Demokrat Haber okurlarıyla bir sormaca yaptı. Mehmet Göcekli bu konuda şu açıklamayı iletti:

“Mail grubumuzda bir okur anketi düzenlemiştik. Demokrat Haber okurları en çok “İnsan Hakları” alanında haberler görmek istediğini belirtti. ‘demokrathaber.org sitemizde en çok hangi kategorilerde haberler görmek istersiniz?’ diye sorduk, ‘İstediğiniz kadar seçenek işaretleyebilirsiniz’ dedik.

İşte sonuçlar:

% 94,4 İnsan Hakları

% 83,3 Siyaset

% 72,2 Çevre

% 72,2 Bilim

% 66,7 Dünya

% 66,7 Azınlıklar

% 61,1 Sanat

% 55,6 Kadın

% 50 Teknoloji

% 50 Medya

% 44,4 Ekonomi

% 38,9 LGBTİ+

% 38,9 Sağlık

% 38,9 Çalışma Hayatı

% 33,3 Eğitim

% 11,1 Spor

% 5,6 Magazin”

***

Bu sormacanın ne denli somut gerçeği yansıttığı sorgulanabilir? Eldeki sınırlı olanaklarla yapılmış bir çalışma. Daha iyi çalışmaların, araştırmaların yapılması geniş ekonomik olanaklar gerektiren bir iş. Yapılan bu küçük araştırma, Demokrathaber.org okuyucularının bilinç düzeyleri konusunda bilgi vermekte.

Okurların, siyasetin neresiyle, hangi alanıyla ilgili bilgiler beklemekte olduğunun açıklaması yok. Bu ülkede “siyaset” adına yapılanlara, Siyaset Bilim kuramına göre bir ad vermek güç. Bunların “siyaset” olarak adlandırılmaları olanaksız. Siyasal çalışmalar görüntüsüyle yapılanlar: “ötekileştirme”, “halkı sorunlarından uzaklaştırarak yapay konularla oyalamaya yönelik çabalar”. Okurlarımızın bu süreçlerin neresiyle, hangi alanıyla ilgili bilgiler istemekte oldukları kolayca kestirilemeyecek karmaşıklık içinde.

İlk 5 sırada istenen bilgiler, önemli bir siyasal birikim gerektiren bilgiler:

% 94,4 İnsan Hakları

% 83,3 Siyaset

% 72,2 Çevre

% 72,2 Bilim

% 66,7 Dünya

İlk 5 sıradaki isteklere bakınca Demokrathaber.org okurlarının küresel bir bakış açısında, nitelikli bir düzeyde oldukları gözlenmekte.

İlk sırada, %94.4 gibi yüksek oranda “insan hakları” seçeneğinin belirtilmesi çok değerli bir yönelimin olduğunu göstermekte. İnsan hakları çiğnemelerinin çok yoğun yaşandığı bu topraklarda, bu isteğin ne derece önem taşıdığını vurgulamak gerekmekte. “İnsan hakları” tüm insanlığı birleştirebilecek, bir arada tutacak en önemli yapıştırıcı. Ülkemiz için can yakıcı bir sorun. Tüm kesimlerin bu sorun üzerinde uzlaşmaları, öncelikle bu konuda yoğunlaşmaları kaçınılmaz bir zorunluluk.

% 66,7 Azınlıklar

% 61,1 Sanat

% 55,6 Kadın

% 50 Teknoloji

% 50 Medya

İkinci beşlik dilime bakıldığında, okurlarımızın kişisel çıkarlar ötesinde, birlikte, insanca yaşama sınırlarında dolaştıkları anlaşılmakta.

Bilim, çevre, Dünya haberlerinin ekonomi haberlerinin önünde olması ayrı bir önem taşımakta. Demokrathaber.org okurlarının “ekonomi her şeyi belirler” noktasının ötesinde, daha geniş algılar düzeyinde oldukları ortaya çıkmış durumda.

% 5,6 Magazin, % 11,1 Spor istenip, % 94,4 İnsan Haklarıyla ilgili haberler, bilgiler edinmek isteyen bir okur kitlesinin olması, gerçekten onur duyulacak bir okur kitlemizin olduğunu göstermekte.

Sormacaya verilen yanıtlarda, “Hayvan hakları” yok. Bunu bir eksiklik olarak görmek gerekmekte kanısındayız. %5.6 magazin beğenen okurlar, bu oranın üzerinde bir “hayvan hakları” haberleri, yazıları isteğinde bulunsalar bizce daha iyi olurdu. Ancak bu soruların içinde bulunmuyormuş.

Okuyucuların eğitim düzeyleri, yaşları, cinsiyetleriyle ilgili saptamaların yapılabildiği daha kapsamlı sormacalara gereksinim olduğu düşüncesindeyiz.

“Kendine demokrat olmamayı” ilke olarak belirleyen demokrathaber.org okurlarının “Kendilerine demokrat olmamanın” ötesine geçerek, başkalarıyla, başkalarının, insanlığın sorunlarıyla ilgilenme noktasına geçtikleri görülmekte. 

Demokrat Haber’e destek olmak bir görev olarak gözükmekte.

Bir yayın organının okurla bütünleşmesi oldukça önemli ve gerekli bir konu. Böyle nitelikli okurlara seslenmek büyük bir onur.