Tanrı cennette Âdem ve Havva’ya her şeyi serbest bıraktı, bir tek elma ağacının meyvelerini (bilge ağacı diyenlerde var) yasakladı. Âdem ve Havva ilk fırsatta yasak meyveyi midelerine indirdiler.

***

Geçen gün Batman’da bir köyün yakınındaki bir mağarada belki de doksan yıldan fazladır gizlenmiş olarak bulunan Kuran ve yırtılmış Kuran sayfaları bulundu. Türkiye Cumhuriyeti kuruluş yıllarında yüzünü batıya dönmüş iktidarların yasaklar getirerek insanları dinden uzak tutmayı başaracaklarını sanmalarının ürünü. Sonuç daha bir asır bile dolmadan iktidara gelenler bu defa Kuran’ı ve sayfalarını eline alarak insanlara vaatte bulundular. Yasaklar aksi yönde akmaya başladı.

***

Helen evlilik ahdini hiçe sayıp Truva kentinin yıkımına rağmen uzaklara yelken açtı, yasak daha cazip geldi.

***

19. yüzyılda, Hıristiyan dünyasında, hele yüksek sosyete de boşanmak yasaktı ve ancak eşlerden birinin ölmesiyle hayatta kalan eş başka bir evlilik yapabiliyordu. Sadece 19. yüzyılın değil, kuşkusuz birçok dönemin en iyi romanlarında bile bu konular işlendi. Bunların içinde en ünlülerinden biri Anna Karenina’ydı, tüm hor gözlere rağmen kocasını aldattı. Madam Bovary’de öyle. İkinci evlilik yapamadılar belki ama yasağı çiğnemekten canları pahasına vazgeçmediler.

***

Sadizm’in adının da kendisine borçlu olan Marquis de Sade, kitapları ve düşünceleri yüz yıllarca yasaklandı. Şimdi ise tüm kitapçıların raflarını süslüyor. Modern pornografiye hâlâ ilham olmaktadır.

***

Ateist Sovyetlerde iktidar, yıllarca Tanrı’yla ve kiliseyle mücadele etti, Tanrı’yı ve dini güzel gören birçok şey yasaklandı. Yüz yılını daha tamamlamadan, Tanrı’yı her yerde arayan bir sanatçıyı doğurdu baskılar: Tarkovski tüm filmlerinde Tanrı’yı işler. Sovyetler yıkıldı, Tanrı ve kiliseler o topraklarda hâlâ ayakta.

***

Türkiye’de yıllarca Kürtçe konuşmak kelime başına ücretle cezalandırıldı. Kürtler Kürtçe konuşmaktan asla vazgeçmedi, her dönemde Kürtçe kitaplar yazıldı.

***

İran’da fuhuş yasak edildi, insanlar muta nikâhı diye başka bir yol bularak fuhuştan asla vazgeçmedi.

***

Duyduğum en güzel repliklerden biri vasat bir Hollywood filminde geçiyor:

“Kızım kaçmış, onu hiçbir yerde bulamıyorum. Oysa onu odasına kilitlemiştim.”

“Kızına bu kadar baskı yaparsan, eline geçirdiği ilk fırsatta kaybettiklerinin fazlasını telafi etmeye çalışacaktır.”