Anayasa Mahkemesi, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesine karar verdi. Karara toplumun büyük bir kesiminden çığ gibi tepkiler yükseldi.

Tek kişi yönetimlerinde, diktatörlüklerde hak, hukuk değil “güç” önemlidir. Gücü elinde bulunduran her zaman haklı olma olanağını elinde tutar. Ülkemiz bu gerçeği yaşamakta.

Sandık Kurullarının oluşumu

İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararına gerekçe olarak gösterilen konulardan biri, sandık kurulu görevlilerinin usule aykırı olarak belirlenmesi gösterildi. Sandık kurulları oluşturulması gereken ilkelere uygun ya da aykırı belirlenmişse, bu durum, bu kurulları oluşturanların sorumlu tutulacakları bir konu. Bu kurulların seçimler sırasında görevlerini düzgün yapıp yapamadıkları önemli. Bir sandık kurulu profesörlerden oluşur, uygun biçimde çalışamayabilir, ilköğretimi bitirenlerden oluşur çok iyi görev yapabilir.

Sandık kurullarının gerekli kurallara uymaması, seçimlerin yenilenmesine gerekçe oluşturamaz.

Bu durumda olan sandık kurullarının sayısı da belirtilmemiş durumda. İstanbul’un tümünde seçimlerin yenilenmesi yerine bu sandıklarda yenilenmesi düşünülebilirdi.

Sandık kurulları başkanlarının devlet memurları dışından da seçildikleri ileri sürülmekte. Bu da tutarlı bir gerekçe değil. Yapılan görevin yeterliliğine bakmak en doğru yaklaşımdır.

Sandık kurullarının oluşumunun doğru ya da yanlış olması seçimlerden önceki bir sorundur. Seçimler olup bittikten tartışılması anlamsız. Seçimlerin yenilenmesine gerekçe yapılmasının tutarlı bir yanı yok.

Olaya nereden bakarsanız mantıksızlık fışkırmakta, bir kötü niyetin olduğu sırıtmakta.

Toplumsal kargaşa, yeni bir ekonomik bunalım fırtınası, umarız tüm pislikleri silip uçurmaya yarayacak.

Kutuplaşma artacak

İstanbul seçimlerinin yenilenmesi gerginlikleri, siyasal, dinsel kutuplaşmaları artıracak. Ülkeyi bir birine düşman taraflara itecek.

İnsan anlatmaktan, konu ederek eleştirmekten utanıyor. İstanbul halkının verdiği oylarına el koyarak, bu kentte Belediye Başkanlığını yeniden ele geçirildiğinde, bu haksızlığı yapanların yürekleri hiç sızlamayacak mı? Akşam yatınca nasıl uyuya bilecekler? İnsana özgü erdemlerden kırıntı taşıyanlar böyle bir haksızlık yapabilirler mi? Bu insanlar seçim meydanlarında, televizyonlarda, gazetelerde nasıl halkın karşısına çıkarak yüzleri kızarmadan konuşabilecekler?

YSK’nın çevresine polisleri, panzerleri yerleştirerek korudunuz. İnsanların beyinlerine panzerleri dizerek yapılan haksızlığı giderecek bir yöntem bulamazsınız. Yapılan haksızlığın izleri 7 kuşak geleceğinizde alnınızda bir kara leke olarak kalacaktır. Bunu hiçbir şeyle silemezsiniz.

YSK’nın bu kararı hem Türkiye siyasal tarihine, hem de kendi kurumsal tarihlerine kazınmış bir kara leke olacak.

Becerikli Sandık Kurulları

Ne becerikli sandık kurulları oluşturulmuş(!) 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel Yönetim Seçimlerinde, aynı zarfa dört ayrı pusula konuldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis üyeliği, ilçe Belediye Başkanlığı ve Muhtarlık. Aynı sandık kurulu, aynı zarfta bulunan pusulalardan bir tanesinde usulsüzlük yaparken, diğer üçünde hiç usulsüzlük yapmamayı başarmış(!) Başarı, beceri buna denir(!)

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimlerinin yenilenmesine oy veren 7 üyesinin başarısını da unutmamak gerekir. Bu yüksek yargıçlar, sandıklarda Belediye Meclis üyeliği, ilçe Belediye Başkanlığı ve Muhtarlık seçimlerinin düzgün yapılmasına karşın İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde yapılan yanlışlıkları şak diye bularak, seçimleri yeniletmeyi başardılar(!) Sanırız bu başarılar Guinness Rekorlar Kitabına girecek(!)

Seçim neyi düzeltecek?

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerini yenileme kararında şu saptama var:

“31 Mart 2019’da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak.”

Demek ki 31 Mart 2019 seçimlerinde düzenlenen seçmen listelerinde İstanbul özelinde bir sorun yok.

Bu seçimin neden yenilendiğine bir anlam verebiliyor musunuz? Seçmen listeleri aynı, seçecek olanlar aynı, seçilecek olanlar aynı, seçim yenilenecek. Bunun tek anlamı, oyları bizim istediğimiz adaya vermediniz, şimdi ona vereceksiniz demek.

Küçükçekmece İlçesi’nde semen kaydırmaları, birçok konutta, konutla ilgisi olmayan seçmenlerin yazdırıldığı gibi savlar ileri sürülmüştü. Bunun için AKP bu ilçede de seçimlerin yenilenmesini istemişti. Küçükçekmece ilçesindeki seçmen listeleriyle ilgili bir düzenleme de yok. Bu durum burada yapılan başvurunun yalan bilgilere dayandığını ortaya koymakta.

Seçimlerin öncesinde, sonrasında, boş arsaya 700 seçmen yazılması, bir dairede 300 seçmen kayıtlı olması, seçim listelerinde 100-160 yaşında gözüken binlerce seçmen bulunması gibi sorunların ortadan kaldırılacağına yönelik bir düzeltme işlemi yok.

İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi, bir yanlışı, bir haksızlığı düzeltme girişimi değil, İstanbul halkının seçme seçilme haklarına el koyma işlemi yaşandığı görülmekte.

-------------------------------------------

  1. Gazeteduvar.com.tr İnternet Gazetesi, YSK kararı: İstanbul'da seçim yenilenecek, 06.05.2019