10 Ekim 2015’te Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük kıyımlarından biri, başkent Ankara’da yaşandı. KESK, DİSK, TMMOB, TTB’nin çağrısıyla çok sayıda Demokratik Kitle Örgütü, Sivil Toplum Örgütü, CHP, HDP ve birçok siyasal parti ve yurttaşın katılımıyla, “Savaşa İnat Barış Hemen Şimdi” diyerek Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi adında bir gösteri düzenlendi.

Mitingin başladığı saatlerde iki IŞİD militanı bir iki dakikalık aralıklarla kendilerini patlattı. Bu patlamalarla ülkemiz tarihinin acı kıyımlarına bir yenisi eklendi. Düzenlen bombalı saldırıda 104 insanımız yaşamını yitirdi. Yüzlerce insan yaralandı, onlarca insan sakat kaldı.

Üzerinden 6 yıl geçen bu kıyım yeterince aydınlatılamadı. Her yıl, olayın gerçekleştiği yerde, ülkenin değişik yerlerinde anmalar yapılarak, unutturulmaya çalışılmakta.

10 Ekim 2021 günü yapılacak anmaya, her yıl olduğu gibi güvenlik güçleri izin vermemeye çalıştı. 10 Ekim 2015 Ankara Katliamında yaşamlarının yitirenleri anmak isteyen yurttaşlara polis engel koyarak anma yapılmamasına çalıştı. Polis, sabah saat 09.30’da Ulus Metro çıkışında alana girmek isteyen yurttaşları, patlamanın yaşandığı Ankara Garı önüne gitmelerine izin vermedi. Ankara’da katliamın yaşandığı gar alana girmek isteyen yurttaşları polis döverek, yaka paça yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı.

Kargaşa çıkarak oy toplama, güç gösterisiyle korkutarak yönetme çabalarının ürünü olan bu saldırı, unutulmadı, unutulmayacak, unutturulamayacak.

Bu kıyım, IŞİD’in yaptığı bir eylem diyerek geçiştirilemeyecek kanlı bir kıyım. Yönetmek için her yolu denemenin uygun görüldüğü, acımasızlığın acı deneyimlerinden biri.

10 Ekim utancının üzerini örtme çabaları hiçbir zaman amacına ulaşamayacak.

Katliamda eşi Uygar Coşgun’u kaybeden 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Avukat Mehtap Sakinci Coşgun, duruşmalarda taleplerini damla damla kazandıklarını belirterek, “Bu katliam önlenebilirdi. 10 Katliamı siyasi bir cinayettir. Siyasetçileri elini vicdanına koymaya davet ediyorum. Bizim çocuklarımız neden öldürüldü? Bilinmelidir ki insanlığa karşı suçların faillerini gizleyenler bu suçların ortağıdır. Kardeşlerimizin hayatlarından bizlerin acılarından oy devşirenleri asla unutmayacağız” dedi(1).

İnsanlığa karşı işlenen suçlar hiçbir zaman gizlenememiş, Ankara kıyımında işlenen insanlık suçu da gizlenemeyecek.

İHD İskenderun Şubesi, Eş Başkanı Ayten Kılınç imzalı açıklamada belirtildiği gibi:  

“10 Ekim katliamını planlayarak yapanlar da, önceden haber aldıkları halde hiçbir önlem almayıp, katillerin arkasındaki güçlerin ortaya çıkmasını engelleyenler de bellidir. Katiller tespit edilmiş ancak, katliamın yaşanmasında ihmali olanlar, katliamı önleyebilecekken, kılını kıpırdatmayanlar hala görevlerinin başında.

10 Ekim 2015’den bu yana yaşadığımız acı çok büyük ve tarifsizdir. Beş yıl içinde ne yüreğimizdeki acı, ne de öfkemiz dinmemiştir. Türkiye’nin en kanlı katliamlarından birisi olan 10 Ekim katliamının insani değerlerini yitirmemiş milyonlarca insanın yüreklerini yaktığını, içini acıttığını biliyoruz.

Türkiye, uzun süreden beri yoğun bir şiddet ve baskı ikliminde yaşamaktadır. 10 Ekim Katliamı, içinde bulunduğumuz baskı ve korku rejimine giden yolda en önemli ve trajik sembollerinden biri olarak tarihe geçmiştir. Ülkemizin bu karanlıktan kurtulması, başta 10 Ekim olmak üzere o dönemde birbiri ardına yaşanan kitlesel katliamlarla yüzleşilmesi ile mümkündür. Bu yüzleşme, yitirdiğimiz arkadaşlarımıza ve ailelerine karşı en büyük sorumluluğumuzdur”.(2)

Ankara Garı kıyımı, tüm karanlık olaylar gibi gereği gibi açıklığa kavuşturulamadı. Yetersi yargılamalarla üstü örtülmeye, unutturulmaya çalışıldı. Bu çabalar yine sürmekte. Birkaç IŞİD’li eylemcinin yargılanması, olayın aydınlanması için yetersi kalmakta. Bu korkunç olayı tasarlayan, eylemcileri koruyan kamu çalışanlarının, siyasetçileri, yargının olayla ilişkileri ortaya dökülüp gerekli yaptırımlara uğratılmaları gerekmekte.

Ülkemiz insanı, tüm insanlık bu olayı da unutmayacak.. Unutturmaya çalışanlar yine yanılacaklar, gerçekler karşısında yenilecekler.

-----------------------------------------

(1) Taşkın, Seda, Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenleri anmak isteyenler gözaltına alındı, Artıgerçek.com.tr İnternet Gazetesi, 10.10.2021

(2) İHD İskenderun Şubesi basın açıklaması. 09.10.2021