Gösterişlere, coşkulu söylevlere, desteksiz övünmelere bakınca Türkiye Cumhuriyeti uçuyor (!) Dünya’da eşi, benzeri olmayan gelişmeler içinde (!) Uluslararası araştırmaların ortaya koyduğu verilere bakınca, Türkiye Cumhuriyeti’nin, batma noktasına gelmiş 3 ülkeden biri.

Almanya Federasyonu’nda yayınlanan Welt Gazetesi’ne göre:

“Alman Welt Gazetesi, Türkiye’nin iflasını duyurdu. Alman Die Welt Gazetesi Ekonomi Editörlüğü, "Erdoğan gerekli ekonomik ve yapısal tedbirleri almadı. Yanlışlara devam etti. Böylece hazinede döviz rezervi kalmadı. Erdoğan'ın hataları Türkiye'nin iflasına yol açtı." diye yazdı. Türkiye’nin yüksek ticaret açığını, turizim bir ölçüde kapatıyordu. Virüsün etkisi, hazine garantili harcamalara devam edilmesi, tasarruf tedbirleri alınmayışı, ekonomide çarkların durmasına yol açtı. Ülkenin kısa vadeli borçları için dövize ihtiyacı vardı. Döviz isteyeceği (Swap anlaşmasıyla), ülkelerin kapılarını çalmadan önce, ilkel bir anlayışla Erdoğan, ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye sağlık ürünleri yardımında bulundu. Amaç şirin gözükmekti. Bir taraftan da ülkelerle döviz Swap anlaşmaları için görüşmelere gidildi. Swap anlaşmasında Türkiye o ülkeye TL verecek, o ülkeden de Dolar ya da Euro alacaktı. Fakat hiçbir ülke Türkiye’ye ve hazinesi bitmiş bir ülkenin parasına güvenmediğinden buna yanaşmadı. Ayrıca hiçbir ülkenin, ihtiyacımız olan bu büyüklükteki Döviz miktarını karşılayacak durumu da yok. Türkiye bütün şirin gözükmelere rağmen ortada kaldı.”

Çareler ne olabilir?

*Belediyeler başta olmak üzere bazı birikim ve gelirlere el koymak?

*Varlık fonundaki Şirketleri ipotek vermek?

*Ardından da TL basmak.???”

Welt Gazetesi, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin tersini söyleyerek ülkemizin battığını ileri sürmekte.

Prof. Dr. Selva Demiralp’in uyarısı şöyle:

“Türkiye ekonomisinde 2020 yılında ödenmesi gereken dış borcun yaklaşık 169 milyar dolar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Selva Demiralp, geçmişteki finansal krizlerde ortaya konan ‘borç çevirme’ performansının aşılamaması halinde, bu borcun 35 milyar dolar ila 50 milyar dolarlık kısmının çevrilemeyeceğini belirtti”.

Prof. Dr. Selva Demiralp, Borçla yaşayan Türkiye Cumhuriyeti’nin, yeni borç para bularak eski borçlarını ödeme sarmalının tıkandığını vurgulamakta.

Coronavirüs bulaşışı sonrası Dünya ülkelerinde yeniden yapılanma zorunluluğunu dile getiren bir haberde şunlar belirtilmekte:

“IMF tahminlerine göre, dünya ekonomisi satın alma gücü paritesine göre 3,7 trilyon dolar daralacak. Bu da Almanya ekonomisinin büyüklüğü kadar daralma anlamına geliyor.

Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, SGP-GSYH azalmasında Kanada 107,2 milyar dolarla 11’nci, Türkiye, 103,8 milyar dolarla 12’nci sırada yer alacak. Türkiye’yi Tayland, Avustralya, İran, Hollanda, Polonya, Libya, Arjantin ve Tayvan izleyecek.”

Bu veriler, yakın geleceğimizde ekonomimizin daralacağını, bunun sıkıntılarını yaşayacağımızı ortaya koymakta.

AB ülkelerinin ekonomik durumlarını araştıran Scope Ratings kuruluşunun saptamalarına göre, Türkiye Cumhuriyeti’ni durumu oldukça kötü.

“Avrupa Birliği’nin ekonomik yaklaşımını temsil ettiği kabul edilen Alman derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, 2020 Yılı Ülkeler Dış Kırılganlık ve Dayanıklılık Raporunu yayınladı. 69 ülke hakkında notlar içeren raporda son sıradaki üç ülke Arjantin, Türkiye ve Gürcistan. Türkiye en son güncellemeye göre 8 basamak birden yitirerek sondan ikinci sıraya düşmüş.

Raporda Türkiye ile ilgili bölümde TL’nin Ağustos 2019’a göre yüzde 27 zayıfladığı, doların 7 TL civarında olduğu, borçlarının yüzde 52’si döviz cinsinden olan merkezi hükümet borcunun ödenmesinde güçlükler yaşanacağı anlatılıyor. Aynı şekilde özel kesimin çok yüksek döviz ödeme zorunluluğundan da söz ediliyor. Rapor, Nisan ayında rezervlerin iyice zayıflamış göründüğüne işaretle 2019 sonunda 41,1 milyar dolar olan net rezervin 10 Nisan’da 26,3 milyara düştüğü iddiasında bulunuluyor.

Scope Ratings’den Dennis Shen Türkiye’nin Katar ve Çin’den başka bir ülke ya da kurumdan yardım alamayacağına değiniyor. Bu ülkelerden sağlanacak kredinin belki kısa vadede iflası erteleyeceğini ama derde derman olmayacağını söylüyor.”

“The Guardian Gazetesi’nde yazılanlara göre, dışsatımımızda olumlu adımlar atamadığımız gözler önüne serilmekte:

“The Guardian Gazetesi’nde yer alan habere göre, Britanya'nın askeri kargo uçağı ile Türkiye'den teslim aldığı 400 bin kişisel koruyucu ekipmanın standartlara uymadığı için iade edileceği ortaya çıktı. Britanya Sağlık Bakanlığı'nın doğruladığı bilgiye göre, Türkiye'ye geri gönderilmeyi bekleyen ekipmanlar Heathrow Havalimanı yakınlarında bekletiliyor. Geri gönderilecek 400 bin ekipmanın ücretlerinin talep edileceği belirtildi”.

Bu ülkede dünya ölçütlerin (standartlarına) uygun mal üretimi yapılma düzeyine gelinmiş değil. Britanya’dan koruyucu ekipman, Rusya Federasyonu’ndan domatesler, mandalinalar, portakallar nitelikli ürünler olmadıklar için geri çevrildiler.

Yanlış ekonomik adımlar, talan ekonomisi uygulamaları sonucu gelinen olumsuzluğun suçunu birilerini sırtına yüklemeye çalışacaklar. Bu ucuz yöntemlerle geminin batmasını engelleyemeyecekler gibi.

Bir ülkenin somut durumunu siyasetçilerinin yalan dolanları değil uluslararası kuruluşların yaptığı araştırmalar belirlemekte. Bu araştırmaların ortaya koyduğu resme göre Türkiye Cumhuriyeti’nin oldukça zorlu süreçlere doğru gitmekte olduğu anlaşılmakta.