İktisat fakültesinde öğrenciyken ilginç bir soru ile karşılaşmıştık. Sanırım pazarlama dersindeydi. Önce garipsemiş, sonra bu sorunun olası yanıtlarını düşününce pazarlama stratejilerinin arkasındaki mantığın kurnazlığını görüp şok olmuştum.
 
Soru şuydu: Bir Eskimo’ya nasıl buzdolabı satarsın?
 
Bize şunu söylemek istiyorlardı, öyle iyi, öyle başarılı pazarlamacılar olmalısınız ki, bir insana ihtiyacı olmayan bir şeyi bile satabilmelisiniz.
 
Biz de soruya yanıt bulmak için fikirler üretiyorduk: “Buzdolabının yanında Eskimolar için büyük ihtiyaç olan çok iyi bir olta takımını ücretsiz veririz” gibi.
 
***
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Milli Tarım Projesi toplantısında yine idam konusunu ele aldı ve “Hükümetimiz ve MHP idamı görüşmekten yanalar. Parlamento bu kararı aldığı anda ben bu kararı onaylarım. Ondan sonra referandum olduğu için millete gelecek. Asıl onay mercii sizsiniz; millet” dedi
 
Peki neden uzun süredir asıl amacı başkanlık sistemini getirmek olan Erdoğan başkanlıktan çok idam konusunu gündeme getiriyor?
 
Çünkü, bu zamana kadarki seçimlerde iyi bir pazarlamacı olduğunu kanıtlamış olan Erdoğan’ın asıl amacı bize buzdolabı satmak, ama işi garantiyi almak için yanında bir de olta takımı öneriyor.
 
Yapılan kamuoyu araştırmalarında başkanlık sistemine destek hiç Erdoğan’ın umduğu düzeye ulaşmadı. Birçoğunda yüzde 50’nin altında görüldü.
 
İdam konusunda ise hemen her araştırmada büyük destek olduğu görülüyor. Birçok araştırmada yüzde 70’in üzerinde bir kesim idam cezasının gelmesinden yana olduğunu bildiriyor.
 
İşte bu nedenle Erdoğan’ın, idam ve başkanlık konusunu referanduma birlikte getirmek istediğini düşünüyorum.
 
Meydanlarda bağıracak, “Çocuk tecavüzcüleri idam edilsin mi?” diye, alandan “Eveeet” sesleri yankılanacak.
 
“Meclisi bombalayanlar idam edilsin mi?” diyecek, “Eveeet” sesleri yükselecek.
 
Başkanlık konusuna pek girmeyecek, halkın idam konusundaki desteğini suiistimal ederek referandumdan yüzde 70’in üzerinde bir zaferle çıkacak.
***
Bu nedenle muhalefetin olası bir referanduma sadece başkanlık oylamasıyla gidilmesi konusunda çaba harcaması gerekiyor. Ya da birden fazla konu referanduma sunulacaksa, her biri için ayrı ayrı oy verme seçeneği sağlanmalı.

Yoksa, Erdoğan hepimize oltanın yanında birer tane buzdolabını satacak gibi görünüyor...

***

Not: Kamuoyundan ve Ak Parti içinden gelen tepkilerin de etkisiyle idam konusu referandum maddeleri içerisine konmadı ancak 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişiklik referandumuyla ilgili konuşmalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan idam konusunu sık sık kullandı, "Evet" çıkarsa idamın hemen gündeme getirileceğini dillendirdi.

Anayasa değişikliği maddelerinde de 18 yaşını geçenlere milletvekilliği hakkı gibi "olta takımı" işlevi görecek başka maddeler yer aldı.