yaklaşık bir yıldır devam eden gilets jaunes eylemlerine dalga dalga yeni grev, protesto ve eylemler katılıyor.

paris'de antikapitalistler küresel iklim eyleminde bulvarları, caddeleri, yolları bloke etti: "la rue, elle est à nous."

20 - 21- 22 eylül grev ve eylemler ile devam ediyor. sarı yelekliler 45. haftayı 106 gözaltı ile geride bıraktı. fransa'da vendredi/cuma, gilets jaunes/cumartesi olalı çok oldu.

bu hafta küresel iklim grevi gilets jaunes gününe denk gelince paris'te büyük kalabalıklar bir araya geldi.

buluşma için iki adres verilmişti. birincisi élysée sarayı'na yakın olan champs-elysées. ancak silahlı ve maskeli gezen adamlar kimdir sorusuna hala cevap alınmadı. macron'un milisleri olduğu yönlü rivayetler dolaşımda.

ikinci buluşma adresi de çoğunluk olarak iklim grev eylemleri bağlamında rosa luxemburg bahçesi metro durağı verilmişti. buradan juvisy parkına 6 km’lik yol yürünecekti. alana giderken paris'in geniş bulvarlarında siren sesleri ile geçen jandarma araçları günün oldukça sıcak geçeceğinin habercisiydi adeta.

toplanma alanına vardığımda sosyalist, komünist partiler, sendikalar, ekolojistler, lgbti+ grupları şenlikli bir şekilde yürüyüş hazırlıkları yapıyorlardı.

insanlar çok renkli pankart ve dövizler ile iklim tehlikesine dikkat çekiyorlardı. çocukları ile gelen aileler, liseliler, üniversite öğrencileri eyleme öncülük yapıyor gibi görünse de, daha biz 500 metre yürümeden kortejin en önünde yürüyen birkaç bin kişinin renkleri siyaha dönmeye başladı. heyecan ile olanları izliyordum. çantalardan siyah tşörtler, kabanlar, kapşonlar, gaz maskeleri, gözlükler çıkıyor. kesinlikle fotoğraf çekmek yasak, önceki deneyimlerimden biliyorum.

ve erken başlıyor. oysa güzel bir güneş, yürüyecek daha çok yolumuz var. önce bankalar nasiplerini almaya başlıyor, çöp bidonları, kenarda park eden motorlar ateşe veriliyor, kısa bir süre sonra polis/jandarma birlikleri sirenler ile alana dalıyor. eylemciler  sokakların arasına dalarken büyük çoğunluk olduğu yerden olanları izliyor.

bir saat kadar bekleşiyoruz. gerideki büyük kalabalıklar sakin şekilde bekliyorlar, artık yürüme olmaz diye dönmek için yol ararken polislerin "yürüyüşünüz tekrar başlıyor" yönlendirmesi ile kalabalık akmaya başlıyor. en önde gene siyahlar birikiyor "révolution/devrim" ve “nous sommes antikapitalist/biz antikapitalistiz” sloganları ile devam ediyoruz.

bir km yürümeden gene bankalar, banklar, duraklar'dan çatırtı sesleri....

gün çok uzun sürüyor, kimileri biralarına davranırken kimileri de hala juvisy’ye ulaşma motivasyonu ile yürümeye devam ediyor.

dün dünyanın 134 ülkesinde milyonlar sokaklardaydı. siyaseten kimse emekli değil, hele gençler hiç mi ama hiç a-politik değiller.

kapitalizme ve onun tahrifatlarına karşı direniş artarak devam edecek.