Ethan Hawke’ın başrolünde yer aldığı ‘Arınma Gecesi’ 2020’li yılların ABD’sinde geçiyor.

James DeMonaco’nun senaryosunu yazıp yönettiği filmde korku türüne bilimkurgu eklenerek değişik bir şey deneniyor. Bu bilimkurgu dediğim aslında çok yoğun değil, sadece filmin 2020’li yılları anlatması ve birkaç teknolojik yenilikten ibaret. Hatta teknolojik yenilikler de çok işe yaramıyor.

Ülkenin içerideki sorunlarından biri olan bireysel silahlanma/silahsızlanma, şiddet olayları ve artan suç oranı 2020 model ABD’de inanılmaz düzeyde düşüyor, ülke tarihinde hiç yaşamadığı ekonomik ve sosyal refaha kavuşuyor. Bunun sırrı, yılda bir gece düzenlenen ve bize ‘arınma gecesi’ olarak çevrilen gecede. Bu gecede herkes herkesi öldürebiliyor. Fakirler dahil ve hükümet yöneticileri hariç herkes 12 saat içinde kin duyduğu insana istediğini yapabiliyor.

Konuyu daha fazla açmadan hikaye olarak da yeni bir deneme olan Arınma Gecesi’ni (The Purge) sinemada izledim. Dış kaynaklı çoğu sitede izleyicilerin ve eleştirmenlerin olumsuz değerlendirmelerine rağmen şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, film görülmeli.

Türkiye’de de izleyenlerin düşük puan verdiği kimi eleştirmenlerin ise akıllıca manevralarını fark ettiği ‘Arınma Gecesi’nde olaylar psikolojide katarsis denilen boşalma-deşarj fikri çevresinde dolaşıyor. Kimilerine göre, Antik Yunan Spartası’nda da örneklerine rastlanan bir şiddet gösterisi olan Krypteria etkinliği bu.

Ama asıl etkileyici olan –en azından benim açımdan- filmin Michelle Haneke’nin ‘Ölümcül Oyunlar 2’sinden de izler taşıması. Ölümcül Oyunlar 2’deki vicdansız ergenleri hatırlatan casting ve aile sahnesiyle olan benzerlikler yönetmen ve senarist James DeMonaco’nun ciddi bir Haneke acısı çektiğini gösteriyor.

Belki de sadece benim açımdan castingi bu şekildeyken o vicdansızlardan birinin olsun öldürülmesi yıllar sonra rahatlatıcı. Kusura bakılmasın.

Ayrıca Quentin Tarantino’nun şiddet yorumu da filmin birkaç sahnesinde görülebiliyor.

Yapım ekibinde Paranormal Activity serisinden elemanların da olduğunu belirterek eklemem gerekirse, Arınma Gecesi sanki bu seriyi daha farklı nasıl satarız planıyla tasarlanmış gibi. Ev içi amatör video görüntüleri, karanlık ve şok etkisi PA serisini hatırlatıyor.

Tabii ki ideolojik yoruma açık ve çok şey anlatan bir film ama görünen haliyle ‘Arınma Gecesi’ izlenmeli.

3 milyon dolara mal olan yapım, dünya çapında şimdiye kadar 80 milyon dolardan fazla gişe yaptı.