25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’de “farkındalık yaratma” çabaları (!)

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Kars Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Kars genelinde etkinlik ve farkındalık çalışmaları düzenlendi. Ne güzel. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı afişler hazırlıyor bunları illere gönderiyor, duvarlara, resmi dairelere, toplu taşım araçlarına astırarak ‘’farkındalık’’ yaratmasa halimiz harap.. Sağolsun var olsunlar (bu iki kelime bölgede düğünlerde takı takanlara söylenir. ) Takılarını takmışlar, kadına şiddete ‘’dikkat’’ çekmişler. Yetinmemişler erkeklere karanfil dağıtarak "Bugün Eşinize Sevginizi Götürün" mesajını da vermişler, ne güzel. Stand açmışlar, bu etkinlikleri 10 Aralık’a kadar sürecek.

24 Kasım Cuma günü de Kars'ta düzenlenen Kick Boxing Dünya Şampiyonları Gecesinde "Kadına Şiddet İnsanlığı İhanettir" yazılı pankartın asılması gecenin organizatörlerinin desteği ile yapılmış. Geceyi düzenleyenler de sağ olsun var olsunlar. Çok anlamlı bir gecede erkek erkeğe şiddetin spor olduğu ama kadına şiddetin ihanet olduğu gerçeğine' Karslıların dikkatini çekmek az şey mi?

Yine İl Müftülüğünün desteği ile 24 Kasım Cuma günü Kars sınırları içerisinde yer alan tüm camilerde Kadına Yönelik Şiddet ile ilgili cuma vaazlarında yer verilmiş ve tüm Kuran Kurslarına ilgili görsellerin dağıtımı yapılmış. Müftülük de sağ olsun var olsun!

Cumaya gideydik vaazı da dinlerdik ama günün önemini anlamadığımdan olsa gerek o da bizim eksikliğimiz olsun. Belki “Mirabel Kardeşler”den bahsetmiştir. Öyle ya 25 Kasımı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü yapan Birleşmiş Milletler öyle iş olsun diye bu güne dikkat çekmedi herhalde.

1930 yılında Dominik'te askeri darbe yapan Rafael Trujillo 31 yıl boyunca ülkeyi diktatörlükle yönetti. 31 yıl sonra da olsa diktatörü koltuğundan eden üç isim vardı.

''25 Kasım 1960 tarihinde üç Devrimci kadın Maria Mirabel, Minerva Mirabel, Patria Mirabel... ''Kelebekler '', ya da bilinen isimleriyle Dominikli devrimci kadın yoldaşlarımız ''Mirabel Kardeşler'' kadın cinayetlerinin ne ilk ne de son kurbanları oldular. Bir ülkede diktatörlük varsa orada diktatörlüğe karşı mücadele de vardır. Demokrasi, eşitlik, insan hak ve özgürlükleri mücadelesi de olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Dominik'te diktatörün parmağı Mirabel'leri defalarca hedef gösterdi, 'terörist' dedi. Defalarca tutuklandılar, yılmadılar. 25 Kasım 1960' da diktatörün gizli polisleri yaptıkları cinsel saldırının ardından 'Mirabel' leri sopalarla döverek katlettiler. İşledikleri cinayete 'kaza süsü' vererek dünyanın diğer kendisinden sonra gelen diktatörlerin Kenan Evren'lere, İdi Amin'lere... ne kadar benzediklerini kanıtladı. Diktatörler birbirine benziyor evet! Ama mücadeleci kadınlar da birbirlerine benziyorlar. Kan emici diktatörler tarihin çöplüğünde yerlerini alırken, Mirabel Kardeşler Eşitlik, Demokrasi ve Sosyalizm mücadelesinde bir mihenk taşı olmaya devam ediyorlar. (... )ONLAR; Öldürüldüklerinde Patria 36, Minerva 34, Maria Teresa ise 24 yaşındaydı. Hala genç, hala direngen ve hala dünyanın dört bir yanında mücadeleye devam ediyorlar. Selam olsun Mirabel Kardeşlere... Selam olsun emekçi kadınlara!*

Böyle bir vaaz okunmamıştır kuşkusuz camilerde. Bu tür haberleri okumak yerine cumaya gitseydik kadınların nasıl cennetlik olduklarını, kadının ana olduğunu fark ederdim, ayıp olsun bana...

Kars'ta ‘farkındalık etkinliği’ne katılan protokol erkeklerden oluşmuş hep. Tabi erkekler farkında olacaklar ki kadına şiddet son bulsun. Protokol isimleri arasında hiç kadın yok. Ama hepsi duyarlı(!)

"25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü" nedeniyle düzenlenen programa katılan Vali ve Kars Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Albay Hidayet Arıkan, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın ve daire amirleri standları gezerek görevlilerden bilgi aldı.

Protokol üyeleri de kurulan panoya el izlerini bırakarak kadına şiddeti önlemek için destek verdiler.

Protokol üyeleri daha sonra Kars Belediyesi tarafından balonlarla hazırlanan etkinliğe katılarak “Kadına Şiddete Hayır” yazısı önünde fotoğraf çektirdi ve turuncu balonları uçurdular. “**

Balon uçurmuşlar ne güzel. Panoya eldivenli ellerini boyaya batırarak el izlerini bırakmışlar. Ne güzel. Çok yahşi.

El izleri, erkek el izleri, devletin resmi el izleri. Belediye başkanı var protokolde ama o da seçilmiş değil, kayyım. Erkek olarak, “Kadına Şiddete Hayır”. Protokol olarak “Kadına Şiddete Hayır” demişler.

Öte yandan İstanbul'da ;"Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz", "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Kadınlar birlikte güçlü" sloganı atıyorlar. Galatasaray Meydanı'nda açıklama yapmak isteyen kadınların önü kesiliyor. Polis barikatların açılmasını isteyen kadınlara biber gazıyla müdahale etti. Barikatı kuran eller kimin eli? Balon uçuran eller kimin eli? Boyalı eller kimin? Biber gazını sıkan eller de boyalı mı ve emir verenlerin elleri ne renk boyalı ?

_______________________

*) Kars ili Susuz ilçesi Emek Partili kadınların açıklaması, https://www. demokrathaber. org/susuz-emek-partili-kadinlar-mirabel-kardesleri-andi

**) Volkan Demirbağ, Karstan Havadis, http://www. karstanhavadis. com/karsta-kadina-yonelik-siddete-dikkat-cekildi-6058h. htm