Özgür Gündem gazetesinin Brüksel’den verdiği NATO haberine göre yazımın ismini bilinçli olarak ‘NATO’dan IŞİD’e tam destek‘ olarak verdim. Gündemin verdiği NATO haberin uzunca bir alıntısını sizler ile paylaştıktan sonra neden böyle düşündüğünü aşağıda açıklayacağım.

“Stoltenberg, NATO Genel Merkezi’ndeki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı girişinde açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin güvenliğini arttırmak için tedbirler üzerinde çalışıldığını kaydeden Stoltenberg, “Rusya ile ilişkilerimizde öngörülebilirliği yeniden sağlamanın yollarını görüşeceğiz” diye konuştu. Stoltenberg, Rusya’nın NATO sınırlarında askeri mühimmat ve teçhizat konuşlandırmasıyla ilgili, “Rusya, uzun süredir NATO çevresinde gelişmiş askeri mühimmat konuşlandırıyor. Bu durumu Suriye’de, Batıklarda, Karadeniz’de gördük. Bu, Rusya’nın davranış tarzı haline geldi. Bu nedenle NATO kuvvetlerinin hazırlık seviyesi artırıldı. NATO’nun Doğu’daki askeri varlığını arttırdık. Rusya, NATO sınırlarına gelişmiş askeri teçhizatlar yerleştirdi” değerlendirmesinde bulundu. ”

Türkiye başından itibaren Esad rejimini devirmek adı altında Selefi-Vahabi El-Kaide teröristlerine Suriye ve Rojava’da ve kendi sınır bölgesinde hatta Türkiye’de her türlü desteği verdi. Bu yüzden El-Kaide teröristleri sırtını güvenebileceği Türkiye sınırlarına dayadı. Türkiye’nin bu gerçeğini ABD başkanı Obama Paris’te iklim zirvesinde bir gazetecinin sorusu üzerine dillendirdi. Obama sınırlarda IŞİD çetelerine karşı yeterli önlem alınmadığını, ayrıca IŞİD petrolünün Türkiye sınırında satışı ile ilgili de hala sorunların devam ettiğini söyledi.

Türkiye devleti uzun zamandır, Cerablus’un da içerisinde bulunan uzun bir koridorun uçuşa yasaklanmasını istiyordu. Bu bu zamana kadar IŞİD e karşı savaşmayan Türkiye’nin yine IŞİD ve benzeri terör örgütlerine kol kanat germek anlamına geliyordu. Bu duruma kendisi de bu selefi terör Örgütünden muzdarip olan Rusya müdahale etti.

Bu elbette Türkiye devletinin işine gelmedi. Türkiye içerisinde Rusya karşıtı çalışmalar örgütlemeye başladı. Türkiye’de Rusya karşıtı gösteriler boy vermeye başladı. Her fırsatta devlet Rusya’yı tehdit etmeye başladı. Çünkü Rusya tüm selefi örgütleri hedef alıyor ve acımasızca bu hedefleri yok ediyordu. Bu en son yaşadığımız uçak krizi de tamamen bu durum ile bağlantılı.

Rusya tüm bu tehditlere karşı Akdeniz’e inerek savunma mekanizmalarını sürekli kendini tehdit Türkiye devletine karşı kurdu. Böylece Türkiye’nin fiili uçmaya yasak bölgesi ortadan kalktı.

NATO ve Amerika burada devreye girerek Türkiye’nin bu krizde haklı taraf olduğunu söyleyerek Türkiye’yi yani onların deyişi ile ‘ittifak’ ülkesine ne olursa olsun sahip çıktılar. Gündem gazetesinin de yukarı da aktardığı gibi, Turkiye’ye karşı Akdeniz’e inen Rusya’ya göz dağı vermek ve bu tavrını kırmak için NATO’da sıcak denize üst kurma kararı aldı.

Şimdi başa dönersek Rusya’nın geliştirdigi bu tavır tamamen IŞİD teröristlerine karşı olduğuna göre ki bayağı da etkili oldu. Hatta tüm Avrupa IŞİD teröristlerine karşı saha da mücadele eden PYD’den sonra en çok konuştuğu ülke durumuna geldi. Türkiye’nin başından itibaren pozisyonu IŞİD e destek konumunda olduğuna göre, NATO’nun bu tavrı IŞİD’e destek değil se başka nedir?

Suriye Rojava’da IŞİD’e karşı en etkin mücadele eden gücü olan PYD-PKK’ye Türkiye devletinin hem Türkiye’de hem de Rojava’da vurmasını nasıl IŞİD e destek olarak algılamak gerekiyorsa bu durumu da aynı şekilde algılanacaktır.

Bu pozisyon Amerika’yı ve ve NATO’yu bu duruma yani IŞİD teröristleri ile aynı yerde alınmasını sağlayacaktır.

Son olarak;

Rusya’nın bu tavrı Suriye’de ve Rojava’da Esad ve Kürt güçlerine karşı ılımlı muhalif adı altında destek faaliyeti yürüten Türkiye, Amerika, NATO ve diğer bileşenlerin açıkça desteklediği El-Kaide teröristlerinin varlığının sorgulanmasına neden oldu. Bu durum Suriye ve Rojava’da koalisyon güçlerinin ya da Amerika’nın ve Türkiye’nin varlığını ya da meşruluğunun da sorgulanması anlamına gelir.

Bu açıdan bakıldığın da bazı güçler bu durum da büyük panik olmuş ve pozisyonlarını kaybetmemek için harekete ve Akdeniz’e indiler. Rusya’nın bu hareketi sayesin de burnumuzun dibindeki kötü kokuları alır hale geldik. …