Yoldaşım; bir sosyal medya paylaşımında karşıma çıktın uzun zamandan sonra. Tabi bunu görünce uzaklara/ötelere, o zamanlara gitmemek mümkün müdür? Hemen aklıma o bilmem kaç metre yükseklikteki havalandırmada attığımız voltalarımız aklıma geldi. Sohbet ettiğimiz onca şey arasında bir şeyi hiç unutmuyorum; ikimiz de Garfield hayranıydık. Radikal gazetesini elimize ilk aldığımızda oraya bakardık. Zaman zaman senin kaldığın bölümün havalandırmasında o kocaman kahkahanı duyardım ve anlardım ki Garfield gene yapmış yapacağını.

Kimi sözlerine ikimiz katıla katıla gülerdir; bunlardan bir kaçı “isteme âşık olabilirim ama çok üşeniyorum” , “ben derim ki; çalışmak yorar” ve elbette “hepinizin içinde bir Garfield var. İtiraf edin.” İşte sen içindeki o Garfield’i keşfeden ve onunla hayata dokunan biriydin. Ben seni fiziki olarak da Garfield benzetirdim. Şimdi okuyorum bir kez daha 24 yıl olmuş ayakların topraklara basmıyor, ağaçların gölgesinde oturup kitap okuyamıyorsun ve yeni kentlerin sokaklarını soluksuzca keşfedemiyorsun. Ama bütün bunlara rağmen ben senin içinde kocaman bir heyecan ile dünyayı, Türkiye’yi yaşadıklarımızı, bizleri izlediğini biliyorum. Devletin sana verdiği kâğıtta “ölene kadar cezaevinde kalacak” cümlesine rağmen sen hayata, kavgaya, özgürlüğe, mavi sabahlara dair umudunu hiç yitirmedin.

“Hasta tutuklu 77 gündür ölüm orucunda, bilinci kapanmaya başladı! 24 yıldır hapishanede olan Vefa Kartal isimli hasta tutuklu, Tekirdağ F Tipi Hapishanesinde 77 gündür ölüm orucunda. Kartal’ın ölüm orucuna başlama gerekçesi hapishanede maruz kaldığı hak ihlalleri.”

Sen ve senin gibi yüzlerce, binlerce güzel yürekli insan, tutsak olsanız da insanca yaşam koşullarını talep ediyorsunuz. Çünkü sizler her yerde, en onulmaz anda bile büyük umutlar ile kahkaha atanlarsınız.

“Bu sabah hiç olmamış. Yine kim uyandırdı beni?” diyeceğin nice sabahlara uyanman hepimizin dileği, eylem biçimini elbette sen belirlersin, ancak her şeye rağmen yapacak daha başka bir şeyler olabilir be hevalim.

Bizlere de çok şey düşüyor elbette. Vefa Kartal’ın sesine ses olmak, içimizdeki Garfield’i Vefa ile dayanışmaya çağırmak.

Yapacağımız en ufak bir şey kendisine ulaşacaktır, buna eminim!