleri tehdit etmiş, sınır ticareti için Kürdistan’a geçen köylüleri sınırdan içeri almayacağını söylemiş.

HALK TARİHİ BİR GÖREVİ YERİNE GETİRDİ

Roboski ve çevre halkının Şengalli Ezidilerin getirilmesindeki rolleri yüzünden böylesi bir saldırının gerçekleştiğini düşünüyorum. Bu günlerde devlet ve ordunun Roboskililere karşı geliştireceği provokasyona karşı duyarlı olup, önlemek için harekete geçilmeli.

Roboski sınır bölgesi Ezidi halkının IŞİD canilerin ellerinden kurtarılması için yaşam koridoru haline geldi. Bunda da en büyük rolü sınır ticareti yapan köylüler oynuyordu. Devlet ve Abdullah paşa bu durumu iyi bildikleri için şimdi önlerine Roboski köylülerini cezalandırmayı koymuşlar.

Bu durumu boşa çıkartmak tamamen Roboskili'leri sahiplenmekle mümkündür. Sınırdan gelmek isteyen Şengalli Ezidileri bir devlet politikası olarak vali ve asker elinden gelen tüm imkanları kullanarak durdurmaya çalışacak.

İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTURALIM

YPG-HPG birçok insanı Şengal dağında korudu. Barış gücünün yapması gereken yaşam koridoru YPG HPG güçleri tarafından oluşturuldu.

Yaşam koridorunun aynısını bu zamana kadar büyük bir fedakarlıkla sınır geçişi için oluşturan Roboski ve çevre köylerine artık desteğimizi sunmamız gerekmekte. Roboski sınırı sarp ve zor bir bölge olma özelliği mevcut. Bu koşullarına rağmen bölge halkı canını dişine takarak ağustos ayının 12’sinden bu zamana kadar askerin ve valinin tüm tacizlerine rağmen 20 bin insanı tahliye etti. Son dönemlerde asker ve vali sınır bölgesinde tacizin boyunu arttırdı.

Şengal halkının sınır bölgesinden tahliyesi büyük önem arz etmekte. Devlet ve bölgedeki temsilcileri bu durumu engellemek için her şeyi yapıyorlar. Elbette Roboski halkı, çevre köyler ve Uludere halkı da elinden geleni yapıyor. Fakat IŞİD belasından kaçıp gelen insanların sayısının her gün katlanarak çoğalması bu durumun yerel ilişkiler ile çözümünü zorlaştırmakta.

Devlet gelmeleri engellemeyince oluşturulan bu koridorda hayati görevleri olan ve sınır ticareti yapan köylüleri hedefleyen saldırıları önüne koydu.

Kürdistan Federe Bölgesi ile Rojava sınırında savunma güçleri ile oluşturulan insani koridoru biz de burada tamamen sivil bir anlayış ile yerine getirebiliriz. Bütün yükü de bölge halkının sırtına yıkmamış oluruz. Sınır hattına büyük bir insan zinciri ile insanı koridor oluşturabiliriz. Böylece tarihin yine görmediği bir görevi yerine getirmiş olurken, bölge insanının omzuna binen yükü de bir nebze de olsa almış oluruz.