Sinemalarda oldukça yoğun bir haftaya daha girilirken Avrupa’dan Irak’a, Iron Man 3’ten Al Pacino’ya kadar çok sayıda seçenek bizi bekliyor.

SİNEMA 3 MAYIS

Pas ve Kemik (Rust and Bone-De rouille et d'os)

Cannes 2012’de yarışıp hayli olumlu eleştiriler alan Fransa-Belçika ortak yapımı ‘Pas ve Kemik (De rouille et d’os) katil köpek balığı eğitmeni ile olmadık yerde yolu kesişen bir adamın dramatik ilişkisini anlatıyor.

Jaques Audiard’ın yönettiği yapımın senaryosunu Matthias Schoenaerts, Craig Davidson’un kısa öyküsünden sinemaya uyarladı.

Cannes’ta beğenilen film Altın Küre (Golden Globe) ve BAFTA ve birkaç festivalde daha, çok sayıda adaylık kazandı. Cesar Ödüllerinde en iyi uyarlama senaryo, en iyi müzik, en iyi kurgu ödülleri kazanan ‘Pas ve Kemik’, Matthias Schoenaerts’a da umut vadeden aktör ödülü de getirdi.

15.4 milyon bütçeli yapım altı haftada Paris’ten Varşova’ya kadar birçok Avrupa kentinde çekildi. Marion Cotillard’ın, canlandırdığı katil köpek balığı terbiyecisi rolü için eğitim aldığı filmde Cottilard, kötürüm bir kadını canlandırmak için katlandıkları zahmetlerin filme kendilerini daha çok vermelerini sağladığını söylemiş. Özel pantolonlar ve gereçlerle sağlanan bu sahnelerde bilgisayar efektinden çok fiziksel bir çaba harcanmış gerçekten.

Yönetmen Jaques Audiard’ın Pas ve Kemik’ten önceki son yönetmenlik işinin büyük beğeni toplayan Yer altı Peygamberi (A Prophet) olduğunu hatırlatalım.

Eleştirmenlerin ve izleyenlerin olumlu eleştirileri ile Pas ve Kemik tuhaf dağıtım uygulamalarına kurban gitmezse pek çok sinemaseveri salondan mutlu uğurlayacak gibi görünüyor.

ESKİ DOSTLAR (STAND UP GUYS)

Komedi-suç filmi Eski Dostlar’da (Stand Up Guys) Al Pacino, Alan Arkin ve Christopher Walkin başrollerde. Jon Bon Jovi’nin ‘Not Running Anymore’ adlı şarkısı ile Altın Küre’de en iyi orijinal şarkı adaylığı kazanan yapım birkaç festivalde daha gösterilerek geçen yıl vizyona girdi.

İzleyenlerin ve eleştirmenlerin kafasını karıştıran film çok iyi yorumlar alsa da ciddi eleştirilere de maruz kaldı. Oyuncu, yapımcı Fisher Stevens’ın belgesel ve televizyon dışı ilk sinema-yönetmenlik işi olan yapım, en yakın suç arkadaşı için yaklaşık 30 yıl hapis yatan bir adamın özgürlüğüne kavuşmasından sonra yaşanan olaylara odaklanıyor.

NEREDESİN SÜPERMEN (BEKAS)

Irak Kürdistanı’nda Saddam Hüseyin’in saldırılarının her yaşta insanı canından ettiği 90’ların başında iki çocuk Zana (7) ve Dana (10) derme çatma bir sinema salonunun delik penceresinden Süpermen’i görür ve hem ona hem ABD’ye ulaşıp kurtulmak, geride kalan insanları kurtarmak için harekete geçerler.

Bu hikaye üzerine kurulu ‘Neredesin Süpermen’ (Bekas) yönetmen ve senaristi Karzan Kader’in ilk işi. Finlandiya-İsviçre ortak yapımının, savaş sonrası Irak’ında çekilmiş olsa da eğlenceli sahnelere sahip olduğu belirtiliyor.

Sarwar Fazil ve Zamand Taha adlı sinema profesyoneli olmayan çocukların performansı beğeni toplarken yönetmen Kader’in ilk deneyiminde oldukça iyi iş çıkardığı konuşuluyor. Eleştirmenlere göre Karzan Kader iki çocuğun oyunculuğunda tanık olacağımız Irak Kürtlerinin kaçış çabalarını 90’larda çocuk olarak deneyimlemiş olmayı anlatıya ustalıkla yansıtıyor.

Irak, Saddam ve savaş çerçevesinde olsa da ‘Neredesin Süpermen’ melodramdan çok, bu iki öksüz çocuğun gürültülü şamatalı oyunlarına odaklanıyor. Anlaşıldığı kadarıyla duygulandıran sahnelerin yanı sıra kahkahalar da atacağınız bir yapım.

Bir ilk film olmasından kaynaklanan küçük sorunlar ve hikayenin sonda kapanışındaki aksaklıklar eleştirmenlerin dikkatlerini çekerken aynı otoriteler bunların olağan sorunlar olduğunu da ekliyor.

IRON MAN 3

Haftanın merakla beklenen filmlerinden Iron Man 3 için Türkçe’de yeterince bilgi paylaşıldığından yazının hacmini de daha fazla arttırmadan söyleneceklere gelince…

Filmi izleyen 60’ı aşkın Rotten Tomatoes üyesinin yaklaşık yüzde 90’ı filme 10 üzerinden 7.7 puan verirken Metacritic 100 üzerinden 67 puanı yapıma layık görmüş.

Açılış günü ise 12 ülkede 13.2 milyon dolar hasılat getiren film açılış günü rekorlarını Filipinler ve Tayvan’da kırmış. Arjantin ise bu sıralamada 3. sırada.

Yapım 42 farklı ülkede şimdiye kadar 195 milyon doları aşan hasılatı gelir hanesine yazmış.

Haftanın diğer yabancı filmleri ‘Zoraki İkili’ ve ‘Hayalet Öğrenciler’ hakkında ise İspanyolca ve Fransızca dışında kaynağa ulaşılamadı.

Bir diğer film Max Maceraları 3: Dinoterra ise küçükler için perdede olacak.