AKP’nin İstanbul Anakent Belediye Başkan aday Binali Yıldırım, kazanamayınca, İstanbul’da yapılan yerel yönetim seçimlerinin murdar olduğunu açıkladı.

Halk arasında sık söylenen bir söz var. “Kedi ete sunamayınca murdar der” denir. İstanbul Belediye başkanlığı seçimi de böyle oldu.

Binali Yıldırım’ın şaşkınlık içinde olduğu belli. İstanbul belediye Başkanlığı seçimlerini çantada keklik gibi görmelerine karşın, hiç akıllarına gelmeyecek biçimde yenilgiye uğrayınca, "İnsan hakikaten hayrete düşüyor. Bu seçim başlı başına murdar olmuş bir seçimidir.” diyor Binali Yıldırım.

Binali Yıldırım, “Oylar sandıkta iç edilmiş. Bizi oylarımız başkasına yazılmış”diyor. Kazanmış olsalardı, sandıkta oyları iç ederek, başkalarına verilen oylar Binali Yıldırım’a yazılmış olsaydı, bunu açıklayabilir miydi? Doğrusu hiç sanmıyoruz.

Kirli olan İstanbul belediye Başkanlığı seçimleri değil, bunu benimsemeye yaklaşamayan zihniyettir. Yurttaşların verdikleri oya saygılı olmak bir zorunluluktur.

“Üzerinde Arapça ‘Büyük Mersin Belediyesi Seçim Pusulası' yazan pusulada, Büyükşehir için, Cumhur ittifakı adayı MHP'li Hamit Tuna'ya ve Akdeniz İlçesi için de AKP adayı Mustafa Gültak'a oy verilmesi tarif ediliyor.”

Böyle olunca iyi (!). Mersin’de seçim murdar olmuyor (!) İstanbul’da da, üzerinde Binali Yıldırım’ın adının yazılı olduğu, kapalı oy zarfları dağıtıldı. Kendilerinin kazanması için yapılan her şey yasal, iyi, başkaları kazanınca seçimler kirli, pis.

AKP’nin vatandaşın bilincini yanıltmadan, dini araç olarak kullanmadan, karşı partilerle eşit koşullar altında yarışarak nerede seçim kazandığı araştırılırsa, karşımıza nelerin çıkacağı belli.

“Nereye harcandığı gizli tutulan “örtülü ödenekten” mart ayında 130 milyon lira, ilk 3 ayda 542.7 milyon lira harcama yapıldı.”

Bu gizli harcamalardan, seçim kazanmak için harcama yapılıp yapılmadığı bilinmemekte. 2019 yılının Ocak-Mart aylarında devletin olanaklarının AKP-MHP ortaklığının seçim çalışmaları için kullanıldığı görüldü. Devletin tüm olanaklarının, uçakların, gemilerin, otobüslerin, kitle iletişim araçlarının AKP-MHP ortaklığının seçim kazanması uğruna seferber edilerek alınan oylar, murdar oylar değil (!)

“İstanbul gibi memleket büyüklüğünde şehri yönetecek başkanın şaibeler ve sakatlanmış bir seçim sonucuyla başkan olması doğrusu pek hoş bir şey olmaz.” diyor Binalı Yıldırım. Kuşkusuz böyle. Seçimlerin her türlü kuşkudan, karanlık noktalardan uzak, açık, net verilerle sonlanması gerekir. Bunu sağlama yönetimde bulunanların görevi olsa gerek. Seçimlere en küçük bir hile karışması durumunda bunun sorumlularını yargının önüne çıkarmak yönetimi elinde bulunduranların sorumluluğudur. Böyle bir durum yansımış değil. Kazanamayınca seçimler murdar, kirli, pis yapılmış diye başkalarını kuşku altında bırakmaktan geri kalmamak, yakışık alan bir tutum değil.

İstanbul elden kaçınca çılgına döndüler

25 yıldır ellerinde olan İstanbul Anakent Belediyesi’ni bir başkasına vermek, çocuklarını toprağa vermek gibi acıtıcı olsa gerek. Bu yağlı kuyruğu ellerinden kaçırmamak için ne yapacaklarını, neler konuşacaklarını şaşırmış durumdalar.

Avanta kapısı ellerinden uçup gittiğini anlayınca, ne yapacaklarını, ne konuşacaklarını şaşırdılar.

Seçimi kazanarak Belediye Başkanı olanları, “KHK ile görevden alındı” gerekçesiyle görevden uzaklaştırınca, siyaset temiz de, kendinizden 14.000 bin fazla oy alanın kazanması kirli, pis mi olmakta? Bu seçimin yağlı, ballı kavurmasını yemekte hiç çekince göremeyenler, kazanamadıkları seçimleri, kirli, pis olarak nitelendirince yüreklerinin sızısını ortaya koymaktalar.

Yurttaşların oylarıyla seçilenler, göreve başlayıp çalışabilmeleri için devlet duvarını aşmaları zorunlu. Son sözü söyleyen devlet. Yurttaşın oyları devlet tarafından uygun görülürse seçilebilme sistemini adı demokrasi olamaz. Bu durumda seçim yapılmasının bir anlamı yok.

Seçim yoluyla yönetimde kalamayacaklarını anladıklarında bu ülke bir kez daha seçim yüzü göremez duruma gelebilir.

Çıkarları için ülkeyi ateşe atmaktan geri durmayacak insanların olduğu açık. Yurttaşları sokağa dökme peşinde olanlar olabilir. Yurttaşlarımızın sağduyulu, akıllarını kullanarak bu kötü düşüncelilerin oyunlarına gelmemeleri gerekmekte.

----------------------------------------

(1) Murdar: 1. Kirli, pis. 2. Cinsel birleşmeden sonra yıkanmamış (kimse). 3. Dinsel kurallara uygun olarak kesilmemiş olan (hayvan). www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts

(2) Gazeteduvar.com.tr İnternet Gazetesi, Binali Yıldırım: Bu seçim murdar oldu,15.04.2019

(3) Artıgerçek.com.tr İnternet Gazetesi, Binali Yıldırım: Bu seçimler murdar olmuştur, 15.04.2019

(4) Şen, Ali Ekber, Suriyeliler’e böyle oy kullandırılmış, Sözcü Gazetesi, 16.04.2019

(5) Çakır, Mustafa, Bütçe seçime gitti, Cumhuriyet Gazetesi, 16.04.2019