Ay ve şenlik ateşleri eşliğinde gök ekin biçildi. Çünkü ölenimiz yiğitti. Uzaktan duyulan davul sesleri ne düğün ne göç havasıydı... Kırklar ceme durmuş, Hızır Aleyhisselam kalp gözünün görebileceği bir mesafede yolculuğa çıkanı bekliyordu. Sazlar, davullar, tefler, dualar giden iyi kadın içindi. Beden toprağa emanet edildikten sonra ruh bir ışık huzmesi misali, Hızır Aleyhisselam eşliğinde varacağı yere varmış olmalıydı. Biz fanilerin bilemeyeceği ama hissedeceği bu muamele sadece iyi insanlara yapılan muamele olmalı...

Semboller, metaforlar, değerler dünyasının gizemi Özge Yalçın'ın hayatında hep önemli oldu.

19 Mayıs 1977 yılında doğan akademisyen Özge Yalçın 10 Kasım 2021'de toprağa emanet edildi.

44 yıllık ömründe hayatının tüm süreçlerinde üç özelliği kendisine eşlik etti.

Hümanizm, cesaret ve merak...

İnsana, hayvana, doğaya, canlıya hürmet eden, koruyan kollayan, hakka, hukuka riayet eden bir insandı. Bunlar aileden gelen değerlerdi. Çocukluğu bu değerler ile harmanlanmış olmalıydı. Başka türlü bir insan bu değerleri bu denli içselleştiremezdi.

1995'li yıllarda Ankara'da tanıdığım Özge ile yollarımız hiç ayrılmadı. Kimi zaman daha fazla, kimi zaman daha az görüştüğümüz yıllarımız oldu.

"Benim kabem insandır" düsturu ile yaşayan bir kadındı. Bu denli içsel bir hümanizm sorunlu bir şey olsa da seve seve dikenine katlanır. Bilinçle katlandı.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Sosyoloji bölümü mezunu olan Özge Yalçın aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı. Bu dönem Louis Althusser üzerine çalıştığı dönemdi. Althusser'in görüşleri ile ilgili yazılar yazdı. Konuşmalar yaptı. Dergi ve yayınevlerine danışmalık yaptı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde doktorasını tamamladı. Doktora çalışması ile ilgi ve çalışma alanı değişti. Medya üzerinde çalışmaya ve ders vermeye başlamış oldu.

Kamu yayıncılığı temel ilgi alanıdır.

İngiltere'de Kamu Hizmeti Yayıncılığı: Dijital Medya Ortamında BBC'nin Var Olma Mücadelesi doktora tezi olmalıydı. Tam hatırlamasam da. Doktora tezi bu olmalıydı.

Ufuk Üniversitesinde uzun yıllar Küreselleşme, Medya, Toplum ve Siyaset gibi konularda ders verdi. Bir dönem Hacettepe Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde ikinci bir lisans eğitimi aldı.

Birçok sivil toplum örgütünde gönüllü çalıştı.

2015'lere doğru parapsikoloji merak etti. Bu alana yine hümanizm, cesaret ve merak ile baktı.

Yakın zamanda Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema ve Televizyon bölümünde ders vermeye başlamıştı.

Özge Yalçın yaşıtımız ve çağdaşımız da.

Bilimle ilgilendi, makaleler yazdı. Edebiyatla ilgilendi, şiirler yazdı, felsefeyle ilgilendi, insanlığın iyiliği için uğraştı, birçok sivil toplum kuruluşunda gönüllü olarak yer aldı. Demokrasi ve adalet için mücadele verdi. Ankara'yı sevdi. Hayatı sevdi. İyi ve zor zamanları oldu. Yenildiği zamanda tekrar bir türkü söyler gibi ayağa kalkıp yeniden daha ileriye doğru bir hamle ile attı adımlarını.

İnsaniyet, cesaret ve merak; Akademisyen Özge Yalçın'dan bize kalan miras...