Beyoğlu baştanbaşa beton döşeli garip ve yeşilsiz bir meydan, her yanında bir polis memurun beklediği, tekinsiz ve sevimsiz bir Gezi Parkı ve Arap turistler ile tamamen onlara hitap eden mağazalar sayesinde kendinizi bir Arap ülkesinde azınlık gibi hissedeceğiniz, eski canlı ve neşeli günlerinden çok uzakta kalan İstiklal Caddesi ile adeta can çekişiyor. Yenilik diyecek olursanız, insanların namaz kılacak ibadethanesi olmadığı bahanesi ve mazereti ile tam da İstiklal Caddesinin başına dikilen, inşaatı devam eden, klasik bir camii ile seneler geçmesine rağmen enkazı daha yeni kaldırılan AKM’nin yerindeki inşaat çalışmaları sayılabilir. Sinema yok, tiyatro yok, sanat ve kültürden eser yok. Laik olsun muhafazakâr kesimden olsun, akşam veya hafta sonu eğlenmek ve iyi vakit geçirmek isteyen insanımız, Beşiktaş, Karaköy ve Kadıköy’ü tercih ediyor ve buraları dolduruyor. İnsanımız eninde sonunda tutucu bir atmosferin hâkim olduğu ve Orta Doğu memleketlerine benzetilen mahallelere bir türlü rağbet etmiyor. Ruhu sıkılıyor, nefes almak istiyor... “Şüphesiz bunda düşünüp görebilen kimseler için ibretler vardır”. (Hicr Suresi / 75).

Beyoğlu’nda CHP’nin klasik ve eski hatalarına düşmemesi, ideolojik ve içe kapanık inadına yenilmemesi, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş’ı aday göstermesi, doğrusu günümüz CHP’sinden hiç beklenilmeyecek ölçüde kıvrak ve janti bir hareketti. İyi Parti ile birlikte HDP de Taş’a kesin desteğini açıkladı ve ilçede bu şekilde muhalif yönde bir umut doğdu. Alper Taş, “Ben süper kahraman değilim, hep birlikte kazanacağız, ayakları baş edeceğiz” gibi kibirden uzak ve sempatik söylemlerle ve gönüllülerin de yoğun desteğiyle, zorlu yarışta ileriye doğru atılmış durumda.

Hatırlanacak olursa, aynen Ankara’da 1994 yerel seçimlerinde 3 sol partinin ayrı aday gösterme suretiyle Melih Gökçek’i Büyükşehir Belediye Başkanlığına kendi elleriyle taşımaları gibi, 1999 yerel seçimlerinde de Beyoğlu’nda DSP ve CHP ayrı adaylar göstererek Kadir Topbaş’ı hem Beyoğlu’na hem de İstanbul’a armağan etmişlerdi. Sonra da her yer süper projeler ve Saray Muhallebicisi şubeleri ile dolup taştı. O seçimde DSP 21.451, CHP 19.770 oy alırken, Fazilet Partisi adayı Topbaş bu iki sol partinin toplamından çok daha az, 33.380 adet oy alarak yarışı göğüslemişti. Akabinde CHP ile DSP’nin pişmanlıkla ağlaşarak dizlerini dövmesi ise neticeyi değiştirmedi.

Ak Parti’nin Beyoğlu adayı ise Haydar Ali Yıldız adında, Sayın Erdoğan’ın muhterem ve mübarek oğlu Bilal Erdoğan’ın çocukluk arkadaşı ve aynı zamanda Okçular Vakfından arkadaşı olan, eski Ak Parti milletvekili bir avukat. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sayısız başdanışmanlarından olma vazifesini de yürütüyor. Alper Taş gibi o da Rize’li. Ak Parti Beyoğlu’nda böylesi pek tanınmayan ve iddiasız bir aday gösterirken, 2014 Yerel Seçimlerinde aldığı %47,8’lik oya ve CHP’ye attığı %12,6’lık farka (veya HDP’yi de katacak olursak, aradaki %5,3’lük farka) güveniyor olmalı.

Şişli’de ise Mustafa Sarıgül CHP yönetimine kırgınlığını belirterek istifa etmiş ve DSP’den adaylığını açıklamıştı. Sarıgül her zamanki gibi çok iddialı, uzun süredir hane hane dolaşarak, Şişli esnafını ziyaret ederek, düğün ve cenaze gibi sosyal olayları kaçırmayarak kendisini seçmene hatırlattığını ve oy desteğini tazelediğini ifade ediyor. CHP de Sarıgül’ün karşısında Muammer Keskin’i aday gösterdi. CHP bu iddiasız aday ile bir bakıma Sarıgül’ün önünü daha fazla açmış oldu, Sarıgül tüm rakiplerine Şişli’de en az 40 bin fark atacağını iddia ediyor (2014 Yerel Seçimlerinde CHP adayı ile Ak Parti adayı arasındaki oy farkı 60 bin olmuştu ve 2009 Yerel Seçimlerinde ise DSP adayı Mustafa Sarıgül hem CHP hem de Ak Parti adaylarına %40 oranında fark atmıştı). En son 2014 Yerel Seçimlerinde Şişli’de CHP’nin %61,6 oyuna karşılık Ak Parti %27,5’te kalmıştı. Ak Parti bu seçimlerde Şişli’de eski bir öğretmen olan ve Ak Parti kadın kollarında görev alan Fatma Özden Ay’ı aday gösterdi. Şişli’de rekabet daha çok Sarıgül ile CHP arasında geçecek gibi görünüyor...

Beşiktaş’ta gerek eski belediye başkanı Haznedar’a ve gerekse CHP’nin içinden gelmeyen, Fetö bağlantısı kuşkuları CHP camiası içerisinde bile ayyuka çıkmışken kendisini uzun süre başkanlıkta tutmakta ısrar eden CHP’ye karşı bir tepki söz konusu. CHP yine aynı hatayı yapıyor ve Kadıköy ve Şişli gibi Beşiktaş’ı da parti adına garanti ve çantada keklik gördüğünden dolayı, bu ilçeye 40 yaşındaki Rıza Akpolatı’ı aday olarak gösterdi. Akpolat daha önce CHP’nin Bahçelievler İlçe Başkanlığı görevini yürütmüş, yani Beşiktaş ile herhangi bir ilgisi yok. CHP 2014 yerel seçimlerinde Ak Parti ile arasındaki tam %60’lık oya güveniyor. Bu fark 2009 yerel seçimlerinde %52 civarındaydı. Ak Partinin Beşiktaş adayı ise yine genç bir isim, 43 yaşındaki Kars doğumlu bir avukat olan Serkan Toperi. Anlaşılan İstanbul’un en gözde semtlerinde yine kişiler değil, ideolojiler yarışacak...