“Tüm savaşlar iç savaştır, çünkü tüm insanlar kardeştir”.
Français Fenelon

Her yıl, 1 Eylül gününü 'Dünya Barış Günü' olarak kutluyoruz. 1 Eylül, 1939 tarihi, Hitler'in ordularının Polonya'ya saldırarak işgali başlattığı gün. O günden sonra Polonya'da tarihin en büyük katliamları yaşandı. Bunu anımsamak için 1 Eylül günü, 'Dünya Barış Günü' olarak kutlanıyor.

İnsanlık savaşlarla hiçbir sorununu çözememiştir. Savaşlar insanlığa acı, gözyaşı, yoksulluk getirmekten başka işe yaramazlar.

Milyarlarca insanın oluk oluk akan kanı, bir hiç uğruna yok edilen canları, insanlığı, insanca yaşatacak bir sistem kurmaya yetememiş.

Uygarlığın ilk gününden bu yana insanlığın en temel güdülerinden biri durumuna gelen egemenlik anlayışı büyük kavgalara neden olmuştur. Bu kavgalar insanın evrimi gibi kendini gün geçtikçe değiştirmiş, ilk günden bu yana daha yıkıcı etkiler yaratmıştır.

“Günümüze kadar 300 yılı aşkın süre içinde insanlar yalnızca 26 gün birbirlerini öldürmeden yaşamışlar.

Yukarıda sözü edilen 26 günlük savaşsız ortam, Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIRPI), 1980’li yılların başında yayımladığı bir raporundan alınmıştır.

Yine aynı enstitünün 2005 yılında yayımladığı raporda, dünyadaki askeri harcamaların aynı yıl için 1 trilyon 118 milyar dolara ulaştığı belirtilmişti”.1

Başka kaynaklarda, insanlığın dinli, devletli yaşamaya başladığı günden buyana, yalnızca 257 yıl savaşmadığı konusunda bilgi okumuştuk. Bu süre bile çok az.

“Dünya Miras Listesi’ndeki yer alan Konya’nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük’te insanlar, 4000 yıl boyunca şiddet ve savaş olmadan yaşadı.

İngiliz Arkeolog James Mellaart ve ekibi tarafından 1960’lı yıllarda keşfedilen Çatalhöyük’te, 1993 yılında Stanford Üniversitesinden İngiliz Arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında kazılara yeniden başlandı”.

Hodder, şu bilgileri verdi:

“Çatalhöyük çok istikrarlı bir toplumdu. Savaş ya da çatışma olmaksızın 4.000 yıldır yaşıyorlardı. Barış içinde bir hayat paylaşmayı ve modern toplumlar için çok iyi bir örnek oluşturmayı başardılar. Bir toplumda birlikte yaşamak önemlidir. Bireyselcilik ön plana çıkmamıştı. Onların bir lideri değil ortak bir yaşamları vardı. Akrabalığa dayalı ilişkiler yaygın değildi. Biyolojik aileler birlikte yaşamadı toplumdaki diğer insanlarla yaşıyorlardı. Genetik olarak karışıklardı ve büyük bir aileydiler.”2

Bu bilgiler insanlığın savaşmadan, barış içinde, bir arada yaşayabildiğini ortaya koyuyor.

Askeri ve silahlı örgütler arasında gerçekleştirilen bir eylemmiş gibi görünse de savaşların gerçek amacı kazançtır. Birileri kazanır, birileri yitirir. Savaşların sonunda kimileri ağlar, kimileri güler. Gülenler çok azınlıkta olurlar. İnsanlığın büyük çoğunluğu ağlayanlar arasında yer alırlar.

“Savaş, modern dünyaya özgü bir icat değil, aksine insanın antik köklü parçalarından biridir. Tarih, insanların birbirleriyle yaptığı savaşlarla doludur. En eski yazıtlarımız bile savaş hikâyeleriyle doludur. Arkeoloji, eski kaleleri, savaş meydanlarını, bin yıl öncesine dayanan tarih öncesi katliam alanlarını ortaya çıkarıyor”.3

“Sen yaşamayacaksın, ben yaşayacağım”, “Siz yemeyeceksiniz biz yiyeceğiz”

Bencilliğini bırakarak, “Tümümüz bir arada, kardeşçe yaşayacağız”, “Birlikte üretip, birlikte tüketeceğiz” aşamasına gelinse, dünya herkesin mutlu yaşadığı bir cennete dönüşür.

Savaşların kazananları, küçük egemen azınlıklıklar, bedellerini ödeyenler suçsuz, geniş halk yığınları olmaktadır.

Savaşlarda yönetilenler, yoksullar ölür. Savaşların getirdiği yıkımlar, bu suçsuz halk yığınlarının sırtlarına yüklenir.

Savaşların nedenleri

Yapılan bir çalışmada savaşların nedenleri şöyle sıralanmış:

1. İnsan Doğası

2. Devlet Yapılanması

3. Uluslararası Sistem

4. Yeni Nesil Savaş ve Terör Örgütleri 4

İnsan doğası, insanın başka insanlara egemen olma tutkusu, savaşların en belirgin nedeni. Bu tutku, öteki savaş nedenleri, insanın bir arada yaşama bilincine ulaşabilmesiyle çözülebilecek.

---------------------------------------------

1. İNSANLAR KAÇ GÜN SAVAŞMADAN DURABİLMİŞ - ODATV https://www.odatv4.com › makale › insanlar-kac-gun-s..

2. Çatalhöyük İnsanları 4000 Yıl Savaşsız Yaşadı - Arkeofili https://arkeofili.com › Arkeoloji

3. Neandertaller, Homo sapiens İşgaline 100.000 Yıl Boyunca ... https://bilimfili.com › neandertaller-homo-sapiens-isgali...

4. SAVAŞIN KÖKENLERİ VE VEKÂLETEN SAVAŞ AKTÖRLERİ ... https://dergipark.org.tr › download › article-file