Fransa, ‘Si on veut râler après, il faut voter’ / ‘Sonradan gülmek istersen, oy vermelisin’ sloganı ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turu için sandığa gidiyor.

Birinci turda oyların yüzde 27.6’sını alan mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile oyların yüzde 23.4’ünü alan aşırı sağcı aday Marine Le Pen yarışıyor. Le Pen; “Ülkeyi her zamankinden daha çok yönetmeye hazırız” sloganı ile insanları kendisine oy vermeye çağırırken, Macron ise şimdi yaşamakta olduğum Paris’in sol banliyölerinden olan Seine – Saint Denis bölgesinde dün son seçim konuşmasında; “Aşırı sağ halkın bir kısmını ayırarak kin ve parçalanmış bir toplum istiyor. Demokrasiyi yaratan anketler değil, ülkenin geleceğine 24 Nisan’da karar verecek olan hepimiziz” sözleri ile insanları kendisine oy vermeye çağırdı.

Le Pen adeta ben Fransa’yım, Fransız halkıyım, sizi, ekonomik sorunlarınızı yaşamlarınızı en iyi ben biliyorum, bunları düzeltmek için geliyorum derken Macron ise aşırı sağa karşı ben varım diyor. Hem Macron hem de Le Pen’in özellikle ikinci tur için seçim söylemlerinde ciddi bir yumuşama vardı. Bunu sebebi ise elbette ülkedeki sol seçmeler.

İşte bu sol seçmenler bu saatlerden itibaren sağdan ve aşırı sağdan iki isimden birisini seçmek zorunda. Fransa'daki seçimlerde muhalif kesimlerden bazı isimler ve sol, sosyalist, komünist, anarşist, ekolojist kimi bireyler; 'ni Macron ni Le Pen' (ne Macron ne de Le Pen) diyorlar. Evet doğru bir söylem ikisinin arasında bir seçim yapmak zorunda değiliz. Ancak bu onlardan birisinin hayatlarımız üzerindeki tahakkümüne engel olmayacak. Cumhurbaşkanı, sandıklar, seçimler, demokrasi hepsini yeniden tartışmaya açan bir durum ile karşı karşıyayız. Bu tartışmalar ne kadar devam edecek bilmiyorum. Bildiğim Fransa'nın tarihinde ilk kez aşırı sağ oylar % 40’ın üzerinde!

Muhalif kesimler, sosyalistler, komünistler, anarşistler, ekolojistler bu sonuç üzerinden, gelinen duruma kendi sorumluluk alanlarından doğru bakabilecekler mi?

Ne yazık ki durum pek de öyle görünmüyor.

Gündelik hayatlarımız, sokaklar, iş hayatımız, özgürlük alanlarımız üzerinde etkili olacak seçimde bugün için 'ni Macron ni Le Pen' tavrı ifade olarak doğru ancak sormak lazım: MAIS QUI? (AMA KİM?)