Gazeteci, yazar, düşünür Levent Gültekin, İstanbul’un göbeğinde, sayıları 25 dolayında olduğu söylenen bir ekibin saldırısına uğradı.

Levent Gültekin, özgür düşünceli, ülke ve Dünya sorunlarına duyarlı, bunlara yönelik çözümler üretmeye çalışan, çıkarları peşinde değil, gerçeklerin peşinde koşan değerli bir düşünür, yazar.

Yapılan saldırı Levent Gültekin’in kişiliği üzerinden, düşünce özgürlüğüne, anlatım özgürlüğüne, insan hak ve özgürlüklerine yönelik bir yıldırma girişimidir.

Girişimin amacı, halk yığınlarını gerçekleri öğrenmesinin önüne geçme, kitle iletişim araçlarını, yazarları, sanatçıları, yönetimde olanlara yardakçılık yapmayan herkesi susturma çabasıdır.

Levent Gültekin, kendisine saldıranların doğrularını konuşmak, savunmak zorunda değil. Herkes kendisine saldıranlar gibi kaba güce dayanmadan görüşlerini, düşüncelerini, duygularını açıklayabilir. Hiç kimse beğenmediği, katılmadığı düşünceler için başkasını susturmaya kalkamaz.

Gerçek sorumlular bulunmalı

Bir kişiye 25 kişinin saldırması yiğitlik değil alçaklıktır. Gerçek suçlu yalnızca bu 25 kişi değil, bunları yöneten kişiler, güçler. Gerçek suçlulara ulaşıp yakalarından yapışılmadığı sürece, bu tür eylemlerin önü alınmaz.

Ülkemizde kişisel ya da toplumsal olaylarda, genellikle gerçek sorumlulara ulaşılamadığı için hukukun işlemesi, haklının haksızdan ayırılabilmesi, suç işlemelerin önlenmesi sağlanamamakta.

Suçlular, güç odaklarınca korundukları sürece toplumsal barışa giden yollar kapanmakta. Güçlülerin hukuku, güçsüzleri ezdiği sürece toplumlar, insanlık barışa doğru yönelemiyor.

Sorunlar konuşarak çözülür

Kaba güç kullanarak dövüşerek, döverek sorun çözülmez. Bu yöntemlere başvuranları eylemlerine gerekçe göstermek güçtür. Sorunlar konuşarak, tartışarak, uzlaşarak, barışçıl yollarla çözülürse kalıcı çözümler üretilebilir.

Görüşlerini değişik yerlerde, kurumlarda, kitle iletişim araçlarında söyleyen, bunları yazan, tutarlı görüşleriyle tanınan bir insan. Cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklamış bir eylem insanı.

Korkuyla yönetme

Levent Gültekin’i susturmaya, yıldırmaya çalışmak, toplumu korkuyla yönetme çabalarının bir parçası. Gültekin’ yapılan saldırı, insan hak ve özgürlüklerini değil korkuyu, kaba gücü yaşama geçirme çabalarının egemen kılınmaya çalışıldığı yönetim biçimlerinde görülen bir olay.

Aydınları, yazarları, hak savunucularını susturma çabası, baskı yönetimlerinin en sık kullandıkları yollardan biri. Bu yöntem “demokrasiden yoksunluğun”, “hukuksuzlukların egemenliğinin”, “ilkelliğin” göstergeleri.

Ellerine geçirdikleri güçle kendilerine karşı duranları ezmeye, susturmaya çalışmanın bir sonu, doyum noktası olması kaçınılmazdır.

Kamuoyu desteği

Levent Gültekin’e yapılan saldırıya yurt içinden, yurtdışından tepkiler yağdı. Bir siyasal parti dışında tüm partilerden olayı kınayan aramalar yapıldı. 3 bin 388 yurttaşın imzasının bulunduğu bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Ülkeyi yönetenlere çağrımız ve ikazımızdır. Her zaman barıştan, demokrasiden, özgürlükten, eşitlik, hak ve adaletten yana olan; bu uğurda özveri ve cesaretle mücadele eden gazeteci-yazar Levent Gültekin’in dostu, arkadaşı, meslektaşı, takipçisi olmaktan gurur duyuyoruz. Yurttaşlar olarak, vicdanlara hitap eden sesini susturmak için yapılan saldırıyı kendimize yapılmış sayıyoruz.

Bu tehditlerin gerçekleri örtmeye yöneldiğini, ona kaldırılan ellerin demokrasiye, barışa, huzura kaldırıldığını biliyoruz. Ülkeyi yönetenlere; bu saldırıyı ve bir süredir görülen benzer saldırıları azmettirenlere ve gerçekleştirenlere dur demenin zamanının çoktan geldiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

Adil ve özgür bir toplumda sulh sükûn içinde yaşamayı hak eden insanları kin ve nefret sözleriyle ayrıştırmayın, çatışmaya, kavgaya, kana, ölüme alıştırmayın. Sizler sokakları çetelere teslim etmek, özgürlüklerimizi yok etmek, halkı sindirmek için değil bu topraklar üzerinde yaşayan herkesi barış, güven, huzur içinde yaşatmak için o mevkilerdesiniz.”(1)

Bu tepkiler çok olumlu, yetersiz olan tepkiler. 3 milyon değil 38 milyon imzalı tepkiler verilmeden, karanlık eller kırılamaz.

---------------------------

(1) Artıgerçek.com.tr İnternet Gazetesi, Saldırıya uğrayan gazeteci Levent Gültekin'e 3 bin 338 imzacıdan destek, 11.03.2021