Bu hafta gösterime giren 7 yabancı film için yazılan-çizilenlerden bir derleme:

Dedemle Bu Yaz (Avis de Mistral)

Jean Reno’nun başrolünde olduğu film taşradaki dedelerinin yanına gelen iki Parisli çocuk ve dedeleri arasındaki ilişkiyi konu alıyor. Film Hollywood Reporter gibi sitelerden olumsuz eleştiriler alıyor. 2011’deki ‘İşgal’ (The Roundup-La Rafle) filminden sonraki yeni işinde yönetmen Rose Bosch, iki kuşak arasındaki uçurumda köprü kuramamış olmakla eleştiriliyor. Bir Güney Fransa reklamı olduğu iddialarına hikayenin aşırı duygusallıkta boğulduğu görüşü de ekleniyor.

Hayatımın Şarkısı (La Famille Belier)

Bu hafta salonlarda olacak başka bir Fransız filmi ise taşradan Paris’e gitmek isteyen sesi çok güzel olan ve çevresindekileri etkileyen ama anne-babasıyla çatışma yaşayan bir genç kızın eğlenceli mücadelesini anlatıyor. Hem izleyicilerden hem eleştirmenlerden olumlu görüşler alan filmin Fransa sinemasının son zamanlardaki en iyi işlerinden biri olduğu yazılıyor. Senaryosuyla çok beğeni toplayan bu aile komedisinin aynı zamanda, Hollywood türevlerinden farklı olarak cinsellik açısından rahat sahnelere yer vermesi bazı eleştirmenlerin dikkatini çekmiş.

Boynuzlar (Horns)

2013 yapımı bu film fantastik komedi gerilim türünde ve paranormal bir hikayeyi konu alıyor. Alexandre Aja’nın yönettiği yapımda başroldeki Daniel Radcliffe’in performansı övgü alırken senaryoda bazı tutarsızlıklar not edilmiş.

Joe Hill’in aynı adlı romanından uyarlanan “Boynuz”larda kız arkadaşının öldürülmesinden sonra kazandığı paranormal ve ‘boynuzlu’ olma yetenekleriyle Radcliffe’in canlandırdığı karakter gerçek katilin kim olduğunu ortaya çıkarmaya çalışıyor. Prömiyeri Toronto Film Festivali’nde yapılan ABD’de ise geçen yıl Ekim ayında gösterime giren yapım ülkemize biraz gecikmeli geliyor.

Dolayısıyla hakkında birçok yorum ve puanlama var ve bu ortalama olarak 10/5 şeklinde. Genel görüş ise filmin düzensiz bir hikâye karışımına sahip olduğu ama korku, komedi düzeyinin oldukça iyi olduğu yönünde.

Ölümcül Takip (Survivor)

İngiliz-Amerikan casusluk gerilimi olan “Ölümcül Takip”, James McTeigue tarafından yönetildi başrolde Milla Jovovich var.

Genelde olumsuz görüşler alan film yönetmen MCTeigue’nun diğer filmi ‘V for Vendetta’ gibi hayal kırıklığı olduğu savunulurken filmin 11 Eylül sonrası dünyaya daha keskin, daha ilgi çekici ve provoke edici bir bakış kazandırdığı da belirtiliyor.

Tersyüz (Inside Out)

Aklındaki öfke, eğlence ve korku gibi beş duygunun hayatına yön vermeye çalıştığı bir kızın aklında geçen üç boyutlu animasyon komedi filmi, yönetmen (ortak) Pete Docter’ın fikrinden yola çıkılarak yapıldı.

Geçtiğimiz ay düzenlenen Cannes’ta prömiyeri yapılan “Tersyüz” bu hafta ülkemizle birlikte tüm dünyada geniş bir alanda gösterime girecek. Film benzersiz ve yaratıcılık yüklü konseptiyle pek çok eleştirmenin ve sinemaseverin ilgi odağı oldu. Yapımcısı Pixar’ın animasyon klasikleri arasına girecek bir yapım olarak değerlendirilen film için izleyici değerlendirmeleri 9/10’un altına düşmüyor.

Kabile (Tribe, Plemya)

Ukrayna yapımı drama film geçtiğimiz 87. Oskar ödüllerinde en iyi yabancı film adaylığı için yarıştı. Ama The Guide’ın gerisinde kalan Kabile, sağır çocukların kaldığı bir okulda geçiyor. Hemen hemen hiçbir sesli diyalogun olmadığı ve Ukrayna işaret diliyle ilerleyen filmde altyazı da yok.

Diğer ödüllerin yanında Cannes’tan da ödülle dönen filmi yönetmeni Myroslav Slaboshpytskiy 35 mm ile çekti. Şiddet dozu hayli yüksek olan film tüm dünyada ilgi odağı. Eleştirmenler sessiz filmde eylemlerin, duyguların ve umutsuzluğun çok daha etkileyici olarak yansıtıldığını söylerken, yönetmen Slavoshpytskiy’nin sinematografisine, ayrıca ses tasarımına ve sağırlar okulunun atmosferini etkileyici olarak yansıtan yapım tasarımına övgüler dile getiriliyor.

Lav (Lava)

2014 yapımı animasyon müzikli kısa film Pixar’ın bu hafta gösterime giren başka bir yapımı. Geçen yıl Hiroshima Animasyon Festivali’nde prömiyeri yapılan kısa film milyonlarca yıllık müzikal bir aşk hikâyesi. Şarkısı filmin yönetmeni olan James Ford Murphy tarafından yazılan Lav, tropikal adaların izole güzelliği ve okyanus volkanlarının etkileyici faaliyetlerinden esinlenerek hazırlandı. Lav, Tersyüz filmiyle birlikte gösterilecek.

Herkese iyi seyirler.