Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 81 il Milli Eğitim Müdürlüğüne hazırlık yazısı gönderildi. MEB, okulların hazır hale getirilmesini istedi.

“2021-2022 Eğitim Öğretime Hazırlık Çalışmaları konulu resmi yazıda, okulların eğitim ve öğretime hazır hale getirilmesi istendi.(1)

Yaptıkları işlerin henüz bilincinde olmayan 6 yaşını bitirmiş çocuklarla, ağır salgın koşullarında yüz yüze eğitim yapmak, bu çocukları ölümün kucağına bırakmak demek. Onlar neleri niçin yaptıkları, yaptıklarının yarar ya da zararlarını gerçek boyutlarıyla ölçebilecek, değerlendirebilecek bilinç düzeyinde değiller. Birbirlerine kavuşunca esen yellere kapılmış yapraklar gibi uçuşmaktan kendilerini alamamaktalar.

Bazı köşe yazarları, eğitim sendikaları, üzerine basa basa okulların yüz yüze eğitime açılması için çaba harcamaktalar.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “İlk doz aşısını yaptıranların sayısı 384.945. İkinci doz aşısını yaptıranların sayısı 602.251. Üçüncü doz aşısını yaptıranların sayısı 158.125. İlk doz aşısını henüz yaptırmayanların sayısı 18.313.689’a indi” dedi.

13.08.2021 tarihinde ülkemizde İlk doz aşısını henüz yaptırmayanların sayısı 18.313.689 yurttaşımız var.(2)

Aşısız insan sayısının çok büyük bölümünün genç yaşlarda, 15 yaş altında nüfustan oluşmakta olduğu biliniyor. Bu sayıların Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha ürkütücü olduğu da bilinen gerçekler arasında.

Böyle bir toplumsal ortamda gencecik yavruları salgınla burun buruna yaşamak zorunda bırakmak, çok akıllıca bir işe benzememekte.

“Almanya’nın salgın hastalıklarla mücadeleden sorumlu kurumu Robert Koch Enstitüsü (RKI), 13.08.2021 tarihinde güncellediği listesinde, Covid-19 vaka sayılarındaki büyük artış nedeniyle Türkiye ile birlikte ABD, İsrail, Vietnam, Kenya ve Karadağ’ı yüksek riskli bölgeler listesine aldı.

RKI, 13.08.2021 tarihinde sayfasında açıkladığı güncellemenin yol açacağı değişikliklerin Türkiye için 17 Ağustos Salı günü saat 00:00 başlayarak geçerli olacağını açıkladı.

Bu tarihten başlayarak Türkiye’den Almanya’ya gelecek olanlar aşılı olduklarını ya da hastalığı atlattıklarını belgeleyemiyorlarsa, Almanya’ya dönüşlerinde 10 gün süreyle ev karantinasına girecek.

Almanya ancak AB tarafından tanınan, Paul Ehrlich Enstitüsü internet sitesinde yer verilen aşıları kabul ediyor. Bu listede BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşıları yer alıyor.

RKI açıklamasının ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı da Türkiye’ye seyahat bilgileri içeren sayfasında uyarılarını güncelledi. Güncellemede, 17 Ağustos itibarıyla Türkiye’ye “zaruri olmayan, turistik amaçlı seyahatler yapılmaması” uyarısına yer verildi.”(3)

Türkiye Cumhuriyeti, Almanya Federal Cumhuriyeti’nin covid -19 salgınında sakıncalı gördüğü 5 ülkeden biri. Ayrıca ülkemizde yapılan aşıların çok büyük bölümü Almanya Federal Cumhuriyeti tarafında geçerli aşı olarak görülmemekte.

Olayları, olguları değerlendirip kararlar oluştururken çıkarlar, duygular, önyargılarla davranmanın hiçbir olayda, kararda yarar sağlamadığı açık.

Okulların yüz yüze eğitime açılması çabalarında devlet ekonomik girdiler, alım satım kesimi ekonomik çıkarları temel alarak karar oluşturmakta. Eğitimciler için ders ücretleri, veliler için çocukların evin dışında, okulda eğitiliyor, bilinçlendiriliyor görüntüsü altında oyalanmaları isteği gündemde.

Bu isteklerin hiçbirinde ülkemizde covid-19 bulaşısının getireceği sakıncaların göz öne alınmadığı anlaşılmakta.

Okulların yüz yüze eğitime açılmasında yalnızca bilimsel verilere dayanılarak, bu koşullarda açılıp açılmayacaklarına karar verilmesi en akılcı yöntem. Çıkar güdüleriyle, duygularla değil, aklın, bilimin verilerine göre eylemde bulunmak zorundayız.

---------------------------------------------------------

(1) Haber Türk.com.tr İnternet Gazetesi, MEB'den yüz yüze eğitim talimatı, 14.08.2021

(2) T24.com.tr Bağımsız İnternet Gazetesi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan uygulanan aşı dozu hakkında açıklama, 14.08.2021

(3) DW/ DA, BK © Deutsche Welle Türkçe, 13.08.2021