Yerel seçimlerin son dönemecine girerken bazı hataların düzeltilme ihtimalinin o güçlü umudu ile yazıyorum.

Dilerim ki yerel seçimden sonra kazanılacak belediyelerin yaratacağı olumlu etki nedeniyle, bu faşist iktidar epey gerileyecektir. Muhalefetin, HDP’nin ve demokratların kazanacağı belediyeler neticesinde, demokrasi güçleri kendini önemli düzeyde toplayacak ve bu kural tanımaz rejimi en azından demokrasi ve hukuk zeminine çekmeye çalışacaktır.

Umut iyi bir şeydir.

Büyükşehirlerde CHP’nin seçimi kazanması toplumda iyi bir etki yaratacaktır. CHP’nin, CHP’liğine rağmen.

Bu arada kayyumlar gidecek, demokratik yolla seçilen, coğrafyanın ruhunu temsil eden, siyasal irade başa gelecektir. Yeni dönemde HDP’nin modellerini konuşacağımızı umut ediyorum. Bunlar, Cizre modeli, Hakkari modeli, Van modeli olabilir, ve de heyecanla, merakla çok iyi şeylerin yapılacağına inandığım Kars modelini konuşacağız.

Bu modellerin yanında başka halkçı belediye örneklerini konuşacağımızı umut ediyorum. Beyoğlu’nda Alper Taş, Adıyaman’da Ahmet Faruk Ünsal.

Ve en nihayetinde Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu’nun Dersim pratiğini izleyeceğimizi umut ediyorum.

Bu umutla HDP’nin Dersim adayını acilen geri çekmesi gerektiğine inanıyorum. Bu yarışa HDP ve Maçoğlu ortak bir irade ile girerse anlamlı olacaktır.

HDP ruhu diye bildiğimiz şey, birlikte inşa eden, birlikte hareket etmeyi önemseyen, kurumlarında ve pratiğinde buna şahit olduğumuz değerli bakış açısıdır. Bu bakış açısı ve pratik dilerim ki Dersim’de uygulanır. İş işten geçmiş değil.

Geç kalınmış değil. Hala bir ihtimal daha var. Bu ihtimalin gerçekleşmesi topluma iyi yansıyacaktır.

Bakın HDP’nin Dersim modeli olamaz. Neden mi?

Çünkü Dersim’de HDP ne kadar güçlü olursa olsun, belirleyici olursa olsun, o coğrafyanın tarihi, sosyolojisi, etnik yapısı ve oraya ter dökenlerin çeşitliliği, diğer grupların buraya verdikleri tarihsel önemden dolayı HDP belirleyici değil, birleştirici olmalıdır.

HDP birliği ören, daha geliştiren ve garantörü olan bir pozisyonda olmalıdır. Dersim’de öyle bir model değerlidir.

Bir soru soracağım. Türkiye’de sol ya da halkçı, demokrat bir iktidar hükümet kurmuş olsun ve Dersim’de bir üniversite daha kuracak olsa, ismi ne olsa yakışırdı? Ortak kabul ne olurdu?

1-Seyit Rıza Üniversitesi

2-İbrahim Kaypakkaya Üniversitesi

Bu isimler ortak kabul değil mi?

HDP’nin Dersim’de yapacağı adayını geri çekme ve seçime ortak girme hamlesi, eminim benim gibi, sıradan, demokrat, hukuka saygılı, yaşanan bu adaletsizliklere tepkili binlerce insanın kalbini fethedecektir.

Mesele Mehmet Fatih Maçoğlu’nun Dersim belediye başkanı olması değildir. Mesele HDP’nin bu adayı desteklemesi ile seçilmesidir. Mesele birliktir. Gerçek birliktir. Hayattan beslenen birliktir.

Bu zor bir hamle değil. Geç kalınmış bir hamle hiç değil.

Mehmet Fatih Maçoğlu’nun tebessümü, nohutu, fasulyesi, balı ve bursları ile bu karanlık dönemde yaydığı umudu hafife almamak lazım.